Forum Kobiet Kobieca Strona Życia
 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RegulaminRegulamin   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil
   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
sklep z biżuterią

Agencja turystyczna- prośba o porady

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Businesswoman
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dzidzia

Zodiak: Waga
Zodiak chiński: Szczur
Pochwał: 2

PostWysłany: Pon 19-07-2010, 9:38    Temat postu: Agencja turystyczna- prośba o porady Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Znowu się będę radzić bardziej doświadczonych koleżanek i kolegów.
Otóż ukończyłam licencjata, idę na mgr zaoczną więc to nie przeszkadza założeniu własnego interesu.
Będąc na wczasach, dużo rozmawiałam z rodzicami i moim R i stwierdziliśmy że chyba czas na jakiś własny interes.
Wymyśliliśmy agencję turystyczną, nie biuro podróży bo jak wiadomo trzeba mieć wykształcenie z turystyki , uzyskać pozwolenia itp itd.
Agencja turystyczna to rzecz łatwiejsza do zrealizowania, wystarczy założyć działalność gospodarczą, znaleźć lokal, wyposażyć Go, no i nawiązać umowy z biurami podróży posiadającymi oferty wczasów. W późniejszym czasie można poszerzyć o ubezpieczania, loty, czy przejazdy.
Mieszkam w miejscu gdzie jest kilka biur podróży czy agencji turystycznych ale wiem ze swojego doświadczenia że jedno więcej na pewno się przyda. Tym bardziej że co chwilę powstają tu nowe pawilony, centra handlowe w dogodnych miejscach gdzie taka agencja może się mieścić. O lokal się nie martwię. O trudną i żmudną pracę również nie bo jestem człowiekiem który nie znosi stać w miejscu.
Tata każe mi się starać o dofinansowanie z Unii. Prześledziłam wszystkie strony, poczytałam ale dalej jestem z tego ciemna i nie kumata.
Przeliczyłam że będę potrzebować na początek ok 20-40tyś. Czy jest możliwość dostania środków z Unii na taką agencję?
Wyczytałam również że trzeba uczestniczyć w jakiś kursach czy szkoleniach czy to prawda? i jak tak ile to wszystko trwa?
Jest jeden punkt doradztwa nie daleko mnie czy jak tam pojadę muszę już mieć działalność założoną? wiedzieć gdzie i nazwę? czy Oni we wszystkim pomogą?
Co Wy sądzicie o takim pomyśle?
Wiem że trzeba próbować bo może się udać a nie róbmy nic nie będzie nic.
Jak na mnie jest dość poważny i odważny krok ale nie boję się nowych wyzwań, byłam w wielu miejscach na świecie i wiem że będę umiała zachwalić klientom wycieczkę. Obawiam się tylko tych wszystkich papierków jeśli chodzi o dofinansowania z Unii.

Podpis Dom-to tam gdzie,choćby pod gołym niebem, ludzie są razem
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  

Fotoatrakcje
adzia88
Młodsza Moderatorka
Młodsza Moderatorka

Zodiak: Bliźnięta
Zodiak chiński: Smok
Pochwał: 1

PostWysłany: Pon 19-07-2010, 10:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Pomysł moim zdaniem bardzo fajny Uśmiechnięta Jeżeli u Ciebie na lokalnym rynku widzisz zapotrzebowanie na tego typu dzialalnośc to jak najbardziej działaj Uśmiechnięta
Kursy i szkolenia na pewno będziesz musiała przejść, popytaj w urzędzie pracy czy nie ma aktualnie jakiś kursów dofinansowanych przez UE w tym zakresie.
O dotacje też najlepiej pytać w PUP, z tego co się orientuję mój kolega dostał z UE 10 lub 15tys na start (nie pamiętam dokladnie Zakłopotana ), tylko dość długo czekał na rozpatrzenie wniosku.

Podpis Miłość jest nagrodą , którą dostajesz bez szczególnych zasług. Serduszko
Powrót do góry

miss

PostWysłany: Pon 19-07-2010, 12:57    Temat postu: Re Agencja turystyczna- prośba o porady Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Wykształcenia turystycznego nie trzeba mieć. Ustawa!

A może pobawicie się w franczyzę? Odpadnie wam cała reklama.

Urząd pracy to na pewno pierwszy punkt gdzie powinnaś się przejść ,plus zajrzyj na uczelni do biura karier, powinni posiadać informacje o szkoleniach i dofinansowaniach.
Powrót do góry

dzidzia

PostWysłany: Wto 20-07-2010, 17:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Dzięki dziewczyny za odpowiedź. Pup niestety odpada ponieważ wykorzystali środki na te cele na które ja akurat potrzebuję przynajmniej na chwilę obecną.
Nie ogłaszają żadnych szkoleń.
Studia mgr zacznę od października to wybiorę się do biura karier. Tylko w październiku to ja myślałam działać pełną para.
Franczyza? myślałam o tym ale jakoś to odrzuciliśmy.
No nic na razie burza mózgów i się zobaczy

Powrót do góry

miss

PostWysłany: Wto 20-07-2010, 17:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Zawsze możesz zajrzeć do biura na uczelni, którą skończyłaś. Plus jest masa organizacji absolwenckich Puszcza oko
Powrót do góry

dzidzia

PostWysłany: Wto 20-07-2010, 17:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Miss Dzięki. I tak zrobię.

Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Businesswoman Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

Skocz do: