Wysłany: Pon 19-07-2010, 9:38 Temat postu: Agencja turystyczna- prośba o porady
Znowu się będę radzić bardziej doświadczonych koleżanek i kolegów.
Otóż ukończyłam licencjata, idę na mgr zaoczną więc to nie przeszkadza założeniu własnego interesu.
Będąc na wczasach, dużo rozmawiałam z rodzicami i moim R i stwierdziliśmy że chyba czas na jakiś własny interes.
Wymyśliliśmy agencję turystyczną, nie biuro podróży bo jak wiadomo trzeba mieć wykształcenie z turystyki , uzyskać pozwolenia itp itd.
Agencja turystyczna to rzecz łatwiejsza do zrealizowania, wystarczy założyć działalność gospodarczą, znaleźć lokal, wyposażyć Go, no i nawiązać umowy z biurami podróży posiadającymi oferty wczasów. W późniejszym czasie można poszerzyć o ubezpieczania, loty, czy przejazdy.
Mieszkam w miejscu gdzie jest kilka biur podróży czy agencji turystycznych ale wiem ze swojego doświadczenia że jedno więcej na pewno się przyda. Tym bardziej że co chwilę powstają tu nowe pawilony, centra handlowe w dogodnych miejscach gdzie taka agencja może się mieścić. O lokal się nie martwię. O trudną i żmudną pracę również nie bo jestem człowiekiem który nie znosi stać w miejscu.
Tata każe mi się starać o dofinansowanie z Unii. Prześledziłam wszystkie strony, poczytałam ale dalej jestem z tego ciemna i nie kumata.
Przeliczyłam że będę potrzebować na początek ok 20-40tyś. Czy jest możliwość dostania środków z Unii na taką agencję?
Wyczytałam również że trzeba uczestniczyć w jakiś kursach czy szkoleniach czy to prawda? i jak tak ile to wszystko trwa?
Jest jeden punkt doradztwa nie daleko mnie czy jak tam pojadę muszę już mieć działalność założoną? wiedzieć gdzie i nazwę? czy Oni we wszystkim pomogą?
Co Wy sądzicie o takim pomyśle?
Wiem że trzeba próbować bo może się udać a nie róbmy nic nie będzie nic.
Jak na mnie jest dość poważny i odważny krok ale nie boję się nowych wyzwań, byłam w wielu miejscach na świecie i wiem że będę umiała zachwalić klientom wycieczkę. Obawiam się tylko tych wszystkich papierków jeśli chodzi o dofinansowania z Unii.
Pomysł moim zdaniem bardzo fajny Jeżeli u Ciebie na lokalnym rynku widzisz zapotrzebowanie na tego typu dzialalnośc to jak najbardziej działaj
Kursy i szkolenia na pewno będziesz musiała przejść, popytaj w urzędzie pracy czy nie ma aktualnie jakiś kursów dofinansowanych przez UE w tym zakresie.
O dotacje też najlepiej pytać w PUP, z tego co się orientuję mój kolega dostał z UE 10 lub 15tys na start (nie pamiętam dokladnie ), tylko dość długo czekał na rozpatrzenie wniosku.
Wysłany: Pon 19-07-2010, 12:57 Temat postu: Re Agencja turystyczna- prośba o porady
Wykształcenia turystycznego nie trzeba mieć. Ustawa!
A może pobawicie się w franczyzę? Odpadnie wam cała reklama.
Urząd pracy to na pewno pierwszy punkt gdzie powinnaś się przejść ,plus zajrzyj na uczelni do biura karier, powinni posiadać informacje o szkoleniach i dofinansowaniach.
Dzięki dziewczyny za odpowiedź. Pup niestety odpada ponieważ wykorzystali środki na te cele na które ja akurat potrzebuję przynajmniej na chwilę obecną.
Nie ogłaszają żadnych szkoleń.
Studia mgr zacznę od października to wybiorę się do biura karier. Tylko w październiku to ja myślałam działać pełną para.
Franczyza? myślałam o tym ale jakoś to odrzuciliśmy.
No nic na razie burza mózgów i się zobaczy