Forum Kobiet Kobieca Strona Życia
 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RegulaminRegulamin   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil
   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Apetyczne bakłażany według Magdy Gessler
 
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Potrawy z mięsa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Doti1000pns
 
 


Płeć: Kobieta


Dołączyła: 03 Kwi 2011
Posty: 203

PostWysłany: Sob 16-04-2011, 21:21    Temat postu: Apetyczne bakłażany według Magdy Gessler Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Kochane,
chciałbym się podzielić niezwykłą potrawą autorstwa Magdy Gessler.
Wielu moich znajomych jest zachwyconych daniem i niejednokrotnie rozdawałam przepis, na prawdę jest godne polecenia. Smacznego!

Składniki:
- oliwa
- 2 ząbki czosnku
- 750 ml sosu pomidorowego
- 4 podłużne bakłażany
- 400 g mielonej wieprzowiny (lub kto co lubi)
- dwie łodygi selera naciowego
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 150 g sera feta
- 80 g startego parmezanu
- świeża pietruszka

W rondlu rozgrzewamy oliwę z 1 ząbkiem czosnku. Gdy aromat czosnku stanie się wyraźny, dodajemy szklankę wody i sos pomidorowy (nie odwrotnie, bo popryska). Doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut.

Bakłażany myjemy i pozbawiamy szypułek. Rozcinamy wzdłuż i wyjmujemy miąższ łyżką tak, aby pozostały zostały cienkie, łódkowate łupiny. Pozostały miąższ szatkujemy i odstawiamy. Tymczasem oliwę + drugi ząbek czosnku podgrzewamy na dużym teflonowej patelni (bądź rondlu). Dodajemy bakłażanowy miąższ, pokrojony seler naciowy i doprawiamy papryką. Następnie dodajemy mięso mielone, a podczas smażenia rozbijamy grudki mięsa drewnianą łyżką i doprawiamy (sól, pieprz lub kto co lubi). Do usmażonego mięsa dolewamy sos pomidorowy, podgotowujemy 2-3 minuty i odstawiamy, żeby przestygło. Doprawiamy do smaku jeśli istnieje taka potrzeba. Dodajemy ser feta (może być pokruszony bądź pokrojony w kostkę), parmezan oraz posiekaną natkę pietruszki.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie nadziewamy łupiny mięsnym farszem - mocno, ale żeby nie były zbyt ubite. Układamy łódki na blasze i pieczemy 45 minut.

Można serwować na zimno jak i ciepło. Mistrzostwo! Uśmiechnięta
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
Jaga
 
 


Płeć: Kobieta


Dołączyła: 10 Sty 2011
Posty: 130

PostWysłany: Wto 19-04-2011, 9:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Hm ... pychotka, jestem na diecie Dukana i robiłam zapiekankę z bakłażanami i mięsem mielonym, widzę że jak zmodyfikuję trochę te dwa przepisy to wyjdzie przepyszne danie Cool .
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Potrawy z mięsa Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
 
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB modified for kobiet.pl v1.91.00
RSS10 RSS20