Dołączyła: 19 Paź 2011 Pochwał: 1 Posty: 342 Skąd: Małe Miasto
Wysłany: Nie 07-09-2014, 5:05 Temat postu: Badania prenatalne
Czy robiłyście? Jeśli tal lub nie to dlaczego?
Mój lekarz, który pracuje w szpitalu każdej kobiecie proponuje te badania.
Oczywiście można je zrobic w tym szpitalu i zapłacic 400 zł!
Jest to badanie nieinwazyjne, czyli krew + dokładne usg ( na jakimś specjalnym sprzęcie). Na podstawie tych 2 badań oblicza się szanse na urodzenie chorego dziecka.
Nie wiem czy chcę to badanie. Oni obliczają statystycznie, czy moje dziecko MOŻE miec lub nie chorobę typu zespół Downa czy chorobę serca.
Nie chcę go chyba robic, bo jeśli wyjdzie, że jestem w grupie ryzyka, a przecież nikt mi nie powie na 100%, że urodzę chore dziecko, to będę się zamartwiac.
A nawet jesli wyjdzie, że dziecko będzie miało jakąś wadę, to przecież będę chciała urodzic. Nie usunę ciąży.
Zodiak: Zodiak chiński: Dołączyła: 30 Cze 2007 Pochwał: 5 Posty: 8565 Skąd: stąd co zwykle ;)
Wysłany: Wto 09-09-2014, 9:55 Temat postu:
Nie robiłam i nie zamierzam robić w kolejnej ciąży. Uważam, że te badania to powinny robić kobiety, których ciąża jest zagrożona lub są w grupie wysokiego ryzyka.
Normalnie nie widzę potrzeb.
A zwłaszcza wtedy jest to bezsensowne, gdy kobieta wie, że ciąży nie usunie.
Mnie lekarka proponowała, ale jak się spytałam czy to dlatego, że coś jest nie tak to powiedziała, że wszystko dobrze, ale ma obowiązek poinformować o możliwości wykonania takich badań, miejscach, gdzie mogę to zrobić i co one dają. Tak samo jak dostałam przy ostatniej wizycie ulotkę o krwi pępowinowej.
Ja robiłam. Nie płaciłam 400zł ale około 200. Byłam na badaniach w pierwszym trymestrze by wykluczyć ryzyko zespołu Downa i w drugim trymestrze by sprawdzić czy serduszko i cała reszta ok.
Tu nie chodzi o ciąże wysokiego ryzyka czy zagrożenie ale również o to by wiedzieć czy dziecko nie ma jakiś wad np. serduszka , które wymagałyby porodu w odpowiednim szpitalu i od urodzenia podjęcia leczenia.
Dziecko znajomego ale było to bardzo dawno temu nie miał badań prenatalnych i urodził się z wadą serduszka i zmarł. A gdyby miał zrobione badania i urodził się od razu w specjalistycznej klinice - przeżyłby.
Ja miałam robione ze wzg. na chorobę Downa w mojej rodzinie. Ale i tak gdyby nie choroba również robiłabym badania.
Zodiak: Zodiak chiński: Dołączyła: 30 Cze 2007 Pochwał: 5 Posty: 8565 Skąd: stąd co zwykle ;)
Wysłany: Wto 16-09-2014, 19:06 Temat postu:
dzidzia napisała:
Ja robiłam. Nie płaciłam 400zł ale około 200. Byłam na badaniach w pierwszym trymestrze by wykluczyć ryzyko zespołu Downa i w drugim trymestrze by sprawdzić czy serduszko i cała reszta ok.
Ale to chyba nie o takie badania chodziło- takie jest "standardowe" i wszystkie ciężarne je przechodzą. Można jedynie dopłacać, jeśli się korzysta z lepszego sprzętu, ja za to połówkowe płaciłam 200zł.
No chyba, że od czasu mojej ciąży się coś zmieniło .
Badanie prenatalne to nie jest takie standardowe, które przechodzą wszystkie ciężarne. W I trymestrze to badanie obejmuje USG genetyczne + test z krwi. Wiem, bo właśnie się na nie zapisuję. Jest refundowane zasadniczo dla kobiet powyżej 35, dla pozostałych koszt zestawu to ok 400 zł. Ma na celu wykluczenie ewentualnych wad genetycznych czy np. wad serca płodu. Lekarz mi je zaproponował i ja je zamierzam wykonać mimo, że wszystko wydaje się w porządku. Moja pierwsza ciąża skończyła się indukcją poronienia i łyżeczkowaniem, więc teraz po prostu chcę wiedzieć i ewentualnie zadziałać, jeśli coś byłoby nie tak.
Ja w pierwszej ciąży nie robiłam, a teraz chodzę do lekarki która standardowo kieruje na nie wszystkie pacjentki no więc zrobiłam, choć prawdę mówiąc mam mieszane uczucia wobec tego badania. Głównie dlatego, że gdy spytałam co można zrobić w razie W i usłyszałam "jedynie usunąć"... Koszt wyniósł 150zł.
To badanie ma na celu także wykrycie ewentualnych wad serca.
Takie info np. z poradnikzdrowie:
USG genetyczne płodu to nieinwazyjne badanie genetyczne, pozwalające ocenić wysokość ryzyka wad genetycznych, takich jak: zespół Downa, Pateau, czy Edwardsa. Pozwala też wykryć wady wrodzone serca, wady rozwojowe cewy nerwowej oraz m.in. rozszczep podniebienia. Kiedy wykonuje się USG genetyczne? Jak przebiega badanie?
USG genetyczne to badanie prenatalne nieinwazyjne, które wykonuje się od 11. tygodnia do 13. tygodnia i 6. dnia ciąży. Badanie może być wykonane, jeżeli długość ciemieniowo-siedzeniowa płodu wynosi od 45 do 84 mm.
Mi się wydaje, że to takie dokładniejsze USG na dokładniejszym sprzęcie. Lekarz wykonujący badanie też z tego co wiem, powinien mieć odpowiedni certyfikat, dlatego nie wszystkie zakłady wykonują takie badanie. Do tego jeszcze testy z krwi.
Wg mnie nie jest to standard. W każdym razie ja już jestem umówiona, jutro na krew, 27.01 na USG.