Forum Kobiet Kobieca Strona Życia
 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RegulaminRegulamin   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil
   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
bielizna duże rozmiary

Bezwzrokowe pisanie.
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Sprawy lekko techniczne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sylla

Zodiak: Koziorożec
Zodiak chiński: Małpa

PostWysłany: Pon 07-12-2009, 11:48    Temat postu: Bezwzrokowe pisanie. Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Jak piszecie na klawiaturze komputera? Czy dwoma palcami wskazującymi , czy wszystkimi i bez wzrokowo?
Ja jak do tej pory nie wypracowałam sobie jakiejś super fajnej metody z której byłabym dumna. Chce coś zmienić i postanowiłam podjąć naukę bezwzrokowego pisania.
Już mam odpowiedni program i do dzieła....

Podpis Przeciwności losu uczą mądrości, powodzenie ją odbiera.

Uwagi  Poprawiłam tytuł
dotka.
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  

Fotoatrakcje
flo
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

Zodiak: Byk
Zodiak chiński: Kogut

PostWysłany: Pon 07-12-2009, 11:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ja używam do pisania wszystkich palców, ale jakoś nie umiem pisać bez patrzenia w klawiaturę. Tzn może i potrafię bez patrzenia trafić palcem w odpowiedni klawisz ale zajmuje mi to znacznie więcej czasu niż pisanie pod kontrola wzroku. Uśmiechnięta

Podpis ...jak się nie ma co się lubi, to się nie lubi...
Powrót do góry

Edzia
Moderatorka
Moderatorka

Zodiak: Bliźnięta
Pochwał: 4

PostWysłany: Pon 07-12-2009, 12:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Bezwrokowo umiem pisać jedynie bez polskich znaków. Puszcza oko Nigdy się tego nie uczyłam, ale przez kilka lat pracy i pisania pod presją czasu, samo weszło mi do głowy, gdzie jaka litera ma miejsce na klawiaturze.
Oczywiście piszę wszystkimi palcami i dosyć szybko, mimo że czasem muszę spojrzeć na klawiaturę. Puszcza oko

Podpis Każda zmiana może być zmianą na lepsze – wszystko zależy od tego, jak ją przyjmiemy...
Powrót do góry

sylla

Zodiak: Koziorożec

PostWysłany: Pon 07-12-2009, 12:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Podobno da sie to wyuczyć . Ja zaliczyłam już dwie lekcję na czwórkę . Ale strasznie mozolnie mi to idzie . Opanowałam środkowe i dolne klawisze . Teraz przeszłam do lekcji z literami q,w,e,r,t,y,u,i,o,p,[,]. Ale jakoś ciągle nie mogę jej opanować . Chyba po prostu potrzebuję więcej czasu.
Rzeczywiście bez patrzenia na klawisze schodzi dużo dłużej. Może z czasem przyjdzie odpowiednia prędkość pisania...

Podpis Przeciwności losu uczą mądrości, powodzenie ją odbiera.
Powrót do góry

landrynka1732
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

Zodiak: Ryby
Zodiak chiński: Kot
Pochwał: 2

PostWysłany: Pon 07-12-2009, 12:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ja zawsze piszę bezwzrokowo, ale używam przeważnie wielu palców, nie wszystkich bo mam za dużą klawiaturę i mi się rozjeżdżają Puszcza oko.

Podpis 27.06.2008 - 2009,2010,2011 Uśmiechnięta
24.12.2008 :*
17.07.2010...Najszczęśliwsza Żona na Świecie!!!
Sie kann ohne ihn nicht leben...
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  

Blondynka

Pochwał: 1

PostWysłany: Pon 07-12-2009, 12:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ja często piszę nie patrząc na klawiaturkę Uśmiechnięta
Samo przyszło Uśmiechnięta bez programu "maszynistka"
Powrót do góry

gieniusia
Moderatorka
Moderatorka

Zodiak: Panna
Zodiak chiński: Tygrys

PostWysłany: Pon 07-12-2009, 12:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Syll dobre pytanie. Bardzo szczęśliwa Ja piszę niestety dwoma palcami i czasem patrzę na klawiaturę, czasem nie. Ale też chcę się nauczyć pisania wszystkimi palcami i bez wzrokowo. Bardzo szczęśliwa

Podpis Kocham Cię po prostu, Kocham nieskończenie
Kocham Cię najpiękniej, bo przez zapatrzenie...

Zakochany6.10.2006 Zakochany
Powrót do góry

mari_cruz
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

Zodiak: Lew
Zodiak chiński: Smok
Pochwał: 2

PostWysłany: Pon 07-12-2009, 13:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ja piszę bez patrzenia, wszystkimi palcami, w dodatku wyprostowanymi, co zwykle zaskakuje innych, bo podobno zazwyczaj się lekko zgina palce. Zerkam na klawiaturę, kiedy się pomylę lub muszę się cofnąć. Również przyszło samo. W dzieciństwie dużo pisałam na klawiaturze, ale teraz sprawne pisanie jest dość powszechne, także, Sylla, na pewno szybko nabędziesz tę umiejętność.
Powrót do góry

efrell
Moderatorka
Moderatorka

Zodiak: Ryby
Zodiak chiński: Byk
Pochwał: 10

PostWysłany: Pon 07-12-2009, 17:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ostatnimi czasy ćwiczę pisanie jedną ręką hehe, bo zwykle na drugiej maluch siedzi Złośliwa Ale jak mam chwile spokoju to piszę bez wzrokowo wszystkimi palcami.

Nauczyłam się jeszcze w podstawówce przepisując teksty z książek na komputer heheh. Także zdarza się że nie muszę nawet na monitor ani klawiature patrzeć, żeby dobrze napisać zdanie. Złośliwa

Polecam takie przepisywanie. Jest też fajny program online w którym można sprawdzić jak szybko pisze się na klawiaturze.

test

Podpis Czytaj regulamin!

Ostatnio zmieniony przez efrell dnia Pon 07-12-2009, 19:36, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

MeYa
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

Zodiak: Lew
Zodiak chiński: Kot

PostWysłany: Pon 07-12-2009, 19:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Umiałam całkiem nieźle pisać bez wzrokowo i używając wszystkich palców (mostów czasu spędzonego na czacie w młodości Bardzo szczęśliwa) ale na laptopie jakoś już od dłuższego czasu nie umiem się "odnaleźć".

Podpis „Jeżeli nie wiesz dokąd idziesz trudno Ci będzie tam dojść”.
"Mądrość musisz sam z siebie, własną dobyć pracą" A.M.
Powrót do góry

monika2222
Moderatorka
Moderatorka

Zodiak: Wodnik
Zodiak chiński: Szczur
Pochwał: 5

PostWysłany: Pon 07-12-2009, 20:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ja piszę kilkoma palcami, na pewno nie wszystkimi Puszcza oko. Przeważnie patrzę tylko wtedy, gdy zaczynam jakąś myśl i wcześniej nie pisałam. A tak już później to jakoś tak pamięciowo Puszcza oko.
Rzadko też się mylę, bo w liceum intensywnie ćwiczyliśmy pisanie takim programikiem i zawsze było dobrze Uśmiechnięta.

Podpis Gdyby Ciebie nie było- wymyśliłabym Cię... inlove
07.08.2005
24.12.2009
06.08.2011
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  

szarotka_

Zodiak: Baran
Zodiak chiński: Świnia
Pochwał: 1

PostWysłany: Pon 07-12-2009, 21:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ja piszę wszystkimi palcami i rzadko zerkam na klawiaturę. Wyćwiczyłam tę umiejętność podczas pracy jako asystentka,podczas pracy w czasie studiów. Musiałam dużo pisać i przepisywać i w efekcie nabrałam sporej wprawy. Uśmiechnięta

Podpis Kobiety bez towarzystwa mężczyzn więdną, a mężczyźni bez kobiet głupieją.
A. Czechow
12.12.2009- Moja Maleńka :-*
11.12.2010- Pani K. Uśmiechnięta
Powrót do góry

dotka
Moderatorka
Moderatorka

Pochwał: 12

PostWysłany: Pon 07-12-2009, 22:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ja od lat piszę wyłącznie bezwzrokowo. Jest to dużo szybszy i dużo bardziej efektywny sposób pisania. Robi się dużo mniej błędów i umożliwia skupianie się wyłącznie na tekście. Podstawą jest opanowanie tzw. rzędu podstawowego. Jest to II rząd (środkowy w układzie literowym). Na maszynie do pisania nieco inny układ liter i ten rząd to ASDF (tak jak w komputerze) oraz JKLŁ (w komputerze nie ma litery ł); Ponieważ uczyłam się pisać na maszynie mechanicznej, bardzo trudno było mi przestawić się na pisanie na laptopie. Niektóre litery znajdują się w innym miejscu (choćby y i z) a także w ogóle nie występują w laptopie (polskie ą, ę itp). Dlatego troche czasu trzeba by się przestawić, ale nauka w las nie idzie.

Dołączone po 5 minutach 16 sekundach:

Kiedyś dawno dawno temu pisałam na maszynie ok.180 znaków na minutę- to ponad dwie linijki średnio w tekście.
Na komputerze piszę szybciej. Pisanie nie wymaga tyle wysiłku. Klawiatura jest płaska - no i nie trzeba przesuwać wałka.
Powrót do góry

Aneczka1989

Zodiak: Panna
Zodiak chiński: Wąż

PostWysłany: Wto 08-12-2009, 7:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ja bez problemu piszę nie patrząc na klawiaturę. Wiadomo czasem się coś pomyli ale umiem, na tel tak samo Bardzo szczęśliwa.
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  

Lisanne
Młodsza Moderatorka
Młodsza Moderatorka

Pochwał: 4

PostWysłany: Wto 08-12-2009, 9:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ja też kiedyś próbowałam uczyć się pisać bezwzrokowo, ale wiadomo nie od dziś, że mam słomiany zapał, więc nie nabyłam tej umiejętności Złośliwa.
Ja jednak muszę zerkać na klawiaturę czasami, a na pewno nie piszę wszystkimi palcami, ale też i nie dwoma.

Podpis  „Jeśli człowiek nie jest wystarczająco szalony, by być szczęśliwym bez powodu, to znaczy, że nigdy nie będzie szczęśliwy.”
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Sprawy lekko techniczne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

Skocz do: