Zodiak: Zodiak chiński: Dołączyła: 30 Cze 2007 Pochwał: 5 Posty: 8569 Skąd: stąd co zwykle ;)
Wysłany: Sob 15-03-2008, 15:35 Temat postu: Chińszczyzna
Tak szukałam pomysłu na jutrzejszy obiad i znalazłam chińszczyznę, której dawno nie robiłam, a jest pyszna, więc i z Wami się podzielę przepisem Składniki:
½ kg pieczarek, duża pierś z kurczaka, mieszanka chińska mrożona, 3 łyż. przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka octu, 2 łyżeczki cukru, przyprawy (sól, pieprz, wegeta)
Przygotowanie:
Pieczarki obgotować, potem pokroić na paski. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać pieczarki i lekko podsmażyć, posolić. Dodać zamrożoną mieszankę chińską, dusić, podlać trochę wodą. Jak mieszanka się rozgrzeje doprawić do smaku solą, pieprzem, wegetą. Rozprowadzić szklanką wody z przecierem pomidorowym, octem, cukrem. Można dodać pokrojony ząbek czosnku, pomidora.
Rady: najlepiej jest jak jest dużo sosu. Więc nie patrzcie dokładnie na przepis, czasem z tej "szklanki" w przepisie mogą wyjść nawet dwie... Bardzo dobrze smakuje z ryżem, ale też sama bez niczego.
Smacznego!
To chyba musi byc dobre,kiedys napewno sprobuje.
A o jakiej mieszance chinskiej jest mowa? Bo u nas sa z ryzem i makaronem,a moze chodzi o same warzywa?
Suzi to chyba bez znaczenia jaka mieszanka.
Ja nie mogę robić tego typu dań bo potrzebne są grzyby a mój mąż ich nie jada. Czasem jedynie zrobie dla gości jak mam jakieś party.
Zodiak: Zodiak chiński: Dołączyła: 30 Cze 2007 Pochwał: 5 Posty: 8569 Skąd: stąd co zwykle ;)
Wysłany: Wto 13-10-2009, 20:21 Temat postu:
Suzi jeśli mieszankę weźmiesz z ryżem, to nie będziesz musiała gotować oddzielnie, bo najlepiej chińszczyzna smakuje z ryżem właśnie. Ja najbardziej lubię chińszczyznę z biedronki z samymi warzywami .
Oczko można zrobić bez pieczarek, tylko trzeba zwrócić uwagę jaką masz mieszankę- bo tam są te chińskie grzybki .
I można zrobić jeszcze jedną modyfikację- pierś z kurczaka można przez chwilę marynować w sosie sojowym.
Bardzo lubię takie dania, tylko ja stosuję zdecydowanie więcej przypraw. Chińszczyznę zawsze serwuję na ostro. No i warzywa mieszam sama. Tak jak lubię.
Wysłany: Sro 14-10-2009, 19:58 Temat postu:
Mari obawiam się, że jest . Nie wiem czy są takie mieszanki, w których papryki nie ma.
Zawsze niby można też każdy składnik kupić osobno, bo tak też się da, ale to na pewno nie na jeden raz i pewnie trochę drożej wyjdzie.