Forum Kobiet Kobieca Strona Życia
 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RegulaminRegulamin   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil
   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chleb - faza II
 
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Gotowanie na Dukanie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
smaluszek
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum


Płeć: Kobieta
Zodiak: Waga
Zodiak chiński: Koń
Dołączyła: 30 Paź 2007
Pochwał: 3
Posty: 5750
Skąd: Kraków

PostWysłany: Nie 17-04-2011, 15:11    Temat postu: Chleb - faza II Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Przepis nie jest mój - wzięłam go z bloga dukan.blox.pl

* 50 g drożdży

* 1 łyżeczka cukru

* 1/2 szkl. ciepłej wody

* 180 - 200 g otrąb owsianych

* 200 - 220 g jogurtu naturalnego

* 3 żółtka

* 1/2 szkl. skrobi kukurydzianej

* 1 łyżeczka soli

* dowolne zioła. suszone pomidory itp.

* parafina


Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać łyżeczkę cukru (ok - cukier z dietą zgodny nie jest ale próba ze słodzikiem nie wypadła najlepiej więc stwierdziłam, że łyżeczka cukru zjedzona przez tydzień i to przez dwie osoby to chyba nie jest przestępstwo a przynajmniej chleb ładnie rośnie). Zaczyn przykryć ściereczką i odstwaić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Otręby wymieszać z jogurtem, tak aby tworzyły gęstą, zwartą całość. Kiedy zaczyn mniej więcej podwoi swają objętość dodać go do otrąb. Następnie dodać żółtka, skrobię, sól i ewentualnie jakieś ziółka. Ja robię z suszonymi pomidorami - ot dostałam takie, które są od razu pocięte w bardzo drobne wiórka i jako dodatek do chleba nadają się idealnie. Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej ręką. Formę o rozmiarach 28x11 wysmarować parafiną i wysypać otrębami, wlać ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na około pól godziny. Jak to przy ciastach z drożdżami - powinno w tym czasie mniej więcej podwoić objętość. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 30-35 minut, potem zostawić na kolejne pół godziny w wyłączonym ale uchylonym piecu. Chleb najlepiej przechowywać w lodówce - mój spokojnie wytrzymuje tydzień.

 Podpis "Przychodzi taki dzień, gdy do człowieka dociera, że dalsza tułaczka nie ma sensu. Że dokądkolwiek idziesz, zabierasz ze sobą siebie."
S. King
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
   
Agata
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Strzelec
Zodiak chiński: Kogut
Dołączyła: 19 Maj 2006
Pochwał: 2
Ostrzeżeń: 1
Posty: 4774
Skąd: południe Polski

PostWysłany: Nie 17-04-2011, 21:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Smaluszku dziękuję za przepis. Mam 2 pytania:
1. Gdzie kupuje się parafinę? Zakłopotana
2. W jakiej foremce to pieczesz? W keksówce?

 Podpis Syneczku, zanim zostałeś poczęty- pragnęłam Cię.
Zanim się urodziłeś- kochałam Cię.
Zanim minęła pierwsza minuta Twojego życia- byłam gotowa za Ciebie umrzeć!
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
netka34
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Bliźnięta
Zodiak chiński: Byk
Dołączyła: 31 Sie 2007
Posty: 115
Skąd: Centralna Polska :-)

PostWysłany: Pon 18-04-2011, 8:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Agata, parafinę można kupić w każdej aptece - ok. 4 zł za 100g buteleczkę. I nie czuć świeczki ani nie smakuje jak świeczka, jest bez zapachu i smaku - tak gwoli wyjaśnienia bo sporo osób ma takie wyobrażenia Ucieszony
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
Agata
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Strzelec
Zodiak chiński: Kogut
Dołączyła: 19 Maj 2006
Pochwał: 2
Ostrzeżeń: 1
Posty: 4774
Skąd: południe Polski

PostWysłany: Pon 18-04-2011, 8:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

I taką parafinę z apteki mam dodać do tego chleba? Zszokowana
Ile tej parafiny mam dodać? Czemu ona służy?

Dołączone po 54 sekundach:

DObra, doczytałam w przepisie do czego ta parafina Zakłopotana .

 Podpis Syneczku, zanim zostałeś poczęty- pragnęłam Cię.
Zanim się urodziłeś- kochałam Cię.
Zanim minęła pierwsza minuta Twojego życia- byłam gotowa za Ciebie umrzeć!
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
smaluszek
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum


Płeć: Kobieta
Zodiak: Waga
Zodiak chiński: Koń
Dołączyła: 30 Paź 2007
Pochwał: 3
Posty: 5750
Skąd: Kraków

PostWysłany: Wto 19-04-2011, 15:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Agata piekę w keksówce i to lepiej w krótszej - wtedy wychodzi po prostu wyższy i kromki są większe. A najlepiej piec w silikonowej foremce i wtedy parafina nie potrzebna. Możesz też blachę posmarować odrobiną oleju i tyle.

 Podpis "Przychodzi taki dzień, gdy do człowieka dociera, że dalsza tułaczka nie ma sensu. Że dokądkolwiek idziesz, zabierasz ze sobą siebie."
S. King
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
   
Agata
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Strzelec
Zodiak chiński: Kogut
Dołączyła: 19 Maj 2006
Pochwał: 2
Ostrzeżeń: 1
Posty: 4774
Skąd: południe Polski

PostWysłany: Wto 19-04-2011, 16:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Dzięki Smaluszku za wszystkie rady.
W piątek będę piekła ten chlebek, zobaczymy co mi z tego wyjdzie Puszcza oko .

 Podpis Syneczku, zanim zostałeś poczęty- pragnęłam Cię.
Zanim się urodziłeś- kochałam Cię.
Zanim minęła pierwsza minuta Twojego życia- byłam gotowa za Ciebie umrzeć!
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
smaluszek
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum


Płeć: Kobieta
Zodiak: Waga
Zodiak chiński: Koń
Dołączyła: 30 Paź 2007
Pochwał: 3
Posty: 5750
Skąd: Kraków

PostWysłany: Sob 23-04-2011, 21:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Agata piekłaś ?
Bo mój właśnie rośnie Uśmiechnięta.

 Podpis "Przychodzi taki dzień, gdy do człowieka dociera, że dalsza tułaczka nie ma sensu. Że dokądkolwiek idziesz, zabierasz ze sobą siebie."
S. King
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
   
Zuzka
Moderatorka
Moderatorka


Płeć: Kobieta
Zodiak: Rak
Zodiak chiński: Wąż
Dołączyła: 22 Maj 2006
Pochwał: 4
Posty: 6061
Skąd: Ramstein

PostWysłany: Sob 23-04-2011, 21:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Smaluszek ja uwielbiam ten Twoj chleb. Praktycznie co tydzien go pieke. Puszcza oko

 Podpis I wouldn't be such a smart ass if you wouldn't give me so much to work with.
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
Agata
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Strzelec
Zodiak chiński: Kogut
Dołączyła: 19 Maj 2006
Pochwał: 2
Ostrzeżeń: 1
Posty: 4774
Skąd: południe Polski

PostWysłany: Nie 24-04-2011, 22:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Smaluszku narazie nie piekłam. Dostałam ostatnio fajny przepis na bułeczki otrębowe i teraz nimi się zajadam.
Na chleb się skuszę w najbliższym czasie.

 Podpis Syneczku, zanim zostałeś poczęty- pragnęłam Cię.
Zanim się urodziłeś- kochałam Cię.
Zanim minęła pierwsza minuta Twojego życia- byłam gotowa za Ciebie umrzeć!
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
smaluszek
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum


Płeć: Kobieta
Zodiak: Waga
Zodiak chiński: Koń
Dołączyła: 30 Paź 2007
Pochwał: 3
Posty: 5750
Skąd: Kraków

PostWysłany: Pon 02-05-2011, 21:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Agata napisała:
Smaluszku narazie nie piekłam. Dostałam ostatnio fajny przepis na bułeczki otrębowe i teraz nimi się zajadam.


To podziel się przepisem.

 Podpis "Przychodzi taki dzień, gdy do człowieka dociera, że dalsza tułaczka nie ma sensu. Że dokądkolwiek idziesz, zabierasz ze sobą siebie."
S. King
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
   
smaluszek
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum


Płeć: Kobieta
Zodiak: Waga
Zodiak chiński: Koń
Dołączyła: 30 Paź 2007
Pochwał: 3
Posty: 5750
Skąd: Kraków

PostWysłany: Wto 17-05-2011, 8:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

I kolejny przepis na chleb (z bloga mojewypieki.blox.pl). Mi smakuje nawet bardziej niż ten poprzedni.



* 3 jajka

* 8 łyżek otrąb owsianych

* 16 łyżek otrąb pszennych

* 10 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku

* 5 łyżek naturalnego jogurtu

* 3 łyżeczki drożdży suchych (12 g) lu 24 g drożdży świeżych

* % łyżek letniej wody

Wszystkie składniki zmiksować. Można robotem, można ręcznie (najważniejsze, by całość była dokładnie wymieszana).

Formę keksówkę (o wymiarach dolnych 19 x 8 cm) wysmarować masłem, wysypać otrębami. Przełożyć do niej ciasto (jest dość rzadkie). Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte lnianym ręczniczkiem, do wyrośnięcia (od 30 do 60 minut).

Piec w temperaturze 200ºC przez 10 minut, następnie temperaturę obniżyć do 180ºC i piec dodatkowe 15 minut. Wyjąć ostrożnie z foremki, ostudzić na kratce.

 Podpis "Przychodzi taki dzień, gdy do człowieka dociera, że dalsza tułaczka nie ma sensu. Że dokądkolwiek idziesz, zabierasz ze sobą siebie."
S. King
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Gotowanie na Dukanie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
 
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB modified for kobiet.pl v1.91.00
RSS10 RSS20