Forum Kobiet Kobieca Strona Życia
 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RegulaminRegulamin   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil
   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
biżuteria srebrna sklep

Chlebek Pitta
 
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Potrawy z produktów zbożowych
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
monika2222
Moderatorka
Moderatorka


Płeć: Kobieta
Zodiak: Wodnik
Zodiak chiński: Szczur
Dołączyła: 30 Cze 2007
Pochwał: 5
Posty: 8566
Skąd: stąd co zwykle ;)

PostWysłany: Sob 23-07-2011, 21:01    Temat postu: Chlebek Pitta Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Składniki:
½ kg mąki, ½ paczki drożdży instant (lub zaczyn: 5 dag drożdży, łyżka cukru, kilka łyżek mleka), łyżeczka soli, tyle ciepłej wody, by otrzymać niezbyt twarde ciasto, 3 łyżki oliwy, 2 łyżeczki cukru, łyżeczka soli, oliwa do smarowania blachy.
Wykonanie:
Jeśli drożdże zwykłe, to robimy zaczyn- drożdże mieszamy z cukrem, kilkoma łyżkami mleka, łyżką maku i dostawiamy w ciepłe miejsce- na ok. 20 minutach. Jeśli podwoi swoją objętość i zacznie się lekko ruszać, znak, iż jest gotowy.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn lub drożdże instant i resztę pozostałych składników i ok. szklankę wody, i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy ostatecznie tyle wody, by otrzymać elastyczne, miękkie ciasto. Kiedy ciasto jest błyszczące i bardzo gładkie, wyjmujemy je z miski, miskę nacieramy oliwą i ponownie do niej wkładamy ciasto, a całość wkładamy do dużej torby foliowej i szczelnie ją zamykamy.
Ciasto odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Potem ciasto dzielimy na ok. 12 porcji i każdą z nich rozwałkujemy na placek o grubości ½ cm- nie powinien być cienki, bo chlebki będą się palić podczas pieczenia. Placki odkładamy na bok do wyrośnięcia na ok. 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230st. C. Kiedy placki podrosną, do piekarnika wkładamy blachę na 3-4 minuty- powinna być mocno nagrzana. Wyjętą blachę spryskujemy oliwa i kładziemy na niej chlebki i smarujemy wodą.
Chlebki piec ok. 5-6 minut- powinny mocno urosnąć i być lekko złociste- podczas pieczenia trzeba je sprawdzać co chwilę, bo naprawdę szybko się pieką.


A do środka co kto lubi Puszcza oko.

 Podpis Gdyby Ciebie nie było wymyśliłabym Cię... Zakochany
06.08.2011
07.01.2013
04.05.2016
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
nanna2222
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum


Płeć: Kobieta
Zodiak: Waga
Zodiak chiński: Byk
Dołączyła: 28 Lip 2007
Pochwał: 1
Posty: 425
Skąd: Mazury NPI

PostWysłany: Wto 26-07-2011, 20:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

W sobotę wypróbuję Twój przepis Bardzo uśmiechnięta. Będzie kebab! Bardzo szczęśliwa .

 Podpis Całe moje życie to Ty - Wszystkie moje noce i dni...

18.08.2007- Nasz ślub
25.03.2009 - Narodziny naszego Synka
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
Kropa
 
 


Płeć: Kobieta


Dołączyła: 19 Mar 2010
Posty: 25

PostWysłany: Czw 28-07-2011, 20:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Mam pytanie a co można włożyć do środka? z czym te chlebki smakują najlepiej?

 Podpis Wierzę, że cuda się zdarzają.
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
monika2222
Moderatorka
Moderatorka


Płeć: Kobieta
Zodiak: Wodnik
Zodiak chiński: Szczur
Dołączyła: 30 Cze 2007
Pochwał: 5
Posty: 8566
Skąd: stąd co zwykle ;)

PostWysłany: Czw 28-07-2011, 20:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Kropa ja lubię tak: jakaś kapusta (ja jadam zazwyczaj z białą lub pekińską), do tego kurczak smażony w jakiejś przyprawie, pomidor, ogórek, papryka, ser feta i jakieś sosy- może być sam ketchup, możesz zrobić jakiś czosnkowy- zależy od gustu Uśmiechnięta.

 Podpis Gdyby Ciebie nie było wymyśliłabym Cię... Zakochany
06.08.2011
07.01.2013
04.05.2016
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
Kropa
 
 


Płeć: Kobieta


Dołączyła: 19 Mar 2010
Posty: 25

PostWysłany: Czw 28-07-2011, 20:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Dziękuje bardzo na 100% wypróbuje smacznie się zapowiada.
Jeju jaka zrobiłam się głodna .Szukałam przepisu na pizze i napatrzyłam się na zdjęcia i ślinka leci. Jutro robię pizze ,ale będzie eksperyment bo z mozrellą i pomidorami.
A chlebki będą w niedzielę...nie jestem zwolenniczką niedzielnego rosołu i schaba Puszcza oko

 Podpis Wierzę, że cuda się zdarzają.
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Potrawy z produktów zbożowych Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
 
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB modified for kobiet.pl v1.91.00
RSS10 RSS20