Forum Kobiet Kobieca Strona Życia
 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RegulaminRegulamin   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil
   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
Bransoletki, Kolczyki, Wisiorki, Naszyjniki

Comiesięczne odkładanie pieniędzy w banku- gdzie??
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Nasze codzienne zmagania
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agata
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

Zodiak: Strzelec
Zodiak chiński: Kogut
Pochwał: 2

PostWysłany: Pon 14-07-2008, 18:14    Temat postu: Comiesięczne odkładanie pieniędzy w banku- gdzie?? Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Nie mam zielonego pojęcia jak zatytułować ten wątek, ani w którym miejscu go zamieścić więc ryzykuję... Złośliwa

Chcielibyśmy z mężem założyć długoterminową lokatę w banku i odkładać co miesiąc pieniądze na przyszłość dla Szymka (comiesięczna kwota to około 50-60 zł).
Wiem, że istnieją takie lokaty ale niestety nie wiem w jakim banku są najkorzystniejsze.
Może któraś z forumek mi coś doradzi??

Będę wdzięczna za pomoc Uśmiechnięta

Podpis Syneczku, zanim zostałeś poczęty- pragnęłam Cię.
Zanim się urodziłeś- kochałam Cię.
Zanim minęła pierwsza minuta Twojego życia- byłam gotowa za Ciebie umrzeć!
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  

Bielizna
Gonia14

Pochwał: 1

PostWysłany: Pon 14-07-2008, 19:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Raczej masz na myśli kasę oszczędnościową , nie lokatę. Na lokatę nie wpłaca się co miesiąc . Zwykle są to 10 dniowe , internetowe lokaty , odnawialne co 10 dni z różnym oprocentowaniem , w zależności od banku. Są takie ,że możesz dopłacać kwoty, ale przeważnie takie , że trzeba z niej zrezygnować i założyć nową.
Powrót do góry

dotka
Moderatorka
Moderatorka

Pochwał: 12

PostWysłany: Pon 14-07-2008, 19:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Wiesz co Agatko? Jeśli chodzi o lokaty...to raczej odradzam. Można raczej połączyć lokatę z funduszem (to są takie specjalne programy lokacyjne). Polega to na tym, że część środków jest kierowana na bezpieczne lokaty a część na fundusze głównie na tzw zrównoważone (czyli w zasadzie dość bezpieczne bo w największej części lokowane w obligacjach SP) - tylko nie wiem czy tu nie ma jakiejś wymagalnej kwoty...Z tego co się orientuję praktycznie każdy bank coś takiego oferuje.
Drugi pomysł - popytać w towarzystwach ubezpieczeniowych o tzw. polisy do osiągnięcia dojrzałości przez dziecko (wiem że PZU coś takiego posiada, ). Ale czy to korzystne...
Agatko szczegółowo doradzić (np. czemu nie wybierać niektórych banków które oferują wysokie oprocentowanie lokat) mogę na gg lub priv.

Dołączone po 17 minutach 47 sekundach:

No i jeszcze jedno rozwiązanie. To doradcy finansowi. Z tego co wiem większość to doradzanie bezpłatne. W takiej firmie mają oferty z róznych miejsc i znajdują tę która odpowiada Twoim wymogom. Takie firmy to np. Expander, Xelion. Mniejsze - nie polecam bo może być ściema.
Powrót do góry

zaneta1

Zodiak: Wodnik
Zodiak chiński: Byk

PostWysłany: Pon 14-07-2008, 19:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Agata wiem o co Ci chodzi książeczka oszczędnościowa
ja juz od dwóch lat odkładam na Sparbuch po 50 euro miesięcznie dla Wiktori tutaj w Nimczech prawie kazdy rodzic zapewnia tak start dla swojego dziecka

Podpis Du bist alles was ich brauche Uśmiechnięta Ich liebe dich Schatz :**
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  

dotka
Moderatorka
Moderatorka

Pochwał: 12

PostWysłany: Pon 14-07-2008, 19:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

zaneta1 napisała:
Agata wiem o co Ci chodzi książeczka oszczędnościowa
ja juz od dwóch lat odkładam na Sparbuch po 50 euro miesięcznie dla Wiktori tutaj w Nimczech prawie kazdy rodzic zapewnia tak start dla swojego dziecka

W Polsce ta forma oszczędzania ma raczej niewielki udział w rynku finansowym. Jest dość nisko oprocentowana i stosowana przez bardzo mało banków
Powrót do góry

mako.mako

Zodiak: Rak
Zodiak chiński: Pies

PostWysłany: Pon 14-07-2008, 20:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Agata Dotka dobrze Ci radzi. Najlepiej wybierzcie się do jednej z firm doradczych. Oni wybiorą Wam najkorzystniejszą formę oszczędzania dla Szymona.

Wydaje mi się jednak, że potrzebna będzie jakaś kwota minimalna (np. 5 tyś) jaką trzeba wpłacić na start a potem systematycznie do niej dopłacać.

Ja ze swojego doświadczenia polecam Open Finanse.

Podpis 30.06.2007

Ponad 7 lat razem Serduszko
Powrót do góry

Gonia14

PostWysłany: Pon 14-07-2008, 20:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Dopytaj Agata w krajowej kasie oszczędnościowej SKOK, jeśli myślisz o regularnych wpłatach co miesiąc.

Dołączone po 1 minucie 30 sekundach:

Minimalna kwota 5.000 zł jest potrzebna, do założenia lokaty w banku.
Powrót do góry

Agata
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

PostWysłany: Pon 14-07-2008, 20:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Właśnie nie wiedziałam jak to nazwać więc napisałam, że to o lokatę mi chodzi.

Chodziło mi dokładnie o to, o czym pisała dotka:
Cytat:
Można raczej połączyć lokatę z funduszem (to są takie specjalne programy lokacyjne). Polega to na tym, że część środków jest kierowana na bezpieczne lokaty a część na fundusze głównie na tzw zrównoważone (czyli w zasadzie dość bezpieczne bo w największej części lokowane w obligacjach SP) - tylko nie wiem czy tu nie ma jakiejś wymagalnej kwoty...Z tego co się orientuję praktycznie każdy bank coś takiego oferuje.

Dołączone po 58 sekundach:

Dziękuję wam za rady Uśmiechnięta

Powrót do góry

Gonia14

PostWysłany: Pon 14-07-2008, 20:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ale do takiej lokaty nie dopłacasz co miesiąc. Jest ona terminowa na co najmniej 6 miesięcy.

Dołączone po 1 minucie 44 sekundach:

Lokata z funduszen jest świetna jak inwestujesz większą gotówkę , aby zyskać korzystne oprocentowanie.
Powrót do góry

Agata
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

PostWysłany: Pon 14-07-2008, 20:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Napiszę tak, jak radziła mi Dotka.
Zgłoszę się do Expandera i oni mi doradzą co i jak Bardzo uśmiechnięta

Powrót do góry

may
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

Zodiak: Ryby
Zodiak chiński: Koza

PostWysłany: Pon 14-07-2008, 21:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Z tego co wiem to mi rodzice gromadzą pieniądze w Comercial Union to może tam popytaj?
W sumie nie wiem dokładnie jak to wygląda bo to kiedys jak byłam mała usłyszałam przez przypadek Złośliwa

Podpis 05.11.2007 - Jesteśmy razem! inlove
01.06.2010 - Zaręczyny! inlove
08.09.2012 - Powiemy "TAK" inlove
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  

Agata
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

PostWysłany: Czw 18-02-2010, 13:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Wpadłam zdać raport po roku oszczędzania na przyszłość Szymka.

Zdecydowaliśmy się na odkładanie pieniedzy w banku BPH.
Wybraliśmy jeden z funduszy inwestycyjnych (Fundusz Stabilnego Wzrostu), nie musielismy mieć żadnej wpłaty początkowej, a warunkiem jest odkładanie conajmniej 600 zł rocznie.
W ciągu roku udało nam się odłożyć 3000 zł i wiecie ile mam więcej po 12 miesiącach? 590 zł Zszokowana Zszokowana
Jestem w szoku, że tak dużo urosły te pieniądze, liczyliśmy na mniej więcej 250 zł.

Także polecam z całęgo serca Uśmiechnięta

Powrót do góry

Blondynka

PostWysłany: Czw 18-02-2010, 14:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ja odkładam na normalnym koncie w Alior Banku. Mam włączoną "over night" i w nocy rosną mi odsetki od połowy kwoty, którą mam na koncie.
Od 24sierpnia urosło mi do dzisiaj 123,17zł. Bardzo szczęśliwa
Powrót do góry

grisalle

PostWysłany: Czw 18-02-2010, 18:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ja mam skarbonkę Uśmiechnięta bo konta są fajne, ale w zasadzie trzeba mieć duży kapitał by coś zyskać. Mam bardzo silną motywacje i nie wydaje odłożonych pieniążków Uśmiechnięta wiele rzeczy w ten sposób kupiłam i naprawdę polecam Uśmiechnięta
Powrót do góry

Suzi

Zodiak: Lew
Zodiak chiński: Smok

PostWysłany: Pią 19-02-2010, 10:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

My tez zalozylismy malemu Sparbuch,dostal skarbonke i ma tam zbierac pieniadze jak bedzie pelna to ma ja przyniesc wymienic i wplacic na konto. Czyli nie musimy wplacac co miesiac kasy ale mozemy. A jak jest tydzien oszczednosci to dostanie jakis prezent. Złośliwa
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Nasze codzienne zmagania Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: