Zodiak: Zodiak chiński: Dołączyła: 19 Maj 2006 Pochwał: 2 Posty: 8472 Skąd: południe Polski
Wysłany: Pon 14-07-2008, 18:14 Temat postu: Comiesięczne odkładanie pieniędzy w banku- gdzie??
Nie mam zielonego pojęcia jak zatytułować ten wątek, ani w którym miejscu go zamieścić więc ryzykuję...
Chcielibyśmy z mężem założyć długoterminową lokatę w banku i odkładać co miesiąc pieniądze na przyszłość dla Szymka (comiesięczna kwota to około 50-60 zł).
Wiem, że istnieją takie lokaty ale niestety nie wiem w jakim banku są najkorzystniejsze.
Może któraś z forumek mi coś doradzi??
Raczej masz na myśli kasę oszczędnościową , nie lokatę. Na lokatę nie wpłaca się co miesiąc . Zwykle są to 10 dniowe , internetowe lokaty , odnawialne co 10 dni z różnym oprocentowaniem , w zależności od banku. Są takie ,że możesz dopłacać kwoty, ale przeważnie takie , że trzeba z niej zrezygnować i założyć nową.
Wiesz co Agatko? Jeśli chodzi o lokaty...to raczej odradzam. Można raczej połączyć lokatę z funduszem (to są takie specjalne programy lokacyjne). Polega to na tym, że część środków jest kierowana na bezpieczne lokaty a część na fundusze głównie na tzw zrównoważone (czyli w zasadzie dość bezpieczne bo w największej części lokowane w obligacjach SP) - tylko nie wiem czy tu nie ma jakiejś wymagalnej kwoty...Z tego co się orientuję praktycznie każdy bank coś takiego oferuje.
Drugi pomysł - popytać w towarzystwach ubezpieczeniowych o tzw. polisy do osiągnięcia dojrzałości przez dziecko (wiem że PZU coś takiego posiada, ). Ale czy to korzystne...
Agatko szczegółowo doradzić (np. czemu nie wybierać niektórych banków które oferują wysokie oprocentowanie lokat) mogę na gg lub priv.
Dołączone po 17 minutach 47 sekundach:
No i jeszcze jedno rozwiązanie. To doradcy finansowi. Z tego co wiem większość to doradzanie bezpłatne. W takiej firmie mają oferty z róznych miejsc i znajdują tę która odpowiada Twoim wymogom. Takie firmy to np. Expander, Xelion. Mniejsze - nie polecam bo może być ściema.
Zodiak: Zodiak chiński: Dołączyła: 08 Gru 2007 Posty: 609 Skąd: Frankfurt am Main
Wysłany: Pon 14-07-2008, 19:53 Temat postu:
Agata wiem o co Ci chodzi książeczka oszczędnościowa
ja juz od dwóch lat odkładam na Sparbuch po 50 euro miesięcznie dla Wiktori tutaj w Nimczech prawie kazdy rodzic zapewnia tak start dla swojego dziecka
Agata wiem o co Ci chodzi książeczka oszczędnościowa
ja juz od dwóch lat odkładam na Sparbuch po 50 euro miesięcznie dla Wiktori tutaj w Nimczech prawie kazdy rodzic zapewnia tak start dla swojego dziecka
W Polsce ta forma oszczędzania ma raczej niewielki udział w rynku finansowym. Jest dość nisko oprocentowana i stosowana przez bardzo mało banków
Zodiak: Zodiak chiński: Dołączyła: 19 Maj 2006 Pochwał: 2 Posty: 8472 Skąd: południe Polski
Wysłany: Pon 14-07-2008, 20:16 Temat postu:
Właśnie nie wiedziałam jak to nazwać więc napisałam, że to o lokatę mi chodzi.
Chodziło mi dokładnie o to, o czym pisała dotka:
Cytat:
Można raczej połączyć lokatę z funduszem (to są takie specjalne programy lokacyjne). Polega to na tym, że część środków jest kierowana na bezpieczne lokaty a część na fundusze głównie na tzw zrównoważone (czyli w zasadzie dość bezpieczne bo w największej części lokowane w obligacjach SP) - tylko nie wiem czy tu nie ma jakiejś wymagalnej kwoty...Z tego co się orientuję praktycznie każdy bank coś takiego oferuje.
Z tego co wiem to mi rodzice gromadzą pieniądze w Comercial Union to może tam popytaj?
W sumie nie wiem dokładnie jak to wygląda bo to kiedys jak byłam mała usłyszałam przez przypadek
Wysłany: Czw 18-02-2010, 13:02 Temat postu:
Wpadłam zdać raport po roku oszczędzania na przyszłość Szymka.
Zdecydowaliśmy się na odkładanie pieniedzy w banku BPH.
Wybraliśmy jeden z funduszy inwestycyjnych (Fundusz Stabilnego Wzrostu), nie musielismy mieć żadnej wpłaty początkowej, a warunkiem jest odkładanie conajmniej 600 zł rocznie.
W ciągu roku udało nam się odłożyć 3000 zł i wiecie ile mam więcej po 12 miesiącach? 590 zł
Jestem w szoku, że tak dużo urosły te pieniądze, liczyliśmy na mniej więcej 250 zł.
Ja odkładam na normalnym koncie w Alior Banku. Mam włączoną "over night" i w nocy rosną mi odsetki od połowy kwoty, którą mam na koncie.
Od 24sierpnia urosło mi do dzisiaj 123,17zł.
Ja mam skarbonkę bo konta są fajne, ale w zasadzie trzeba mieć duży kapitał by coś zyskać. Mam bardzo silną motywacje i nie wydaje odłożonych pieniążków wiele rzeczy w ten sposób kupiłam i naprawdę polecam
My tez zalozylismy malemu Sparbuch,dostal skarbonke i ma tam zbierac pieniadze jak bedzie pelna to ma ja przyniesc wymienic i wplacic na konto. Czyli nie musimy wplacac co miesiac kasy ale mozemy. A jak jest tydzien oszczednosci to dostanie jakis prezent.
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Idź do strony 1, 2Następny
Strona 1 z 2