Zodiak: Zodiak chiński: Dołączyła: 30 Cze 2007 Pochwał: 5 Posty: 9274 Skąd: stąd co zwykle ;)
Wysłany: Pią 27-08-2010, 17:43 Temat postu:
Smaluszku daj znać jak zaczniesz .
Agata co do wycinania to wszystko zależy od motywu i tła. Duże motywy wycinam po liniach (np. tulipany w swoich skrzynkach), w mniejszych czy cienkich (np. w tych wzorach czarno- białych na skrzynkach) zostawiałam trochę serwetki z tłem. Jasne tło serwetki na jasnym tle np. skrzynki wtopi się w tło i to nie przeszkadza. Wycinam normalnie nożyczkami. Teoretycznie można też wydzierać, ale ja się boję .
Zodiak: Zodiak chiński: Dołączyła: 19 Maj 2006 Pochwał: 2 Posty: 8472 Skąd: południe Polski
Wysłany: Nie 29-08-2010, 17:01 Temat postu:
Monika mam do Ciebie bardzo gorącą prośbę, bo mnie to trzeba tłumaczyć jak krowie na granicy.
Możesz mi konkretnie napisać co Ty kupiłaś na starcie? Jakie farby, bazy i inne cuda? Jakbyś mogła to wklej też zdjęcia, bo ja z tych wzrokowców jestem
Monika mam do Ciebie bardzo gorącą prośbę, bo mnie to trzeba tłumaczyć jak krowie na granicy.
Możesz mi konkretnie napisać co Ty kupiłaś na starcie? Jakie farby, bazy i inne cuda? Jakbyś mogła to wklej też zdjęcia, bo ja z tych wzrokowców jestem
Zodiak: Zodiak chiński: Dołączyła: 30 Cze 2007 Pochwał: 5 Posty: 9274 Skąd: stąd co zwykle ;)
Wysłany: Pon 30-08-2010, 20:45 Temat postu:
Wszystko co miałam to i wklejam:
- farba:
- lakier:
- różne rozmiary pędzelków:
- papier ścierny o grubości 180 lub 240 (jeśli przedmiot jest z drewna/ sklejki)
- jak wcześniej pisałam do pierwszych prac używałam białka jajka kurzego, teraz kupiłam lakier do decoupageu, jeszcze go nie używałam, bo zupełnie nie mam kiedy , a wygląda tak (ten klej do przyklejania serwetek rozcieńcza się z wodą 1:1)
- no i różne serwetki z fajnymi motywami- już ich nie wklejam, bo trochę mi się ich nazbierało .
Z moich doświadczeń:
- oprócz pędzelków przyda Ci się wałek- jakiś malutki- wydaje mi się, że lepiej nim się będzie nanosić lakier, nie będą się robiły "bąble",
- jeśli chcesz pomalować coś na kolor inny niż biały to potrzebne Ci będą różnokolorowe farbki akrylowe. Możesz też kupić (lub poszukać u znajomych) barwników do farb ściennych- myślę, że się sprawdzą, ale sprawdzę to dopiero za jakiś czas ,
- do nakładania farby podkładowej najlepszy jest większy pędzelek- szybko i dobrze kryje (jeśli Ci wygodniej wałkiem- próbuj walkiem)
- do przyklejania serwetki- najlepszy jest pędzelek płaski, szeroki- coś w stylu jak pokazałam ten z czarną rączką.
Chyba o wszystkim pamiętałam. Jakby co to pytajcie .
Zodiak: Zodiak chiński: Dołączyła: 19 Maj 2006 Pochwał: 2 Posty: 8472 Skąd: południe Polski
Wysłany: Sro 22-09-2010, 16:20 Temat postu:
Ja narazie sobie odpuściłam. Wrzesień jest miesiącem dość bogatym w wydarzenia więc nawet nie miałabym kiedy się za to zabrać.
Ale w październiku spróbuję tego na pewno, bo chciałabym porobić prezenty gwiazdkowe