Zodiak: Zodiak chiński: Dołączyła: 30 Cze 2007 Pochwał: 5 Posty: 9298 Skąd: stąd co zwykle ;)
Wysłany: Wto 10-08-2010, 19:45 Temat postu:
Dzięki za wszystkie słowa :*.
Co do pytań o wykonanie- metoda banalna (no prawie), ale czasochłonna :
Najpierw trzeba załatwić coś do obróbki (skrzyneczki, podkładki- ogółem wszystko co drewniane, na metalowych też można to robić). Potem trzeba to wyrównać- czyli potraktować papierem ściernym. I tu może zaboleć ręka . Później malujemy farbą podkładową (co najmniej 2 razy), można potem dodać jakieś kolorki, ale ja jeszcze nie na tym etapie. Wzorek- i to jest najlepsze- się nakleja . Wzorki pochodzą z serwetek takich stołowych- motyw się wycina i nakleja. Potem to już tylko trzeba nanieść kilka warstw lakieru, znowu wyrównać papierem ściernym i znowu lakier. I są gotowe .
Lisanne- tak to moje pierwsze robótki:). W kolejce czekają jeszcze 4 skrzynki i komplet podkładek.
Dzidziu zobaczymy co będzie za rok .
Zodiak: Zodiak chiński: Dołączyła: 30 Cze 2007 Pochwał: 5 Posty: 9298 Skąd: stąd co zwykle ;)
Wysłany: Sro 11-08-2010, 6:13 Temat postu:
Macabre bez papieru ściernego nie byłoby gładko i chyba farba by się gorzej trzymała i gorzej by wyglądało, bo "zadziory". Tak mi się przynajmniej wydaje.
Co do drugiego pytania- nie tylko serwetki można naklejać. Drukowane motywy (tzn. ze zwykłej kartki) też, ale wtedy chyba trzeba zmoczyć kartkę przed przyklejeniem i chyba by było później trzeba więcej warstw lakieru, żeby to wyrównać .
Wysłany: Sro 11-08-2010, 12:10 Temat postu: Decoupage- jak zacząć?
Monika a jakie są potrzebne materiały na start? Też bym chciała się tym zająć. Mam kilka drewnianych segregatorów które chciałabym ozdobić.. ale nigdy tego nie robiłam.
Co trzeba kupić ?
Wysłany: Sro 11-08-2010, 14:51 Temat postu:
Agatko podkładu to używałam ze śnieżki, nazywa się to emalia akrylowa do drewna i metalu- 400 ml za cos ok.15 zł.. Lakier z firmy domalux, mam bezzapachowy przeznaczony do mebli i innych powierzchni (bezpieczny dla dzieci )- 1 l. ok 23 zł.
Scyllo na start potrzeba:
- coś do pomalowania (skrzynki itp)
- farba podkłądowa,
- różne pędzelki,
- lakier,
- klej do decoupage (ja do tej pory używałam białka z jajka kurzego, bo nie wiedziałam czy mi wyjdzie i czy opłaca się kupować klej )- klej do deco można kupić w internecie już za ok. 10zł.
- różne serwetki lub coś do naklejania
- papier ścierny- do wyrównania na początku o grubości 180-240, potem do polerowania lakieru dużo delikatniejszy- ja mam 800,
- dużo cierpliwości i czasu .
Ostatnio zmieniony przez monika2222 dnia Sob 14-08-2010, 11:27, w całości zmieniany 1 raz
dzięki za odpowiedź. czyli cała zabawa to wyciąć wzorek z serwetki i go tym białkiem kurzym nakleić a potem pociągnąć na koniec lakierem taak?
A można duuże powierzchnie ozdabiać - mam też taką komodę drewnianą którą bym chciała pomalować.
Wysłany: Czw 12-08-2010, 6:15 Temat postu:
Scyllo pewnie że można duże powierzchnie ozdabiać. Tylko przy większych motywach ciężej jest naklejać, bo się serwetka marszczy i trzeba troszkę ostrożniej . I lakierem trzeba "pociągnąć" z 5 razy, potem trochę wyrównać i znowu polakierować ze 2 razy.
Wcale to trudne nie jest . Tylko cierpliwość trzeba mieć i swoje ruchy powtarzać .
Wysłany: Czw 12-08-2010, 16:36 Temat postu:
Agatko w poniedziałek kupiłam jakiś preparat do spękań- niedrogi bo 15 zł., jutro lub w poniedziałek powinien dojść i wtedy zobaczę jak to jest.
Tym co ja będę miała to trzeba to robić tak: pomalować jednym kolorem powierzchnię. Jak wyschnie pomalować tym preparatem. Odczekać 6 godzin i pomalować jakimś innym, kontrastowym kolorem (w stosunku do tego 1) i spękania pojawiają się natychmiast . Sama jestem bardzo ciekawa jak to działa . Dam znać .
I bardzo się cieszę, że Cię namówiłam . Będę czekać na rezultaty . Jaki przedmiot idzie na pierwszy rzut ?
Zodiak: Zodiak chiński: Dołączyła: 19 Maj 2006 Pochwał: 2 Posty: 8472 Skąd: południe Polski
Wysłany: Czw 12-08-2010, 16:47 Temat postu:
Monika nie wiem, muszę poszukać czegoś drewnianego.
na początek wezmę chyba zwykłą deskę, żeby potrenować.
narazie wstrzymuję się z zakupami, muszę poczytać na forach o decoupaggu co i jak, bo ja nie lubię tak bez przygotowania teoretycznego
Wysłany: Czw 12-08-2010, 16:59 Temat postu:
Czytaj, czytaj- ile to ja się naczytałam zanim zaczęłam .
A wiesz co? Możesz kupić taką surową deseczkę do krojenia- niedużo Cię wyniesie, a trening może być . Zrobisz i będzie obrazek albo przykleisz jakieś kartki i będzie notatnik (sama to planuję ).
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5Następny
Strona 1 z 5