Forum Kobiet Kobieca Strona Życia
 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RegulaminRegulamin   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil
   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
Fotozlepa

Decoupage- co jak i dlaczego
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Hand Made
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
monika2222
Moderatorka
Moderatorka

Zodiak: Wodnik
Zodiak chiński: Szczur
Pochwał: 5

PostWysłany: Wto 10-08-2010, 19:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Dzięki za wszystkie słowa :*.

Co do pytań o wykonanie- metoda banalna (no prawie), ale czasochłonna Puszcza oko:
Najpierw trzeba załatwić coś do obróbki (skrzyneczki, podkładki- ogółem wszystko co drewniane, na metalowych też można to robić). Potem trzeba to wyrównać- czyli potraktować papierem ściernym. I tu może zaboleć ręka Puszcza oko. Później malujemy farbą podkładową (co najmniej 2 razy), można potem dodać jakieś kolorki, ale ja jeszcze nie na tym etapie. Wzorek- i to jest najlepsze- się nakleja Puszcza oko. Wzorki pochodzą z serwetek takich stołowych- motyw się wycina i nakleja. Potem to już tylko trzeba nanieść kilka warstw lakieru, znowu wyrównać papierem ściernym i znowu lakier. I są gotowe Bardzo uśmiechnięta.

Lisanne- tak to moje pierwsze robótki:). W kolejce czekają jeszcze 4 skrzynki i komplet podkładek.
Dzidziu zobaczymy co będzie za rok Puszcza oko.

Podpis Gdyby Ciebie nie było- wymyśliłabym Cię... inlove
07.08.2005
24.12.2009
06.08.2011

Uwagi  Wydzieliłam parę postów do nowego wątku- żeby się nie mieszało. Tutaj proszę o pytania- w miarę możliwości i małego doświadczenia- pomogę Puszcza oko.
monika2222.
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  

Bielizna
macabre

Zodiak: Bliźnięta
Zodiak chiński: Małpa
Pochwał: 1
Ostrzeżeń: 1

PostWysłany: Wto 10-08-2010, 21:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Znaczy ja mniej-więcej wiedziałam o co chodzi.

Zastanawia mnie tylko jedno co by było jakby się nie użyło papieru ściernego i czy to tylko z serwetek się robi?
Powrót do góry

monika2222
Moderatorka
Moderatorka

PostWysłany: Sro 11-08-2010, 6:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Macabre bez papieru ściernego nie byłoby gładko i chyba farba by się gorzej trzymała i gorzej by wyglądało, bo "zadziory". Tak mi się przynajmniej wydaje.
Co do drugiego pytania- nie tylko serwetki można naklejać. Drukowane motywy (tzn. ze zwykłej kartki) też, ale wtedy chyba trzeba zmoczyć kartkę przed przyklejeniem i chyba by było później trzeba więcej warstw lakieru, żeby to wyrównać Puszcza oko.

07.08.2005
24.12.2009
06.08.2011
Powrót do góry

Agata
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

Zodiak: Strzelec
Zodiak chiński: Kogut
Pochwał: 2

PostWysłany: Sro 11-08-2010, 6:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Manika jakiej farby p[odkładowej i jakiego lakieru używałaś? Drogie to?

Podpis Syneczku, zanim zostałeś poczęty- pragnęłam Cię.
Zanim się urodziłeś- kochałam Cię.
Zanim minęła pierwsza minuta Twojego życia- byłam gotowa za Ciebie umrzeć!
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  

Scylla

PostWysłany: Sro 11-08-2010, 12:10    Temat postu: Decoupage- jak zacząć? Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Monika a jakie są potrzebne materiały na start? Też bym chciała się tym zająć. Mam kilka drewnianych segregatorów które chciałabym ozdobić.. ale nigdy tego nie robiłam.
Co trzeba kupić ?
Powrót do góry

monika2222
Moderatorka
Moderatorka

PostWysłany: Sro 11-08-2010, 14:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Agatko podkładu to używałam ze śnieżki, nazywa się to emalia akrylowa do drewna i metalu- 400 ml za cos ok.15 zł.. Lakier z firmy domalux, mam bezzapachowy przeznaczony do mebli i innych powierzchni (bezpieczny dla dzieci Puszcza oko)- 1 l. ok 23 zł.

Scyllo na start potrzeba:
- coś do pomalowania (skrzynki itp)
- farba podkłądowa,
- różne pędzelki,
- lakier,
- klej do decoupage (ja do tej pory używałam białka z jajka kurzego, bo nie wiedziałam czy mi wyjdzie i czy opłaca się kupować klej Zakłopotana)- klej do deco można kupić w internecie już za ok. 10zł.
- różne serwetki lub coś do naklejania
- papier ścierny- do wyrównania na początku o grubości 180-240, potem do polerowania lakieru dużo delikatniejszy- ja mam 800,
- dużo cierpliwości i czasu Puszcza oko.

07.08.2005
24.12.2009
06.08.2011

Ostatnio zmieniony przez monika2222 dnia Sob 14-08-2010, 11:27, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

Agata
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

PostWysłany: Sro 11-08-2010, 15:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Monika a te emalia akrylowa to była jakiego koloru?

Powrót do góry

monika2222
Moderatorka
Moderatorka

PostWysłany: Sro 11-08-2010, 15:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Moja jest wanilia Puszcza oko.

Na forach dot. deco ludzie bardzo polecają farbę z duluxa kolor pastelowa orchidea- tylko że ona chyba jest droższa Puszcza oko.

07.08.2005
24.12.2009
06.08.2011
Powrót do góry

Scylla

PostWysłany: Sro 11-08-2010, 22:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

dzięki za odpowiedź. czyli cała zabawa to wyciąć wzorek z serwetki i go tym białkiem kurzym nakleić a potem pociągnąć na koniec lakierem taak?
A można duuże powierzchnie ozdabiać - mam też taką komodę drewnianą którą bym chciała pomalować.
Powrót do góry

monika2222
Moderatorka
Moderatorka

PostWysłany: Czw 12-08-2010, 6:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Scyllo pewnie że można duże powierzchnie ozdabiać. Tylko przy większych motywach ciężej jest naklejać, bo się serwetka marszczy i trzeba troszkę ostrożniej Puszcza oko. I lakierem trzeba "pociągnąć" z 5 razy, potem trochę wyrównać i znowu polakierować ze 2 razy.
Wcale to trudne nie jest Uśmiechnięta. Tylko cierpliwość trzeba mieć i swoje ruchy powtarzać Puszcza oko.

07.08.2005
24.12.2009
06.08.2011
Powrót do góry

Agata
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

PostWysłany: Czw 12-08-2010, 6:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Monika a próbowałaś robić spękania? Bo z tego co wiem to jest już wyższa szkoła jazdy.

Dzisiaj robię odpowiednie zakupy i też spróbuję, zachęciłaś mnie Puszcza oko

Powrót do góry

monika2222
Moderatorka
Moderatorka

PostWysłany: Czw 12-08-2010, 16:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Agatko w poniedziałek kupiłam jakiś preparat do spękań- niedrogi bo 15 zł., jutro lub w poniedziałek powinien dojść i wtedy zobaczę jak to jest.

Tym co ja będę miała to trzeba to robić tak: pomalować jednym kolorem powierzchnię. Jak wyschnie pomalować tym preparatem. Odczekać 6 godzin i pomalować jakimś innym, kontrastowym kolorem (w stosunku do tego 1) i spękania pojawiają się natychmiast Puszcza oko. Sama jestem bardzo ciekawa jak to działa Uśmiechnięta. Dam znać Złośliwa.

I bardzo się cieszę, że Cię namówiłam Uśmiechnięta. Będę czekać na rezultaty Uśmiechnięta. Jaki przedmiot idzie na pierwszy rzut ?

07.08.2005
24.12.2009
06.08.2011
Powrót do góry

Agata
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

PostWysłany: Czw 12-08-2010, 16:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Monika nie wiem, muszę poszukać czegoś drewnianego.
na początek wezmę chyba zwykłą deskę, żeby potrenować.
narazie wstrzymuję się z zakupami, muszę poczytać na forach o decoupaggu co i jak, bo ja nie lubię tak bez przygotowania teoretycznego Puszcza oko

Powrót do góry

monika2222
Moderatorka
Moderatorka

PostWysłany: Czw 12-08-2010, 16:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Czytaj, czytaj- ile to ja się naczytałam zanim zaczęłam Śmiejąca się.

A wiesz co? Możesz kupić taką surową deseczkę do krojenia- niedużo Cię wyniesie, a trening może być Uśmiechnięta. Zrobisz i będzie obrazek albo przykleisz jakieś kartki i będzie notatnik (sama to planuję Złośliwa).

07.08.2005
24.12.2009
06.08.2011
Powrót do góry

Agata
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

PostWysłany: Czw 12-08-2010, 18:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Surowych deseczek to ja mam dużo w piwnicy, bo mi maż z pracy przyniósł Puszcza oko Paliliśmy nimi w piecu, a teraz będę miała jak znalazł do ćwiczenia Śmiejąca się

Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Hand Made Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 1 z 5

Skocz do: