Forum Kobiet Kobieca Strona Życia
 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RegulaminRegulamin   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil
   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
Praca Oferta MLM

Do jakiej instytucji zgłosić zaniedbanie dziecka?
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Nasze codzienne zmagania
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kwiat_sniegu

Zodiak: Koziorożec
Zodiak chiński: Tygrys

PostWysłany: Pon 24-08-2009, 15:00    Temat postu: Do jakiej instytucji zgłosić zaniedbanie dziecka? Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Sprawa jest poważna, postanowiłam wziąć sie w koncu za to, bo chociaż to moja siostra, to zaczynam poważnie obawiać sie o przyszłość moich siostrzeńców.
Otóż, za niedługo chłopcy skonczą 3 lata. Są drobni, raczej chudzi a wszystko przez to, że nie są odpowiednio karmieni. Jako 3latki powinni jeść już normalne posiłki pełnowartościowe, tymczasem praktycznie cały czas na obiad jest tylko zupa (niekiedy jedzona przez 3 dni z dolewaniem wody, bez mięsa, bardzo rzadka..). Nigdy nie jedli pomidora, truskawek, gruszki, kiśla, budyniu, kotletów jajecznych, jajecznicy.. mogłabym tak wymieniać w nieskończoność. To niedożywanie ich wynika prawdopodobnie w lenistwa mojej siostry, która siedzi całymi dniami w domu, bo nie pracuje, ale ciezko jej zrobić porządny obiad, bo kto by siedział za nią na laptopie i wystawiał zdjecia na naszej klasie?
Chłopcy nigdy się nie kąpali w jeziorze (zamaczali jedynie stopy) , dlatego kiedy bywam sama i widzę dzieci ktore nie umieją jeszcze chodzić zamoczone po szyje w wodzie i ucieszone to żal mi serce ściska..
Siostra całymi dniami siedzi z nimi w domu , nie zapewnia im żadnych wyjsc praktycznie, nie byli nigdy w zoo bo uważa że są za mali.. Cholera jasna mnie strzela jak to wszystko słyszę.
Dodatkowo jest poklocona z moją mamą i ze mną więc nie mam z Nimi żadnego kontaktu.
Zastanawiam się gdzie można zgłosić taką sprawę? Chciałabym aby ktoś obcy przemówił jej do rozumu, bo nie wiem czy to wynika z Jej głupoty czy z nie wiem czego..
Tak strasznie mi jest żal Maluchow, że ogranicza im poznawanie świata, nigdy nie malowali farbami - a przeciez to tak fajnie sie całemu ubrudzić- nie umieją ukladać prostych puzzli, ani złożyc jednego prostego zdania np. Mama daj pić. Owszem mowią po swojemu, ale nie tyle ile powinni, bo siostra nie rozmawia z nimi, niczego ich nie uczy..
Są przekochani i naprawdę martwię się o nich, dlatego może ktoś z Was wie gdzie można zgłosić taką sprawę? Płacze lub Bardzo smutna

Podpis ..You can't feel anything that your heart don't want to feel...
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  

Fotoatrakcje
Michał

Zodiak: Panna
Użytkownik zbanowany
Ostrzeżeń: 2

PostWysłany: Pon 24-08-2009, 15:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Wystarczy zadzwonić na policję i zgłosić podejrzenie popełnienia przestępstwa w postaci zaniedbania dziecka. Policja zawiadamia instytucje takie jak ośrodek pomocy społecznej i sprawa toczy się sama. W domu sytuacja nie jest najgorsza, nie ma alkoholu i przemocy. Urząd prawdopodobnie niewiele zrobi, co najwyżej będzie wysyłał kuratora który sprawdzi czy w domu jest czysto, czy dzieci nie mają zaległości w nauce i czy są nakarmione.

Ważne pytanie: czy naprawdę chcesz, żeby zabrali twojej siostrze dzieci i umieścili je w domu dziecka?
Powrót do góry

Kwiat_sniegu

PostWysłany: Pon 24-08-2009, 15:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Michale a czy czytałeś moj post?
Chłopcy maja 3 lata, to o jakich ty zaległosciach w nauce mowisz?

Nie chce zeby zabrali ich do domu dziecka, po pierwsze chciałabym aby ktos sprobował jej przemowic do tego tępego baniaka a w ostatecznosci aby przyznali opiekę mojej mamie - a babci chłopców.

Powrót do góry

Michał

Użytkownik zbanowany

PostWysłany: Pon 24-08-2009, 16:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Kwiat_sniegu napisała:
Michale a czy czytałeś moj post?
Chłopcy maja 3 lata, to o jakich ty zaległosciach w nauce mowisz?
Nie chce zeby zabrali ich do domu dziecka, po pierwsze chciałabym aby ktos sprobował jej przemowic do tego tępego baniaka a w ostatecznosci aby przyznali opiekę mojej mamie - a babci chłopców.

Drogi Kwiecie_Śniegu,
Przeczytałem Twój post bardzo uważnie. Kurator sprawdza nie tylko postępy w nauce dzieci w wieku szkolnym ale też przedszkolnym: czy potrafią chodzić, jak budują zdania itd. Kurator patrzy czy rodzice mogą zapewnić finansowo dziecku jego podstawowe potrzeby, kurator patrzy czy w domu panuje wzajemny szacunek i miłość.

Moim zdaniem wzywanie urzędu byłoby w takiej sytuacji okrucieństwem. Jak wspomniałem nie ma widocznych nałogów, nie ma przemocy, dom nie jest nazbyt zapuszczony. W takim przypadku odbieranie praw rodzicielskich będzie się ciągnęło miesiącami a nawet latami i nie wpłynie dobrze na żadną ze stron. Jeśli sąd uzna, że babcia (np ze względu na wiek, zdrowie) nie może opiekować się dziećmi to trafią do domu dziecka. Licząc, że proces sądowy będzie trwał co najmniej 3-4 lata dzieci trafią do bidula mając 7-8 lat. W takim wieku szanse na adopcje są znikome a dzieci rosną w dużym budynku z posiłkami 3razy dziennie i milionem zabawek, ale w ogromnej samotności, bez miłości...

Twoja siostra jest niedojrzała i uzależniona od komputera i to jest źródło problemu. Pytanie -gdzie jest ojciec?
Powrót do góry

Kwiat_sniegu

PostWysłany: Pon 24-08-2009, 16:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Od 7 do 21 w pracy ojciec jest. I ogolnie ma wylane na moją siostrę.

Powrót do góry

Michał

Użytkownik zbanowany

PostWysłany: Pon 24-08-2009, 16:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Kwiecie_śniegu,
Masz dobre serce, ale dopóki przynajmniej jedno z rodziców się nie obudzi sytuacja wydaje mi się beznadziejna.
Powrót do góry

efrell
Moderatorka
Moderatorka

Zodiak: Ryby
Zodiak chiński: Byk
Pochwał: 10

PostWysłany: Pon 24-08-2009, 16:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Kwiat_sniegu rozumiem twoje oburzenie, ale zważaj na słownictwo. Przewraca oczami

Podpis Czytaj regulamin!
Powrót do góry

Kwiat_sniegu

PostWysłany: Pon 24-08-2009, 16:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

efrell eee? Wybacz ale nie wiem o czym mowisz? Przewraca oczami
nie obrażam żadnego uzytkownika i nie klnę. wiec o co chodzi?

Powrót do góry

efrell
Moderatorka
Moderatorka

Zodiak: Ryby
Zodiak chiński: Byk
Pochwał: 10

PostWysłany: Pon 24-08-2009, 18:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Wysłałam Ci PW. Uśmiechnięta

Podpis Czytaj regulamin!
Powrót do góry

dotka
Moderatorka
Moderatorka

Pochwał: 12

PostWysłany: Pon 24-08-2009, 19:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Na pewno można przedzwonić do MOPS-u w gminie. To organizacja odpowiedzialna za prawy związane z życiem rodzinnym. W skrajnych przypadkach można zgłosić na Policję.
Podaję linka z danymi adresowymi:
http://www.politykaspoleczna.gov.pl/index.php?gid=103&m=warszawa
Powrót do góry

Silwa

Pochwał: 2

PostWysłany: Wto 25-08-2009, 10:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

A może jeśli siostra jest z Wami pokłócona i nie możecie widywać się z Maluchami a bardzo chcecie warto postarać się o prawo widywania się z wnukami dla Twojej Mamy. I obiadek można im wtedy pełnowartościowy podać i świat pokazać i do zoo wyskoczyć.
Powrót do góry

Kwiat_sniegu

PostWysłany: Wto 25-08-2009, 14:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Silwa a myslisz sie jest taka mozliwosc sadownie?

Powrót do góry

alanml

Pochwał: 1

PostWysłany: Wto 25-08-2009, 14:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Myślę, że na początek MOPS. Co do ewentualnych spotkań to chyba dobra wola lub sąd. Nie wiem jak to się ma w relacjach babcia - wnuki.
Powrót do góry

ramirezka

PostWysłany: Wto 25-08-2009, 15:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Przykra sprawa. Trudno jest przejść obojętnie obok dziecięcej traumy.
Ja chyba próbowałabym wszelkich sposobów, by pogodzić się z siostrą i dzięki temu móc widywać bratanków. Nie ma co unosić się honorem w takiej sytuacji, bo przecież tu chodzi o bezbronne istoty.
Mogłabyś je zabierać na spacery, dokarmiać itp.
Gdyby jednak nie udało się do nich zbliżyć, poszłabym do MOPS-u i zapytała o pomoc, poprosiła o interwencję i rozmowę z siostrą.
Napisz co postanowiłaś Kwiat_śniegu
Powrót do góry

Kwiat_sniegu

PostWysłany: Wto 25-08-2009, 15:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

ramirezka obawiam sie tego mopsu, bo jeszcze faktycznie zabraliby ich do bidula, a tego bym do konca zycia sobie nie podarowała..
Polubownie nie da sie z nią porozmawiać, bo jest najmądrzejsza i nie widzi nic poza czubkiem swojego nosa..
nie wiem dalej co robic.. Jest mi przykro, że jestesmy bezsilnne z mamą..

Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Nasze codzienne zmagania Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

Skocz do: