Forum Kobiet Kobieca Strona Życia
 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RegulaminRegulamin   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil
   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
sklep z biżuterią

Formalnosci przedślubne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Ślub i Wesele
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
martunia_12

PostWysłany: Czw 24-06-2010, 11:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

My też żadnych zaświadczeń na temat świadków nie musieliśmy zanosić. W ogóle z księdzem mieliśmy tylko jedno spotkanie w czasie którego został spisany protokół i dostaliśmy kartki do spowiedzi. Teraz już mamy czekać na dzień ślubu Uśmiechnięta
Ofiarę za mszę mamy dać w dniu ślubu a kartki do spowiedzi mamy dać świadkom którzy przed mszą zaniosą je księdzu razem z ich dowodami osobistymi.

Podpis 14.08.2010 inlove
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  

Bielizna
Margoth

Zodiak: Byk
Zodiak chiński: Kot
Pochwał: 2

PostWysłany: Czw 24-06-2010, 12:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Bogowie jaki protokół?? Zszokowana

Cos tam ksiądz jakiś druk 2 stronicowy wypisywał, ale nie wiem czy to to, pytał sie nas o daty urodzin i zamieszkania

Podpis " Znalazła pewna Pani aparat do bani......"

Żoneczka tygryska od 21.08.2010
01.06.2011 - 7 lat razem.
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  

Blondynka

Pochwał: 1

PostWysłany: Czw 24-06-2010, 12:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Tynka a to jednak kazał Wam ksiądz przynieść zaświadczenia o bierzmowaniu świadków?
Powrót do góry

Margoth

PostWysłany: Czw 24-06-2010, 12:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Tak kazał, do tego jeszcze połówek mimo zaświadczenia o chrzcie, jeszcze o bierzmowaniu musiał

Powrót do góry

martunia_12

PostWysłany: Czw 24-06-2010, 12:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Tynka napisała:
Bogowie jaki protokół?? Zszokowana

Cos tam ksiądz jakiś druk 2 stronicowy wypisywał, ale nie wiem czy to to, pytał sie nas o daty urodzin i zamieszkania

No protokół przedślubny Uśmiechnięta
Niektórzy księża spisują go w obecności obojga narzeczonych a niektórzy z każdym osobno.
Pytają o różne rzeczy jak np. czy nikt Was nie zmusza do ślubu, czy Wasze rodziny się znają, kiedy się zaręczyliście, czy byliście już kiedyś w jakimś małżeństwie/ konkubinacie, czy myślicie że możecie mieć dzieci i rożne temu podobne Puszcza oko
My akurat spisywaliśmy go osobno- najpierw ja a po mnie połówek.
Jak później analizowaliśmy nasze odpowiedzi to chyba tylko jedna się nie zgadzała, hehe

Podpis 14.08.2010 inlove
Powrót do góry

Blondynka

PostWysłany: Czw 24-06-2010, 12:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Tynka odpis aktu bierzmowania to wiem, że wymagają od mężczyzny.. Puszcza oko
Jeżeli od świadków to już trochę gorzej.. Smutna
Powrót do góry

martunia_12

PostWysłany: Czw 24-06-2010, 12:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Nie no, aż tak źle to chyba nie będzie... Pytał nas o takie rzeczy ale nie komentował nic. Tylko jak mnie zapytał czy dopuszczam separację w razie problemów w małżeństwie a ja powiedziałam że nie wiem to się na mnie spojrzał dziwnie ale nic nie powiedział...
Wasze rodziny się nie znają ale przecież wiedzą, że bierzecie ślub a tam też pada takie pytanie Puszcza oko Nie martw się na zapas, ja szłam do tego księdza taka zestresowana i okazało się, że nie ma się czego bać Uśmiechnięta

Podpis 14.08.2010 inlove
Powrót do góry

Margoth

PostWysłany: Pią 25-06-2010, 7:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

A skąd ja mam wiedzieć, czy mogę mieć dzieci?!?! Niby tak jakieś problemy kiedyś były związane z dzidzią, ale po tym nikt mi tego wprost nie powiedział, że już więcej nie będę mogła mieć. A co jak połówek w dzieciństwie świnkę przechodził to tez mam księdzu powiedzieć?? Kurcze może mu jeszcze podam rozmiar stanika?!?!? Eh przesadzają powiem wam Złośliwa
Mnie mój ksiądz denerwuje, bo co byliśmy u niego to schodził do pytania czy już ze sobą spaliśmy!! I kurcze już nie wiem jak mu delikatnie powiedzieć, że nie jego interes![/b]

Powrót do góry

Blondynka

PostWysłany: Pią 25-06-2010, 7:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Tynka to poroniłaś?
Co do spania ze sobą- pyta 99% księży o ta kwestię.

My mamy już wszystkie papiery załatwione. U narzeczonego ksiądz wziął po 10zł za odpis aktu bierzmowania i aktu chrztu.
W poniedziałek planujemy pojechać do parafii, w której będziemy ślubować.

Też się strasznie boję tego protokołu.
Powrót do góry

Margoth

PostWysłany: Pią 25-06-2010, 8:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Blondynka na priv wiadomość Uśmiechnięta

No ja tez się zaczynam bać tego protokołu przez was Złośliwa

Powrót do góry

Blondynka

PostWysłany: Pią 25-06-2010, 10:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Mnie on czeka w poniedziałek.. Przewraca oczami
Jejku, mam mega stres.

Jutro brat przywiezie narzeczonego odpisy, bo łatwiła mu je mama.

Mam też dokładne dane świadków.. Puszcza oko
Powrót do góry

Gizmowa
Młodsza Moderatorka
Młodsza Moderatorka

Zodiak: Panna
Zodiak chiński: Wąż

PostWysłany: Pią 25-06-2010, 11:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Tynka ksiądz musi o takie rzeczy pytać, aby potem nie było unieważnień małżenstwa z powodu "bo ja nie wiedziałam", "bo ja myslałam, ze on chce dzieci" itp Puszcza oko

Podpis 06.06.2004r. * 06.06.2009r. * 27.08.2010r. * 14.10.2011r.
Powrót do góry

Margoth

PostWysłany: Sob 26-06-2010, 10:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

A co jak na razie nie planujemy i obydwoje się zgadzamy co do tego?? Tez mam księdzy powiedzieć, że na razie nie planujemy??
A na, jak dla mnie idiotyczne, pytanie: dlaczego chcemy wziąć ślub? Wystarczy odpowiedź: zby zawiązać podstawową komórkę społeczną jaką jest para/małżeństwo?? Złośliwa

Powrót do góry

Blondynka

PostWysłany: Sob 26-06-2010, 13:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Tynka jeśli ksiądz zapyta to możesz odpowiedzieć, ale sama się nie musisz wychylać.. Puszcza oko Pani pedagog piszę się małżeństwo.. Złośliwa
Powrót do góry

Gizmowa
Młodsza Moderatorka
Młodsza Moderatorka

Zodiak: Panna
Zodiak chiński: Wąż

PostWysłany: Sob 26-06-2010, 15:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Tynka gdybyś zmieniła nastawienie do księży napewno poszłoby Ci łatwiej przy spisywaniu protokołu Puszcza oko
Pytania brzmią np.
a.Czy narzeczony nie ma wątpliwości co do stanu swojego zdrowia?
b.Czy uważa, że będzie mógł mieć własne dzieci?
c.Czy nie ma wątpliwości co do zdolności do współżycia małżeńskiego?

Podpis 06.06.2004r. * 06.06.2009r. * 27.08.2010r. * 14.10.2011r.
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Ślub i Wesele Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 4 z 8

Skocz do: