Forum Kobiet Kobieca Strona Życia
 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RegulaminRegulamin   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil
   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
Fotozlepa

Formalnosci przedślubne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Ślub i Wesele
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
floo

Ostrzeżeń: 2

PostWysłany: Sob 26-06-2010, 15:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Cytat:
A co jak na razie nie planujemy i obydwoje się zgadzamy co do tego?? Tez mam księdzy powiedzieć, że na razie nie planujemy??

możesz powiedzieć że NA RAZIE nie planujecie (w sensie najbliższego czasu) Uśmiechnięta

podstawą nieważności sakramentu małżeństwa stanowi całkowite wykluczenie dzieci...czyli dobrowolnie w ogóle nie chcecie dzieci (oczywiście nie wchodzi tu w grę niemożność fizyczna typu niepłodność). Bo KK mówi iż podstawową funkcją małżeństwa jest otwartość na nowe życie i spłodzenie potomstwa..
ale oczywiście można stosować naturalne metody dozwolone przez KK w celu opóźnienia poczęcia Bardzo szczęśliwa
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  

Bielizna
aoiya

Zodiak: Bliźnięta
Zodiak chiński: Tygrys

PostWysłany: Sob 26-06-2010, 16:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Myślę, że jak powiedzie, że rozmawialiście na temat dzieci i zgadzacie się do ilości i kiedy się o nie postarać to nie powinno być większych problemów.

Podpis 21 V 2010 Zakochany
3 IX 2011 inlove
Powrót do góry

Margoth

Zodiak: Byk
Zodiak chiński: Kot
Pochwał: 2

PostWysłany: Pon 28-06-2010, 9:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

No ja nie wiem kurcze właśnie tego pytania boje się najbardziej, chyba powiem po prostu księdzu, że nas na dzieci nie stać , a jak będzie nas stać to sie wtedy zastanowimy.
A ksiądz ma prawo mnie pytać o to czy stosujemy antykoncepcje inną niż kalendarzyk i badanie śluzu?? Tzn czy będziemy stosować??

Podpis " Znalazła pewna Pani aparat do bani......"

Żoneczka tygryska od 21.08.2010
01.06.2011 - 7 lat razem.
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  

martunia_12

PostWysłany: Pon 28-06-2010, 11:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Wydaje mi się, że ksiądz nie ma prawa pytać o takie rzeczy...
A o dzieci to pyta mniej więcej tak: "Czy zamierzacie przyjąć i po katolicku wychować dzieci..."
Nie ma mowy o tym że to ma być zaraz... Ja nie planuję dzieci w najbliższej przyszłości i nie widzę w tym nic co mogłoby być przeszkodą w zawarciu małżeństwa.

Podpis 14.08.2010 inlove
Powrót do góry

floo

PostWysłany: Pon 28-06-2010, 13:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Tynka myślę że o antykoncepcje nie powinien pytać ....
ale z mojego doświadczenia wiem że lepiej w takich sprawach mówić im to co chcą usłyszeć Zszokowana

mnie ksiądz pytał o to czy jestem dziewica czy dotrzymaliśmy czystość do ślubu i ile miałam partnerów seksualnych i ile miał mój połówek.
Jakbym mu skłamała (wiem e to nie moralne ale z drugiej strony co go to obchodzi) że jestem dziewicą to zaoszczędziłabym sobie tego żenującego przesłuchania i niepotrzebnego kazania...bo coś to zmieni i zrobi mnie dziewicąZłośliwa?

swoją stroną mam pytanie...ma ktoś jakieś wzory wykresów ? potrzebne do poradni bo mnie mam na czym się wzorować aby to zrobić Uśmiechnięta
Powrót do góry

Margoth

PostWysłany: Wto 29-06-2010, 8:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Eee, że co, że o co pytał!!! Ja mu na takie pytania odpowiadać nie będę, bo to nie jest interes i powiem mu to wprost, że ja o takich sprawach nie zwykłam rozmawiać z osobami trzecimi. Kurcze może jeszcze mam mu zaświadczenie od ginekologa przynieść co??? No bez przesady!

Powrót do góry

Gizmowa
Młodsza Moderatorka
Młodsza Moderatorka

Zodiak: Panna
Zodiak chiński: Wąż

PostWysłany: Wto 29-06-2010, 8:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Tynka zrelaksuj się Uśmiechnięta przecież nikt Ci nie każe odpowiadać Uśmiechnięta
Mnie o takie rzeczy nie pytał

Podpis 06.06.2004r. * 06.06.2009r. * 27.08.2010r. * 14.10.2011r.
Powrót do góry

Margoth

PostWysłany: Wto 29-06-2010, 8:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ale ja sie nie ciśnieniuje, po prostu nie lubię jak ktoś mi miesza w życiu prywatnym a tym bardziej intymnym. No nic 5 się zobaczy co będzie chciał.

Powrót do góry

floo

PostWysłany: Wto 29-06-2010, 12:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Tynka nie nastawiaj się od razu tak negatywnie Uśmiechnięta może Ci się trafi super ksiądz i nie będzie o nic specjalnego wypytywał..

Ja np nie byłam przygotowana na takie pytanie i mnie zamurowało Złośliwa
Powrót do góry

efrell
Moderatorka
Moderatorka

Zodiak: Ryby
Zodiak chiński: Byk
Pochwał: 10

PostWysłany: Wto 29-06-2010, 12:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

floo napisała:

mnie ksiądz pytał o to czy jestem dziewica czy dotrzymaliśmy czystość do ślubu i ile miałam partnerów seksualnych i ile miał mój połówek.

Omg! Co za ... ekm ksiądz. Zszokowana
Ja bym mu odpowiedziała tym samym pytaniem. Masakra. A co go to interesuje?!

Podpis Czytaj regulamin!
Powrót do góry

Blondynka

Pochwał: 1

PostWysłany: Wto 29-06-2010, 14:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

My wczoraj mieliśmy "protokół":
-czy byłaś/byłeś już kiedyś zaręczona/zaręczony?
-chcecie ślub konkordatowy?
-jesteście zdrowi?
-czy ktoś Was szantażuje lub zmusza do zawarcia małżeństwa?
-bierzmowanie
-chrzest
Powrót do góry

aoiya

PostWysłany: Wto 29-06-2010, 16:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Na innym forum znalazłam coś takiego, co może pomóc rozwiać pewne wątpliwości; może się przyda?

http://www.informator-weselny.pl/poradnik/protokolprzedmalzenski.htm

3 IX 2011 inlove
Powrót do góry

Margoth

PostWysłany: Sro 30-06-2010, 7:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Aoiya dzięki

Powrót do góry

aoiya

PostWysłany: Sro 30-06-2010, 11:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Nie ma sprawy, po prostu przeglądałam forum ślubne z mojego miasta i dam jakaś dobra dusza zamieściła. Oczy mi się szeroko otwierały jak czytałam te pytania, a przede wszystkim przeciwwskazania do zawarcia małżeństwa. Mam nadzieję, że teraz będziecie spokojniejsze.

Jeśli chodzi o pytania dotyczące o sex przedmałżeński... wymyśliłam jeszcze odpowiedź typu "Jeśli grzeszę to powiem to na spowiedzi". Gdyby od razu chciał spowiadać wystarczy powiedzieć, że nie jest się przygotowanym, bo przecież dobra spowiedź wymaga przygotowania. Mam nadzieję, że mimo wszystko mnie nie będą pytali o takie rzeczy. Lubię mój kościół, bywam w nim regularnie (co się zmieni w przeciągu miesiąca bo się wyprowadzę) i mam nadzieję, że wszystko pójdzie sprawnie i bez nerwów oraz bycia bezczelnym.

3 IX 2011 inlove
Powrót do góry

landrynka1732
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

Zodiak: Ryby

PostWysłany: Pią 02-07-2010, 23:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

My także dawaliśmy wymijające odpowiedzi, jeśli było niewygodne pytanie. Ale Nasz protokolant chyba oszczędził Nam stresów Uśmiechnięta.

Podpis 27.06.2008 - 2009,2010,2011 Uśmiechnięta
24.12.2008 :*
17.07.2010...Najszczęśliwsza Żona na Świecie!!!
Sie kann ohne ihn nicht leben...
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Ślub i Wesele Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 5 z 8

Skocz do: