Forum Kobiet Kobieca Strona Życia
 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RegulaminRegulamin   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil
   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
sklep z biżuterią

Formalnosci przedślubne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Ślub i Wesele
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Awiola

PostWysłany: Czw 08-07-2010, 12:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

My w sobotę mamy dostarczyć dokumenty, a za tydzień czeka nas druga rozmowa z księdzem. W niedziele 18.07 ogłoszone będą zapowiedzi Uśmiechnięta

Podpis 21.08.2010 Serduszko Żona i Mąż inlove
Cieszmy się z małych rzeczy bo wzór na szczęście w nich zapisany jest Uśmiechnięta
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  

Fotoatrakcje
Blondynka

Pochwał: 1

PostWysłany: Czw 08-07-2010, 14:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Co do zapowiedzi to:
- u mnie wiszą od 4.07.2010 do 11.07.2010
- u narzeczonego są czytane: 4.07.2010, 11.07.2010, 18.07.2010
- w parafii gdzie ślubujemy są czytane: 4.07.2010, 11.07.2010, 18.07.2010

Spotkanie z księdzem będzie jak pojedziemy oddać kartki po zapowiedziach.
Następne 3dni przed ślubem.
Powrót do góry

Awiola

PostWysłany: Wto 13-07-2010, 17:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Już po rozmowie uff Bardzo uśmiechnięta Duży uśmiech

3 dni przed ślubem mamy oddać kartki ze spowiedzi i po zapowiedziach. Wtedy też będą z nami świadkowie.

Podpis 21.08.2010 Serduszko Żona i Mąż inlove
Cieszmy się z małych rzeczy bo wzór na szczęście w nich zapisany jest Uśmiechnięta
Powrót do góry

Całkiem_Zwykła

Zodiak: Rak
Zodiak chiński: Tygrys

PostWysłany: Wto 21-09-2010, 11:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

My będziemy brali ślub cywilny.
Potrzebowaliśmy :
Skrócone akty urodzenia / 22 zł x2
dowody osobiste
Opłata Skarbowa 84 zł

I to jest opłata za samą ceremonię ślubną Uśmiechnięta

Dodatkowo kasę bierze Pan ktory zadba o oprawę muzyczna i fotograf.

Z oprawy muzycznej można zrezygnować a fotografa można mieć swojego.

Podpis =5 maj 2009 - Córunia- Julka= :*

=16 październik 2010 - Nasz Dzień= :*
Powrót do góry

kamisiak88

Zodiak: Ryby
Zodiak chiński: Smok

PostWysłany: Pon 01-11-2010, 17:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

A wiecie może czy Świadkowie muszą mieć bierzmowanie? w sensie papierek, bo jeden z naszych świadków nie ma i nie wiem czy mówić o tym księdzu czy może lepiej to ukryć i siedzieć cicho...
Powrót do góry

martunia_12

PostWysłany: Pon 01-11-2010, 18:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Z tego co się orientuję to świadek nie musi być bierzmowany. Nie musi być nawet wierzący... Nasz ksiądz przed mszą spytał tylko czy świadkowie będą przyjmować komunię żeby nie było niezręcznej sytuacji...

Podpis 14.08.2010 inlove
Powrót do góry

monika2222
Moderatorka
Moderatorka

Zodiak: Wodnik
Zodiak chiński: Szczur
Pochwał: 5

PostWysłany: Pon 01-11-2010, 20:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

To wszystko zależy od księdza. Są parafie, że papierek nie jest potrzebny, ale są takie (np. moja stara), że bierzmowanie było podstawą. Lepiej albo się dowiedzcie wśród znajomych, albo zapytajcie księdza, żebyście później nie musieli szukać świadka na ostatnią chwilę...
Kamisiak ale świadek był bierzmowany tak?

Podpis Gdyby Ciebie nie było- wymyśliłabym Cię... inlove
07.08.2005
24.12.2009
06.08.2011
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  

kamisiak88

PostWysłany: Pon 01-11-2010, 22:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Mój był, ale mojego P. nie...
i w dodatku powiedział ze nie ma zamiaru iść do bierzmowania...
Powrót do góry

Majek
Młodsza Moderatorka
Młodsza Moderatorka

Zodiak: Waga
Zodiak chiński: Świnia
Pochwał: 4

PostWysłany: Pon 01-11-2010, 22:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Najprościej będzie zapytać Księdza, który ma Wam udzielić ślubu, bo co Ksiądz to różne opinie, teoretycznie świadkiem może nawet być osoba niewierząca, ale praktyka często odbiega od teorii w polskich Kościołach.

Podpis Serduszko 23.07.2011 Serduszko

Ale i zakochała się bez pamięci, jako że miłość nie dba o powody.
Powrót do góry

floo

Ostrzeżeń: 2

PostWysłany: Nie 28-11-2010, 9:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Świadkowie nie muszą mieć bierzmowania- co ważniejsze nie muzą być katolikami- ja miałam koleżasnke wyznania protestanckiego więc bierzmowania napewno nie miałaUśmiechnięta

Ksiądz powiedział że jedynie co musi mieć skończone 18 lat i pełną zdolność do czynności prawnych
Powrót do góry

kamisiak88

PostWysłany: Nie 28-11-2010, 10:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Tak, dokładnie.15 listopada byłam u księdza i się okazało ze świadkowie muszą mieć tylko dowód osobisty Bardzo szczęśliwa
Powrót do góry

jusztyska

PostWysłany: Nie 19-12-2010, 9:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

a wchodzi w gre tymczasowy dowód osobisty? bo taki dowód mogą dostac chyba ludzi od 16 roku życia, a chcielibyśmy na świadka brata, tyle, że ślub będzie w sierpniu a on w listopadzie skonczy 18 lat....

w sumie, ostatnio, jak byłam swiadkiem, to nikt nic sie mnie o wiek, dowod, pesel czy cos takiego nie zapytal... Złośliwa
Powrót do góry

floo

Ostrzeżeń: 2

PostWysłany: Wto 21-12-2010, 20:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Świadek Musi mieć ukończone 18 lat w chwili składania podpisu
Powrót do góry

Vacanza.

PostWysłany: Wto 26-04-2011, 7:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Orientuje się ktoś jak wygląda sprawa załatwienia zezwolenia na ślub w innej parafii niż moja lub narzeczonego?
Okazało się, że przed spisaniem protokołu ja lub narzeczony musimy udać się do swojej parafii i poprosić proboszcza o wydanie zgody na ślub gdzie indziej. Czy za takie pozwolenie się płaci? Czy wydaje się je od ręki? Proszę o szybką odpowiedź, bo protokół w piątek, a my jeszcze nie mamy pozwolenia.
Powrót do góry

Blondynka

Pochwał: 1

PostWysłany: Wto 26-04-2011, 7:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ja brałam pozwolenie w swojej parafii. Poszłam do kancelarii i ksiądz wystawił od ręki. Jak zapytałam o zapłatę to usłyszałam- co łaska.
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Ślub i Wesele Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 6 z 8

Skocz do: