Forum Kobiet Kobieca Strona Życia
 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RegulaminRegulamin   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil
   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
Fotozlepa

Formalnosci przedślubne
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Ślub i Wesele
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
efrell
Moderatorka
Moderatorka

Zodiak: Ryby
Zodiak chiński: Byk
Pochwał: 10

PostWysłany: Sob 03-06-2006, 8:17    Temat postu: Formalnosci przedślubne Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Formalności przedślubne
Potrzebne dokumenty
Strzałka aktualne (ważne 3 miesiące) świadectwo chrztu św. z adnotacją "Do ślubu kościelnego" oraz świadectwo bierzmowania
Strzałka zaświadczenie o kursie przedmałżeńskim
Strzałka zaświadczenie o spotkaniach w poradni rodzinnej (Poradni Metod Naturalnego Planowania Rodziny)

1. Z powyższymi dokumentami, najpóźniej na miesiąc przed ślubem należy zgłosić się do parafii jednej ze stron, w celu spisania protokołu kanonicznego badania narzeczonych.
2. Zapowiedzi są głoszone przez 2 niedziele zarówno w parafii narzeczonej jak i narzeczonego.
3. Zaświadczenie o wygłoszonych zapowiedziach należy dostarczyć do parafii, w której spisywany był protokół przedślubny.
4. Jeżeli ślub jest planowany w innej niż ta, w której spisywany jest protokół wydawana jest licencja upoważniająca do pobłogosławienia sakramentu małżeństwa w innym kościele.
5. W przypadku ślubu konkordatowego:
Strzałka Ok. 2 miesiące przed terminem ślubu narzeczeni zgłaszają się do USC, najlepiej w miejscu zameldowania narzeczonej, po dokumenty stwierdzające stan wolny.
Strzałka Otrzymane dokumenty dostarczają do parafii, w której odbywa się ślub.
Strzałka Odpis aktu ślubu cywilnego należy odebrać w USC parafii ślubu (dla parafii Nawiedzenie NMP jest to USC Warszawa-Śródmieście przy ul. Jezuickiej 1/3), nie wcześniej niż tydzień po ślubie, przedstawiając dokument otrzymany w dniu ślubu.
6. Najpóźniej na tydzień przed ślubem należy zgłosić się do kancelarii parafii, w której odbędzie się ślub, celem spisania aktu ślubu. Potrzebne są: licencja, dokumenty z USC i dane świadków.
7. W parafii Nawiedzenia NMP narzeczeni i świadkowie podpisują księgi parafialne i dokumenty konkordatowe w zakrystii 10 minut przed ślubem.
8. Świadkowie (2 osoby) muszą być pełnoletni (ukończone 18 lat). Dane świadków: imię i nazwisko, wiek, adres zamieszkania, zawód.

/text zaczerpniety z gimbli/

Podpis Czytaj regulamin!
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  

Bielizna
amaze

Zodiak: Koziorożec
Zodiak chiński: Świnia

PostWysłany: Sob 03-06-2006, 9:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Głupie pytanie mam...

Co z karteczami do spowiedzi?
Spisaliśmy protokół, zapowiedzi wygłoszone, ale nie dostaliśmy ich. Na początku lipca mamy się zgłosić po licencję. Czy to nie będzie za późno? Ślub 22 lipca, z jedną spowiedzią zdążymy, ale z dwoma? W ogóle uważam instytucję "karteczek" za głupią, ale skoro już jest...

Podpis Można być w kropli rosy
światów odkrywcą.
Można wędrując dookoła świata
przeoczyć wszystko.
Powrót do góry

efrell
Moderatorka
Moderatorka

PostWysłany: Sob 03-06-2006, 9:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ja tego w ogole nie rozumiem Zakłopotana
A jaki ślub bierzesz? konkordatowy? czy koscielny i cywilny?

Podpis Czytaj regulamin!
Powrót do góry

amaze

PostWysłany: Sob 03-06-2006, 9:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Konkordatowy.
Wszystko już załatwione. Zostało jeszcze: zanieść zapowiedzi z jednej parafii do drugiej, odebrać licencję, spisać akt ślubu. no i iść do spowiedzi. Ja do spowiedzi i tak bym poszła, ale te karteczki są ponoć potrzebne. A nie dostałam.
Narzeczonek mówi, żebym się nie przejmowała, że w razie co, to nam na słowo uwierzą nawet, ale taka panikara jestem...Smutna

światów odkrywcą.
przeoczyć wszystko.
Powrót do góry

efrell
Moderatorka
Moderatorka

PostWysłany: Sob 03-06-2006, 10:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

znam to panikarstwo Puszcza oko
To moze podejdz do ksiedza i się zapytaj? Albo po prostu zadzwon do niego. Bedziesz spokojniesza Uśmiechnięta

A skoro masz juz wszystko zalatwione to sie tak dopytam jesli można Zakłopotana
W piatek jade do domu i jestem umówiona z księdzem na spotkanie.
Mamy miec przygotowane wszystkie dokumenty:
- dowód osobisty
- Metryka chrztu.
- Świadectwo nauki religii z ostatniej klasy szkoły podstawowej i ostatniej klasy szkoły średniej.
- Świadectwo katechizacji przedmałżeńskiej (tzw. "Kurs przedmałżeński").

I tu powstaje moje pytanie, co z USC?
Wiem że trzeba przedłożyć w trzech egzemplarzach "Zaświadczenia o braku okoliczności wyłączających zawarcie małżeństwa" wydawane z USC, ale kiedy? Czy mam to zrobić przed pójsciem do księdza na spotkanie? Czy mogę to zrobić nawet za miesiąc?

Jest to dla mnie o problem, bo mieszkam daleko od domu i mam ograniczony czas na przyjazdy tam.

Aha i jeszcze jedno czy ewentualnie to zaswiadczenie, moze wybrac ktos z rodziny, czy musimy być osobiście?

Podpis Czytaj regulamin!
Powrót do góry

amaze

PostWysłany: Sob 03-06-2006, 10:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

efrell napisała:
znam to panikarstwo Puszcza oko
To moze podejdz do ksiedza i się zapytaj? Albo po prostu zadzwon do niego. Bedziesz spokojniesza Uśmiechnięta

Pewnie to najlepsze rozwiązanie i chyba tak zrobię, chociaż się bronię rękami i nogami, bo ten ksiądz przy spisywaniu protokołu nas strasznie zestresował i zgnębił. I się boję do niego iść. Może do jakiegoś innego pójdę.......

efrell napisała:
A skoro masz juz wszystko zalatwione to sie tak dopytam jesli można Zakłopotana

Pytaj bez rumieńców! Uśmiechnięta Po to tu jesteśmy, żeby się nawzajem wspierać i dzielić doświadczeniem, nie ? Serduszko Luzak

No dobra, konkrety.
Nie wiem, czy to może odebrać ktoś z rodziny... Tak się zastanawiam... Chyba nie. Chyba któreś z tych dokumentów może odebrać kto inny, a któreś trzeba osobiście. Chyba osobiście, jak przez mgłę sobie przypominam.
Piątek to będzie równo trzy miesiące przed datą ślubu? Więc jeżeli Ci się uda w piątek to wziąć z urzędu (przygotujcie jakieś 150 zł - to chyba trochę mniej kosztuje, ale raczej ponad sto - za parę), a później iść do księdza, to chyba możesz tak zrobić, bo te dokumenty mają ważnoś 3 miesiące.
Możliwe, że wtedy ksiądz od razu spisze protokół, wypisze zapowiedzi i będzie po wszystkim.
A nie! Chyba, że Wam każe przynieść jeszcze zaświadczenie z poradni. Ale możliwe, że to będziecie mogi donieść po protokole.

Ale jeżeli nie zdążysz do tego urzędu, to się nic nie stanie, możesz to spokojnie zrobić nawet za miesiąc i wtedy spisać protokół. Masz jeszcze czas Uśmiechnięta

światów odkrywcą.
przeoczyć wszystko.
Powrót do góry

efrell
Moderatorka
Moderatorka

PostWysłany: Sob 03-06-2006, 10:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Uffff no to mnie kobieto pocieszylas.
Dziekuje ślicznie normalnie spadł mi kamień z serca Uśmiechnięta

Podpis Czytaj regulamin!
Powrót do góry

amaze

PostWysłany: Sob 03-06-2006, 11:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

A to się cieszę niezmiernie.Uśmiechnięta

Bo już się bałam, że zakręciłam jeszcze bardziej (mam do tego wrodzony, spontaniczny talent Puszcza oko )

światów odkrywcą.
przeoczyć wszystko.
Powrót do góry

merkunek

Zodiak: Wodnik
Zodiak chiński: Koza
Użytkownik zbanowany

PostWysłany: Sob 03-06-2006, 12:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

My za dokumenty z USC płaciliśmy chyba 80zł, no ale nie wiem, czy to jest ogólna stawka, czy ustalaja to poszczególne urzędy...

Podpis Asia, żonka od 24.04.2004, mama Kubusia (ur. 13.01.06)
Szczęście we dwoje potrzebuje cichego gniazda...
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  

efrell
Moderatorka
Moderatorka

PostWysłany: Sob 03-06-2006, 12:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

merkunek napisała:
My za dokumenty z USC płaciliśmy chyba 80zł, no ale nie wiem, czy to jest ogólna stawka, czy ustalaja to poszczególne urzędy...

a ta suma 80 zł to za całość?

Podpis Czytaj regulamin!
Powrót do góry

merkunek

Zodiak: Wodnik
Zodiak chiński: Koza
Użytkownik zbanowany

PostWysłany: Sob 03-06-2006, 12:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

efrell napisała:
merkunek napisała:

a ta suma 80 zł to za całość?

tak, choć szczerze mówiąc nie pamiętam jakie dokumenty w to wchodziły, chyba 3 papierki...aha no i zdaje się, że małż coś płacił za odpis aktu urodzenia, ale może tylko tak mi sie wydaje... Skonsternowana

Podpis Asia, żonka od 24.04.2004, mama Kubusia (ur. 13.01.06)
Szczęście we dwoje potrzebuje cichego gniazda...
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  

amaze

PostWysłany: Sob 03-06-2006, 13:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

My oboje płaciliśmy za akt urodzenia (chociaż oboje urodzeni i zameldowani w miejscu urzędu...)

światów odkrywcą.
przeoczyć wszystko.
Powrót do góry

Edzia
Moderatorka
Moderatorka

Zodiak: Bliźnięta
Zodiak chiński: Małpa
Pochwał: 4

PostWysłany: Sob 03-06-2006, 17:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

My też płaciliśmy łącznie 80 zł ale za cholerę już sobie nie przypomnę za co dokładnie to było Puszcza oko

Podpis Każda zmiana może być zmianą na lepsze – wszystko zależy od tego, jak ją przyjmiemy...
Powrót do góry

maja

Zodiak: Strzelec
Zodiak chiński: Małpa
Pochwał: 1

PostWysłany: Pon 05-06-2006, 12:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

za znaczki Bardzo szczęśliwa
Powrót do góry

Kolinka

Zodiak: Bliźnięta
Zodiak chiński: Kogut

PostWysłany: Wto 25-07-2006, 7:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

kruca bomba, ale to skomplikowane wszytko. Przewraca oczami

Podpis szczęśliwa żonka od 30.09.2006
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Ślub i Wesele Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 1 z 8

Skocz do: