Wysłany: Sob 03-06-2006, 8:17 Temat postu: Formalnosci przedślubne
Formalności przedślubne Potrzebne dokumenty aktualne (ważne 3 miesiące) świadectwo chrztu św. z adnotacją "Do ślubu kościelnego" oraz świadectwo bierzmowania
zaświadczenie o kursie przedmałżeńskim
zaświadczenie o spotkaniach w poradni rodzinnej (Poradni Metod Naturalnego Planowania Rodziny)
1. Z powyższymi dokumentami, najpóźniej na miesiąc przed ślubem należy zgłosić się do parafii jednej ze stron, w celu spisania protokołu kanonicznego badania narzeczonych.
2. Zapowiedzi są głoszone przez 2 niedziele zarówno w parafii narzeczonej jak i narzeczonego.
3. Zaświadczenie o wygłoszonych zapowiedziach należy dostarczyć do parafii, w której spisywany był protokół przedślubny.
4. Jeżeli ślub jest planowany w innej niż ta, w której spisywany jest protokół wydawana jest licencja upoważniająca do pobłogosławienia sakramentu małżeństwa w innym kościele.
5. W przypadku ślubu konkordatowego:
Ok. 2 miesiące przed terminem ślubu narzeczeni zgłaszają się do USC, najlepiej w miejscu zameldowania narzeczonej, po dokumenty stwierdzające stan wolny.
Otrzymane dokumenty dostarczają do parafii, w której odbywa się ślub.
Odpis aktu ślubu cywilnego należy odebrać w USC parafii ślubu (dla parafii Nawiedzenie NMP jest to USC Warszawa-Śródmieście przy ul. Jezuickiej 1/3), nie wcześniej niż tydzień po ślubie, przedstawiając dokument otrzymany w dniu ślubu.
6. Najpóźniej na tydzień przed ślubem należy zgłosić się do kancelarii parafii, w której odbędzie się ślub, celem spisania aktu ślubu. Potrzebne są: licencja, dokumenty z USC i dane świadków.
7. W parafii Nawiedzenia NMP narzeczeni i świadkowie podpisują księgi parafialne i dokumenty konkordatowe w zakrystii 10 minut przed ślubem.
8. Świadkowie (2 osoby) muszą być pełnoletni (ukończone 18 lat). Dane świadków: imię i nazwisko, wiek, adres zamieszkania, zawód.
Co z karteczami do spowiedzi?
Spisaliśmy protokół, zapowiedzi wygłoszone, ale nie dostaliśmy ich. Na początku lipca mamy się zgłosić po licencję. Czy to nie będzie za późno? Ślub 22 lipca, z jedną spowiedzią zdążymy, ale z dwoma? W ogóle uważam instytucję "karteczek" za głupią, ale skoro już jest...
Konkordatowy.
Wszystko już załatwione. Zostało jeszcze: zanieść zapowiedzi z jednej parafii do drugiej, odebrać licencję, spisać akt ślubu. no i iść do spowiedzi. Ja do spowiedzi i tak bym poszła, ale te karteczki są ponoć potrzebne. A nie dostałam.
Narzeczonek mówi, żebym się nie przejmowała, że w razie co, to nam na słowo uwierzą nawet, ale taka panikara jestem...
znam to panikarstwo
To moze podejdz do ksiedza i się zapytaj? Albo po prostu zadzwon do niego. Bedziesz spokojniesza
A skoro masz juz wszystko zalatwione to sie tak dopytam jesli można
W piatek jade do domu i jestem umówiona z księdzem na spotkanie.
Mamy miec przygotowane wszystkie dokumenty:
- dowód osobisty
- Metryka chrztu.
- Świadectwo nauki religii z ostatniej klasy szkoły podstawowej i ostatniej klasy szkoły średniej.
- Świadectwo katechizacji przedmałżeńskiej (tzw. "Kurs przedmałżeński").
I tu powstaje moje pytanie, co z USC?
Wiem że trzeba przedłożyć w trzech egzemplarzach "Zaświadczenia o braku okoliczności wyłączających zawarcie małżeństwa" wydawane z USC, ale kiedy? Czy mam to zrobić przed pójsciem do księdza na spotkanie? Czy mogę to zrobić nawet za miesiąc?
Jest to dla mnie o problem, bo mieszkam daleko od domu i mam ograniczony czas na przyjazdy tam.
Aha i jeszcze jedno czy ewentualnie to zaswiadczenie, moze wybrac ktos z rodziny, czy musimy być osobiście?
znam to panikarstwo
To moze podejdz do ksiedza i się zapytaj? Albo po prostu zadzwon do niego. Bedziesz spokojniesza
Pewnie to najlepsze rozwiązanie i chyba tak zrobię, chociaż się bronię rękami i nogami, bo ten ksiądz przy spisywaniu protokołu nas strasznie zestresował i zgnębił. I się boję do niego iść. Może do jakiegoś innego pójdę.......
efrell napisała:
A skoro masz juz wszystko zalatwione to sie tak dopytam jesli można
Pytaj bez rumieńców! Po to tu jesteśmy, żeby się nawzajem wspierać i dzielić doświadczeniem, nie ?
No dobra, konkrety.
Nie wiem, czy to może odebrać ktoś z rodziny... Tak się zastanawiam... Chyba nie. Chyba któreś z tych dokumentów może odebrać kto inny, a któreś trzeba osobiście. Chyba osobiście, jak przez mgłę sobie przypominam.
Piątek to będzie równo trzy miesiące przed datą ślubu? Więc jeżeli Ci się uda w piątek to wziąć z urzędu (przygotujcie jakieś 150 zł - to chyba trochę mniej kosztuje, ale raczej ponad sto - za parę), a później iść do księdza, to chyba możesz tak zrobić, bo te dokumenty mają ważnoś 3 miesiące.
Możliwe, że wtedy ksiądz od razu spisze protokół, wypisze zapowiedzi i będzie po wszystkim.
A nie! Chyba, że Wam każe przynieść jeszcze zaświadczenie z poradni. Ale możliwe, że to będziecie mogi donieść po protokole.
Ale jeżeli nie zdążysz do tego urzędu, to się nic nie stanie, możesz to spokojnie zrobić nawet za miesiąc i wtedy spisać protokół. Masz jeszcze czas
My za dokumenty z USC płaciliśmy chyba 80zł, no ale nie wiem, czy to jest ogólna stawka, czy ustalaja to poszczególne urzędy...
a ta suma 80 zł to za całość?
tak, choć szczerze mówiąc nie pamiętam jakie dokumenty w to wchodziły, chyba 3 papierki...aha no i zdaje się, że małż coś płacił za odpis aktu urodzenia, ale może tylko tak mi sie wydaje...
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8Następny
Strona 1 z 8