Ja też mam problem z tym, że moja krew jest za gęsta . Lekarka powiedziała mi, żebym więcej piła. Ja staram się dużo pić, woda mineralna i takie tam, ale ciągle za mało...
Czynników powodujących dużą gęstość krwi jest wiele tak samo jak tych które powodują, że krew słabo leci. Najbezpieczniej to co można robić samemu na początku to pić tej wody więcej. Mierzyć sobie ciśnienie. Robić co jakiś czas badanie krwi i konsultować z lekarzem jaka może być przyczyna takiego stanu. Jest to zjawisko oczywiście niekorzystne bo tak jak już zostało napisane zwiększa ryzyko zatorów i zakrzepów zwłaszcza, jeśli ktoś ma skłonności do tworzenia się blaszek miażdżycowych - aktualnie praktycznie każdy z nas blaszkę miażdżycową ma, różnica polega na tym jak szybko u każdego ona rośnie. Picie jest spraw oczywistą. Krew to woda + komórki. Jak za mało jest płynu, to rośnie ilość komórek na 1 ml krwi, im gęstsza krew, tym wolniej płynie i tym bardziej serducho musi się napracować, żeby ją przepchać przez wąskie naczynka. Także zdrowe odżywianie + butelka wody dziennie na dobry początek będzie super
Jeśli chodzi o picie gorzkiej herbaty, to na płynność krwi nie ma ona dobrego wpływu. Nie będę się rozpisywać o co chodzi, ale chodzi o osmozę. Ogólnie żeby woda była we krwi i komórkach w równowadze, to musi być równowaga substancji rozpuszczonych w tej wodzie. A w gorzkiej herbacie nie ma żadnych minerałów albo cukru - bo o te substancje się rozchodzi. Jak pijemy dużo takiej "czystej" wody, to wnika nam ona do tkanek kosztem uciekania z krwi. I efekt wychodzi znów ten sam. Także ważne jest picie nie tyle co wody przegotowanej, tylko właśnie mineralnej. Albo lekko osłodzonej herbaty - cukrem, sokiem, czymkolwiek. Kurka rozpisałam się, ale nie umiem inaczej...przepraszam
Wysłany: Czw 06-05-2010, 11:41 Temat postu: Re Gęsta krew
LeeLoo napisała:
Dziewczyny wiecie może co to znaczy, że jest gęsta krew? Byłam dzisiaj na badaniach i dwa razy mnie kłuli a każde kłucie trwało 10min bo krew mi nie chciała lecieć-podobno jest za gęsta.
O co z tym chodzi?
LeeLoo często przyczną gęstej krwi jest nadciśnienie tętnicze. Najlepszym sposobem na rozrzedzenie krwi jest picie dużej ilości płynów. Ja jako osoba mająca nadciśnienie, biorę tabletki na rozrzedzenie krwi - Acard.
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Idź do strony Poprzedni1, 2
Strona 2 z 2