Forum Kobiet Kobieca Strona Życia
 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RegulaminRegulamin   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil
   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
biżuteria srebrna sklep

Gotowanie na Dukanie
 
 
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Gotowanie na Dukanie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jaga
 
 


Płeć: Kobieta


Dołączyła: 10 Sty 2011
Posty: 130

PostWysłany: Czw 03-02-2011, 10:52    Temat postu: Gotowanie na Dukanie Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Fajnie będzie zebrać dukanowe przepisy w jednym miejscu, wklejajcie przepisy, z których korzystacie będąc na diecie, stworzymy książkę kucharską. Puszcza oko Byłoby też świetnie gdybyśmy pod każdym wklejonym przez nas przepisem zamieściły zdjęcie potrawy. Co Wy na to?

Dołączone po 1 godzinie 31 minutach 43 sekundach:

Zacznę w takim razie, bo właśnie coś upichciłam.

Mufiinki drożdżowe

Składniki na 6 sztuk
100 g + 6 łyżeczek białego sera, bądź 1 mały jogurt smakowy
1 łyżeczka drożdży w proszku
1 jajo
2 łyżki otrębów owsianych
1 łyżka otrębów pszennych
słodzik

Białko jajka ubić na sztywno, w osobnej miseczce zmiksować słodzik, żółtko z drożdżami i 100 g sera, miksować aż zrobi się gęste jak śmietana. Dodać otręby i białko, miksować jeszcze chwilę.
Wyłożyć do foremek, na wierzch każdej muffinki nalożyć łyżeczkę sera doprawionego według uznania - cynamon, kakao, itp. Zamiast sera można użyć jogurtu.
Piec około 18 minut w temp. 200 stopni, na środkowej półce piekarnika. Ja na koniec jeszcze na jakieś 2 minuty włączam teroobieg, wtedy muffinki się ładnie rumienią.

Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
maja18
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum


Płeć: Kobieta
Zodiak: Wodnik
Zodiak chiński: Koza
Dołączyła: 14 Lis 2010
Posty: 769

PostWysłany: Czw 03-02-2011, 13:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Wyglądają apetycznie, ale powiedz z otrębami są dobre? Bo ja osobiście za otrębami nie przepadam i ciekawi mnie czy w takich muffinkach są dobre i czy bardzo je czuć?

 Podpis Zuzanna 11.02.2017
Największa miłość!
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
dzidzia
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Waga
Zodiak chiński: Szczur
Dołączyła: 05 Sty 2010
Pochwał: 2
Posty: 1435
Skąd: z mojego małego raju

PostWysłany: Czw 03-02-2011, 13:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Bardzo apetycznie wyglądają.
Też byłam na Dukanie i jadłam dużo różności ale niestety nie mogę się pochwalić jak robione bo tworzyła to moja mama. Bardzo szczęśliwa

 Podpis Dom-to tam gdzie,choćby pod gołym niebem, ludzie są razem
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
sisi
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Byk
Zodiak chiński: Koza
Dołączyła: 21 Sty 2009
Pochwał: 3
Ostrzeżeń: 2
Posty: 1202
Skąd: Najcieplejsze miasto w Polsce:)

PostWysłany: Czw 03-02-2011, 14:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ja mam jeszcze propozycję, żeby pisać na którą fazę jest przepis;) To dosyć istotne:)

Tosty- faza 1sza:) przepis na 2sztuki(1dzień)
2łyżki otrąb owsianych
1łyżka otrąb pszennych
2łyżki serka wiejskiego light
1jajko
odrobina soli do smaku

Wszystko wymieszać w miseczce i wylewać do tostera. Piec aż się zarumieni po jednej stronie i przewrócić na drugąPuszcza oko Dobre zamiast chlebka, od którego ciężko się odzwyczaićPuszcza oko

 Podpis "... Niepojęta Łaska Jego wciąż dosięga nas..."
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
   
Jaga
 
 


Płeć: Kobieta


Dołączyła: 10 Sty 2011
Posty: 130

PostWysłany: Czw 03-02-2011, 14:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Maja18, te muffinki są dość wilgotne, moim zdaniem to trochę łagodzi smak otrębów, ale ja w zasadzie na to nie zwracam uwagi, bo otręby lubię.
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
efrell
Moderatorka
Moderatorka


Płeć: Kobieta
Zodiak: Ryby
Zodiak chiński: Byk
Dołączyła: 15 Mar 2006
Pochwał: 10
Posty: 4196
Skąd: zza rogu :)

PostWysłany: Czw 03-02-2011, 14:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Jesli chodzi o te tosty to ja robie tak ( choc nie jestem na Dukanie):

3 łyżki otrąb owsianych
2 łyżki jogurtu naturalnego
1jajko
odrobina cukru / lub slodziku jesli ma byc zgodne z dieta
można dodac troszkę sody, zeby lepiej rosły, ale nie jest to konieczne

Wykladam na rozgrzaną patelnie ( bez tłuszczu ) łyżką ( jeden placuszek = jedna łyżka ) i smażę z obu stron. Podaje z kleksem serka homogenizowanego lub jogurtu.

 Podpis Czytaj regulamin!
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
Jaga
 
 


Płeć: Kobieta


Dołączyła: 10 Sty 2011
Posty: 130

PostWysłany: Czw 03-02-2011, 20:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Błyskawiczny sernik za zimno - dla każdej fazy

Składniki
herbata owocowa o pięknym kolorze Puszcza oko
400 ml jogurtu - smak dowolny
400 ml serka homogenizowanego - smak dowolny
żelatyna
słodzik

2 herbaty zaparzyć w około 200 ml wody, dosłodzić do smaku, rozpuścić 1,5 łyżeczki żelatyny. Odstawić do ostygnięcia i "ścięcia", do powstania galaretki. Pokroić na kawałki.

W niewielkiej ilości wody rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny, osłodzić, ostudzić. Po ostudzeniu wlać do jogurtu zmieszanego z serkiem homo, wymieszać dokładnie. Ja mieszam robotem. Do powstałej masy dodać pokrojoną w kawałki galaretkę, wymieszać delikatnie i wlać do salaterki albo foremki. Wstawić do lodówki i cierpliwie czekać.

Alternatywą dla galaretki z herbaty jest oczywiście galaretka bez cukru.



Dołączone po 16 godzinach 12 minutach 25 sekundach:

Leczo z kurczakiem - dla fazy II

Składniki
2 duże piersi z kurczaka
2 średnie cukinie
1 czerwona papryka
1 cebula
seler naciowy
2 pomidory
2 łyżki przecieru pomidorowego
kostka rosołowa
przyprawy do smaku

Cebulę pokroić, poddusić w niewielkiej ilości wody z kostką rosołową. Dodać pokrojoną w kostkę pierś, doprawić, dusić chwilę razem. Dodać pokrojoną paprykę, cukinię i seler. Podlać wodą i dusić razem około 30 minut na słabym ogniu. Zaprawić przecierem pomidorowym, doprawić do smaku. Na samym końcu dodać obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory. Przed podaniem można posypać natką pietruszki albo koperkiem.
Potrawa moim zdaniem najlepiej smakuje na drugi dzień, ja doprawiam ją na pikantnie, palce lizać.

Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
Lisanne
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum


Płeć: Kobieta


Dołączyła: 14 Lut 2009
Pochwał: 4
Posty: 1722

PostWysłany: Pią 04-02-2011, 14:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Jaga a ten sernik to smaczny jest Podejrzliwa ?
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
Jaga
 
 


Płeć: Kobieta


Dołączyła: 10 Sty 2011
Posty: 130

PostWysłany: Pią 04-02-2011, 14:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Tak smaczny, jak tylko serek homogenizowany z żelatyną smaczny być może. Puszcza oko Puszcza oko opinie są różne, bo i upodobania smakowe są różne. Zawsze możesz zrobić coś na próbę, z mniejszej ilości.
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
Agata
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Strzelec
Zodiak chiński: Kogut
Dołączyła: 19 Maj 2006
Pochwał: 2
Ostrzeżeń: 1
Posty: 4774
Skąd: południe Polski

PostWysłany: Pią 04-02-2011, 23:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

To leczo z kurczakiem muszę zrobić koniecznie !!!!

 Podpis Syneczku, zanim zostałeś poczęty- pragnęłam Cię.
Zanim się urodziłeś- kochałam Cię.
Zanim minęła pierwsza minuta Twojego życia- byłam gotowa za Ciebie umrzeć!
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
gieniusia
Moderatorka
Moderatorka


Płeć: Kobieta


Dołączyła: 26 Wrz 2007
Pochwał: 1
Posty: 5899
Skąd: Kraków

PostWysłany: Nie 06-02-2011, 23:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Dziewczyny temat zamykam. W porozumieniu z Administracją powstało nowe podforum Gotowanie na Dukanie. Niniejszym tam proszę umieszczać wszelkie Dukanowe przepisy i pamiętać, że jeden temat=jeden przepis. Uśmiechnięta
Istniejące przepisy przenoszę już na nowe podforum.

 Podpis Niezwykłe można spotkać na ścieżkach zwykłych ludzi...

Zakochany 6.10.2006 Zakochany
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Gotowanie na Dukanie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
 
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB modified for kobiet.pl v1.91.00
RSS10 RSS20