Forum Kobiet Kobieca Strona Życia
 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RegulaminRegulamin   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil
   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Grill
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Potrawy z grilla
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pl35
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Byk
Zodiak chiński: Koń
Dołączyła: 16 Mar 2006
Pochwał: 1
Posty: 1353
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sro 10-05-2006, 10:35    Temat postu: Grill Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Usłyszałam gdzieś o fajnych przepisach an kurczaczka z grila:

Skrzydełka po szatańsku z grilla:

-1 kg skrzydełek kurzych
Marynata:
-po pół szklanki oliwy i soku z cytryny (ja oliwę mieszam z olejem)
-2 duże ząbki czosnku
-po 2 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki, świeżo zmielonego pieprzu i soli( ja w wersji dla dzieci daję paprykę słodka i ciut ostrej)

Skrzydełka umyć, osuszyć i ułożyć w płaskim naczyniu. Czosnek obrać rozetrzeć z solą i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Zalać nią skrzydełka, przykryć, wstawić do lodówki na 24 godziny. W czasie marynowania kilkakrotnie przekładać. Po wyjęciu z marynaty skrzydełka piec na grillu przewracają od czasu do czasu i smarując marynatą.


Tequila lime chicken

200ml zlotej tequila
250ml swiezego soku z limonek to jest ok 5 lub6 sztuk
200ml swiezego soku z pomaranczy to ok 2 sztuki
1 duza lyzka proszku chili
1duza lyzka swiezego czosnku - wystarczy wycisnac
2 male lyzeczki soli
1 lyzeczke pieprzu
oraz jak ktos ma dostep to moze dodac papryczke jalapeno - uwaga jest bardzo ostra to tylko 1 mala lyzeczke ale dodaje specyficzny smak
i co najwazniejsze kurczak moze byc piersi z kurczaka lub skrzydelka, nozki co lubicie.
Wszytkie skladniki trzeba wymieszac w duzej misce i dodac kurczaka a nastepnie wsadzic marynate do lodowki na cala noc aby sie wszystko dobrze przegryzie!!!
gdy bedziemy robic na grillu kurczaka posypac odrobine sola i pieprzem Uśmiechnięta


Sama będę próbowała w ten weekend.
A wy znacie coś super na grilla.
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
efrell
Moderatorka
Moderatorka


Płeć: Kobieta
Zodiak: Ryby
Zodiak chiński: Byk
Dołączyła: 15 Mar 2006
Pochwał: 10
Posty: 4196
Skąd: zza rogu :)

PostWysłany: Sro 10-05-2006, 10:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

mmm ...
a dodasz przepisa na te banany ? Podejrzliwa

 Podpis Czytaj regulamin!
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
pl35
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Byk
Zodiak chiński: Koń
Dołączyła: 16 Mar 2006
Pochwał: 1
Posty: 1353
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sro 10-05-2006, 10:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Prosisz i masz:

1 baban na osobę (no chyba że sa malutkie). Najlepiej jak są dojrzałe ale nie rozwalające się ( żółta skóra).

Z banana leżącego na boczku odcinasz kawałek skóry od góry tak aby ze skóry utworzyła się taka łódeczka. Miąsz banana nacinasz nożem, posypujesz cukrem i polewasz alkoholem ( ja często używam piwa lub wódki ale chyba orginalny przepis był z whisky). Taką łódeczkę rzucasz na grila ale nie na silny ogień aby skóra od spodu się nie przepaliła. Dochodzą dość długo. Od czasy do czasu " zabełtaj" łyżeczką w tym miąszu i podlej alkoholem.

Piszę dość chaotycznie - daj znać czy dało się to zrozumieźć. Przewraca oczami
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
efrell
Moderatorka
Moderatorka


Płeć: Kobieta
Zodiak: Ryby
Zodiak chiński: Byk
Dołączyła: 15 Mar 2006
Pochwał: 10
Posty: 4196
Skąd: zza rogu :)

PostWysłany: Sro 10-05-2006, 11:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Chyba zrozumialam, pytanie kontrolne trzeba "rozciapac" całego panna czy tylko go naciąć od góry ? i w naciecia wsypac cukier (jak kiełbaski Puszcza oko )

 Podpis Czytaj regulamin!
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
pl35
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Byk
Zodiak chiński: Koń
Dołączyła: 16 Mar 2006
Pochwał: 1
Posty: 1353
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sro 10-05-2006, 11:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

naciąć i wsypać cukier. Tylko nie przeginaj z tym cukrem aby nie było zbyt słodkie. Jak pobędą trochę na grilu to się w srodku takie papkowate zrobią ( o to chodzi).
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
efrell
Moderatorka
Moderatorka


Płeć: Kobieta
Zodiak: Ryby
Zodiak chiński: Byk
Dołączyła: 15 Mar 2006
Pochwał: 10
Posty: 4196
Skąd: zza rogu :)

PostWysłany: Sro 10-05-2006, 11:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

pl35 napisała:
naciąć i wsypać cukier. Tylko nie przeginaj z tym cukrem aby nie było zbyt słodkie. Jak pobędą trochę na grilu to się w srodku takie papkowate zrobią ( o to chodzi).
aaa Bardzo szczęśliwa No to już wszystko jasne - dziekuje ślicznie Uśmiechnięta

 Podpis Czytaj regulamin!
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
Agata
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Strzelec
Zodiak chiński: Kogut
Dołączyła: 19 Maj 2006
Pochwał: 2
Ostrzeżeń: 1
Posty: 4774
Skąd: południe Polski

PostWysłany: Sob 20-05-2006, 14:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ja mogę Wam polecić kiełbaski faszerowane serem żółtym, pieczarkami lub suszonymi śliwkami- pycha!!!

Bierzemy kiełbaskę i nacinamy ją wzdłuż uważając żeby cięcie nie biegło do końca kiełbaski (tylko około 1 cm przed końcem)- nie wiem czy dobrze wytłumaczyłam Zakłopotana
Do tego nacięcia wsadzamy starty żółty ser, uduszone pieczarki lub suszone śliwki.
Całą kiełbaskę zawijamy boczkiem i kładziemy na grila- PYCHOTA

 Podpis Syneczku, zanim zostałeś poczęty- pragnęłam Cię.
Zanim się urodziłeś- kochałam Cię.
Zanim minęła pierwsza minuta Twojego życia- byłam gotowa za Ciebie umrzeć!
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
maja
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Strzelec
Zodiak chiński: Małpa
Dołączyła: 01 Cze 2006
Pochwał: 1
Posty: 609
Skąd: z nibylandii

PostWysłany: Czw 01-06-2006, 11:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

takie warzywka-dobre do mięska Złośliwa

    1 puszka kukurydzy,
    2 strąki papryki (czerwonej i zielonej),
    1 świeży ogórek,
    szczypiorek

    SOS :
    2 łyżki octu,
    6 łyżek oleju,
    2 łyżki keczupu,
    sól, pieprz, sos Tabasco do smaku

Paprykę i ogórka pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Dodać osączoną kukurydzę, dokładnie wymieszać. Przygotować sos: olej utrzeć z octem, dodać keczup, przyprawić solą, pieprzem i sosem Tabasco. Polać tym warzywa, dobrze wymieszać, przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.


Ostatnio zmieniony przez maja dnia Sro 07-06-2006, 13:58, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
maja
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Strzelec
Zodiak chiński: Małpa
Dołączyła: 01 Cze 2006
Pochwał: 1
Posty: 609
Skąd: z nibylandii

PostWysłany: Czw 01-06-2006, 11:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

AJWAR
duża słodka papryka (albo dwie), jedno małe suszone peperoncino
1/2 bakłażana,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
troszkę oliwy,
sól, pieprz
Bakłażany i paprykę upiec w piekarniku. Ostudzić. Zdjąć skórkę, posiekać drewnianą łyżką lub nierdzewnym nożem (nie czernieje) albo bez oporów zmiksować blenderkiem . Dodać posiekany czosnek i cebulę. Doprawić i wstawić do lodówki. Podawać na zimno do mięsa i ryb pieczonych na grillu
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
Agata
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Strzelec
Zodiak chiński: Kogut
Dołączyła: 19 Maj 2006
Pochwał: 2
Ostrzeżeń: 1
Posty: 4774
Skąd: południe Polski

PostWysłany: Czw 01-06-2006, 11:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Aż zgłodniałam od tych przepisów... Ja chcę grilla !!!!!!!

 Podpis Syneczku, zanim zostałeś poczęty- pragnęłam Cię.
Zanim się urodziłeś- kochałam Cię.
Zanim minęła pierwsza minuta Twojego życia- byłam gotowa za Ciebie umrzeć!
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
maja
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Strzelec
Zodiak chiński: Małpa
Dołączyła: 01 Cze 2006
Pochwał: 1
Posty: 609
Skąd: z nibylandii

PostWysłany: Wto 11-07-2006, 11:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ryz rozmaitości
Proporcja na 2 szklanki ryżu (zaznaczam, że to dużo): Użyć ryżu parboiled (obgotowanego) lub samemu go zrobić - przesmażyć na 2 łyżkach oliwy do zeszklenia. Ryż zalać 3 szklankami wrzącego rosołu (może być z kostki, ja używam grzybowego), dodać łyżeczkę masła i KONIECZNIE czubatą łyżeczkę mielonej kurkumy, gotować pod przykryciem na malutkim ogniu do całkowitego wchłonięcia płynu (jeśli ryż będzie troszkę twardawy - al dente, to nie szkodzi), wystudzić. Do ryżu dodać drobniutko pokrojone warzywa: 2 czerwone papryki, 1 duży lub 2 mniejsze pory, 1 średni, gładki ogórek (siekany razem ze skórką) 2 twarde pomidory, słoiczek marynowanych pieczarek (zalewę ZACHOWAĆ), słoiczek zielonych oliwek pokrojonych w kółeczka, puszkę osączonej słodkiej kukurydzy. Aby było trochę mniej siekania, można użyć robota kuchennego (szatkownica), ale krojone mozolnie są jędrniejsze. Calość przyprawić 2 - 3 łyżkami dobrej oliwy (Extra Vergine), do smaku sól, pieprz, cukier (lub słodzik), zalewa z marynowanych pieczarek. Dokładnie wymieszać, wstawić na co najmniej pół godziny do lodówki.

 Podpis Pragniemy żyć razem i razem się cieszyć
Razem dzielić niebo i razem w nim grzeszyć
żonka od 28 sierpnia 2004 r.
w duecie od 09 czerwca 1998 r.
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
monika2222
Moderatorka
Moderatorka


Płeć: Kobieta
Zodiak: Wodnik
Zodiak chiński: Szczur
Dołączyła: 30 Cze 2007
Pochwał: 5
Posty: 8542
Skąd: stąd co zwykle ;)

PostWysłany: Sob 30-06-2007, 10:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Co do bananów z grilla- to można je jeszcze zrobić inaczej... Wersja bezalkoholowa Puszcza oko nacinamy babany i wkładamy do nich kawałki czekolady.. Czekolada rozpuści się podczas grillowania... hmmm... pycha
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
ulunius
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum


Płeć: Kobieta
Zodiak: Skorpion
Zodiak chiński: Kogut
Dołączyła: 16 Paź 2006
Pochwał: 4
Posty: 3362

PostWysłany: Sob 30-06-2007, 10:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ja ostatnio na grillu zrobiłam duszoną cebulkę, była przepyszna. Złośliwa
Do folii nalałam oleju, cebulę pokroiłam na 1,5cm plastry i dusiłam ją zawiniętą w folię. Po prostu superowe!

Nic już nie będę wspominała o świeżo złowionych rybkach na grillu... Złośliwa Złośliwa Złośliwa
Do środeczka masełko i przyprawa w kosteczce knorr (czosnek i majeranek), zawijasz w folię i po chwili delektujesz sie nieziemskim smakiem! Bardzo szczęśliwa
Mniam, mniam.... chyba dzisiaj znowu pojadę na grill i rybkowanie nad jeziorko, bo sama sobie smaka narobiłam. Cool
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
jotemka
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Baran
Zodiak chiński: Małpa
Dołączyła: 23 Wrz 2007
Posty: 196

PostWysłany: Sro 14-05-2008, 12:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Świeże rybki....z grilla...coś pysznego Bardzo szczęśliwa
Ja polecam ziemniaki z grilla.
Szorujemy ziemniaki z ziemi... nie obieramy ich, przecinamy na pół a w środek dajemy, plasterek podgarla, lub boczku, posypujemy przyprawą do ziemniaków, do tego wiórki cebuli. Takiego ziemniaczka ładujemy do folii aluminiowej i na grilla. Trochę sie piecze ale efekt...mmmmmmmmm niebo w gębie Bardzo szczęśliwa
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
martii
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Panna
Zodiak chiński: Byk
Dołączyła: 16 Cze 2007
Pochwał: 2
Posty: 534

PostWysłany: Nie 03-08-2008, 21:33    Temat postu: Różności z grilla Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Udka po hawajsku:

6 udek

Marynata:
- 1/3 szklanki oleju
- pół szklanki soku z ananasa
- sól

Glazura:
- pół szklanki sosu sojowego
- pół szklanki dżemu ananasowego
- ćwierć szklanki soku z ananasa
- łyżeczka ostrej musztardy

1. Mieszamy olej z sokiem ananasowym i solą - to marynata w której "kisimy"mięsko.
2. Smażymy na grillu smarując glazurą.

Karkówka w ostrym sosie:

1 kg schabu karkowego bez kości

Marynata:
- 3/4 szklanki oleju
- 4 łyżki ostrego ketchupu
- 4 łyżki maggi
- 2 zabki czosnku
- 2 liście laurowe
- ćwierć łyżeczki rozmarynu
- ćwierć łyżeczki ostrej papryki

1. Mięsko kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm, rozbjamy tłuczkiem, oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem
2. Marynata - łączymy wszystkie składniki, liście laurowe kruszymy, czosnek przeciskamy przez praskę.
3. Marynujemy około 24h.
4. Smażymy na grillu smarując marynatąPuszcza oko.

Pieczarki z pesto:

12 dużych pieczarek
ćwierć szklanki oliwy

Sos:
- 2 szklanki liści bazylii
- pół szklanki parmezanu
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek
- łyżka migdałów w plasterkach - jak nie macie, to migdały w łupinkach sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki
- 3 ząbki czosnku
- ćwierć łyżeczki pieprzu
- sól - tylko do smaku!

1. Składniki sosu miksujemy na jednolitą masę i dopraiamy solą.
2. Pieczarki oczyścić i pourywać nóżki;-).
3. Posmarować kapelusze oliwą- pędzelkiem lub zanurzać w oliwie w miseczce.
4. Kapelusze na grillu najpierw układać spodem do rusztu, a potem obkręcić i nalać do środka sosu.

Dip chrzanowy:

- serek homogeniozowany naturalny - 200g
- 1/3 szklanki ketchupu
- 3 łyżki chrzanu
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Dip pomidorowy:

- 1/2 szklanki ketchupu
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- łyżka posiekanej natki
- łyżeczka: słodkiej i ostrej papryki, sól do smaku

Dip zielony:

- jogurt naturalny 200g
- majonez 100g
- 2 łyżki natki
- 2 łyżki szczypiorku
- łyżeczka zielonego pieprzu (zmielony lub tłuczony w moździerzu), sól do smaku

Medaliao:

3 piersi z kurczaka
30 plasterków boczku

- 3 ząbki czosnku
- 50ml piwa jasnego
- 50 ml oleju
- 1 łyżka ziaren pieprzu
- 3 listki laurowe
- sól, pieprz zmielony, słodka paryka

1. Mieso pokroić na średniej wielkości kawałki, natrzeć solą i pieprzem.
2. Marynata: zmieszać wszystkie składniki (olej, piwo, czosnek, ziarna pieprzu, papryka, pokruszone listki laurowe)
3. Zostawić w lodówce na kilka godzin.
4. Przed upieczeniem każdy kawałek piersi zawinąc w plasterek boczku.
5. Opiec na grillu z obu stron.

Żeberka słodko-kwaśne:

1,5 kg żeberek

Marynata:
6 łyżek sosu sojowego
6 łyżek wytrawnej wiśniówki
6 łyżek miodu
2 łyżeczki sosu chili
5 ząbków czosnku
kawałek swieżego imbiru - ok. 7 cm

1. Marynata: mieszamy wszystkie składniki, czosnek przeciskamy przez praskę, imbir obieramy ze skórki i scieramy na tarce.
2. Marynujemy około 24h.
3. Grillujemy;-))).

Kiełbaska słodko kwaśna:

1kg kiełbasy
2 pomidory

Sos:
- łyżka cukru
- łyzka miodu
- 2 łyżki musztardy

1. Kiełbaskę ponacinać.
2. Zrobić sos: cukier skarmelizować, dodac miód i musztardę.
3. Poukładac kiełbaski na tacce i posmarować sosem.
4. W nacięci na kiełbasce powkładać pomidorki pokrojone w plasterki.
5. GrillowaćPuszcza oko

Kaszanka z cebulką:

0,5 kg kaszanki

- 1 cebula
- olej

1. Kaszankę pokroić w grube plastry i skropić z każdej strony olejem.
2. Obraną cebulę pokroić w kawałki i posypać kaszankę ułożoną na tacce.
3. GrillowaćPuszcza oko.
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Potrawy z grilla Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB modified for kobiet.pl v1.91.00
RSS10 RSS20