Forum Kobiet Kobieca Strona Życia
 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RegulaminRegulamin   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil
   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
sklep z biżuterią

Jak tam u Was ze spowiedzią?
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Nasze codzienne zmagania
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
adzia88
Młodsza Moderatorka
Młodsza Moderatorka

Zodiak: Bliźnięta
Zodiak chiński: Smok
Pochwał: 1

PostWysłany: Czw 02-09-2010, 10:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

XYZB zgadzam się z Tobą... Ja już nie raz pisałam, że ja mogłabym się chętnie wyspowiadać ale na zasadzie rozmowy z zaufanym księdzem, a nie przypadkowym w konfesjonalne, bo akurat kolejka była krótka Niezdecydowana

Podpis Miłość jest nagrodą , którą dostajesz bez szczególnych zasług. Serduszko
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  

Bielizna
Adrianne

PostWysłany: Czw 02-09-2010, 13:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ojej Zszokowana .....nie wiedziałam, że za antykoncepcję nie dostaje sie rozgrzeszenia....wiadomo, że kościół to potępia, ale żeby od razu rozgrzeszenia nie dawać Niezdecydowana Jestem od pewnego czasu w związku,co prawda dopiero zamierzamy rozpocząć pełne współżycie, ale nawet teraz zabezpieczamy się. Nie chciałabym rezygnować ze spowiedzi, bo czuję taką potrzebę, żeby przynajmniej te 2 razy do roku w okolicy świąt przystąpić do Komunii. Ale teraz to się wystraszyłam trochę przed spowiedzią, jak nie dostanę rozgrzeszenia Przewraca oczami A może to od ksiedza zależy? Zdziwiony

Podpis Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem Twojego życia
Powrót do góry

Monia :)

Zodiak: Ryby
Zodiak chiński: Wąż

PostWysłany: Czw 02-09-2010, 14:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Adrianne, myślę, że to w dużej mierze zależy od księdza. Jeden da Ci za to jakąś pokutę, inny stwierdzi, że to grzech jeden z najgorszych i rozgrzeszenia nie da. Do tego dochodzi jeszcze seks przed ślubem.
Ale jeśli spowiedź traktujesz naprawdę poważnie, nie zatajaj tego i porozmawiaj z księdzem.
Powrót do góry

Namiastka

Zodiak: Byk
Zodiak chiński: Kot
Użytkownik zbanowany

PostWysłany: Czw 02-09-2010, 15:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Chodze do spowiedzi 2 razy w roku, w zasadzie z musu, bo tak wypada...Ogolnie rzecz biorac, nie wyobrazam sobie mowic Ksiedzu o antykoncepcji...o nieee...
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  

trzcinka

Zodiak: Koziorożec

PostWysłany: Pon 06-09-2010, 15:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

hej. Ja chodze do spowiedzi regularnie - co 2, 3 miesiące i powiem Wam, że mi to pomaga. to trochę jak z wizytą u psychologa. specjalnie wybieram sobie spokojniejszy dzień, idę do zakonników,np. dominikanów (bo oni jak sądze bardziej się do tego przykładają, ale są też chyba ciutkę bardziej restrykcyjni, jeśli mogę użyć takiego słowa:)). A więc moje spowiedzi nie są szybkie i "byle jakie", podchodze do nich powaznie. Nieraz sobie spokojnie rozmawiam ze spowiednikiem i trwa to z kilkanaście minut, ale odchodzę szczęśliwsza, oczyszczona, z mniejszymi wątpliwościami i dylematami.
Owszem, księża to też grzeszni ludzie, tak jak wszyscy, ale jeśli wierzycie w moc i sens Pisma Świętego to nie bez znaczenia są dla Was słowa, które wypowiedział Jezus do Apostołów: "Komu odpuścicie grzechy, są mu odpuszczone; komu zatrzymacie są mu zatrzymane". A księża to tak jakby następcy Apostołów. Ja w tym sakramencie widzę siłę, moc i sens. Oczywiście daleka jestem od tego, żeby kogoś oceniać i krytykować tylko dlatego, że odczuwa inaczej. Ale podyskutować można:). Pozdrawiam
Powrót do góry

XYZB

Zodiak chiński: Byk

PostWysłany: Pon 06-09-2010, 22:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

trzcinka,czujesz potrzebę spowiedzi i dobrze, nikt nie twierdzi że to jest coś złego.Ale Ty idziesz się spowiadać do braci i Oni są z tobą oko w oko , nie dzieli Was kratka konfesjonału. Widzisz człowieka, który pomoże Ci , w sensie duchowym.Nie wszyscy maja "dostęp" do braci zakonnych, a szkoda Smutna Uśmiechnięta
Powrót do góry

trzcinka

PostWysłany: Pon 06-09-2010, 22:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Nie no, chodzę do spowiedzi do zakonników, ale tam też są konfesjonały.Uśmiechnięta ja nawet wolę w konfesjonale, czuję się wtedy mniej skrępowana.
ale dużo moich znajomych ma swoich stałych zakonników i wtedy spowiadają się np w czasie spaceru po ogrodzie, tak na luzie. jak się chce, to można:)
Powrót do góry

XYZB

Zodiak chiński: Byk

PostWysłany: Pon 06-09-2010, 23:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

trzcinaka, Jesteś siostrą zakonną??
Powrót do góry

trzcinka

PostWysłany: Wto 07-09-2010, 10:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

hehehehe, nie:D. jak się chodzi do spowiedzi i wierzy w Boga to znak, ze jest się siostrą zakonną, tak?Puszcza oko ohhhhhhhhhh
Powrót do góry

Gizmowa
Młodsza Moderatorka
Młodsza Moderatorka

Zodiak: Panna
Zodiak chiński: Wąż
Pochwał: 2

PostWysłany: Wto 07-09-2010, 11:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

XYZB dużo ludzi ma swoich stałych spowiedników, to jest najlepsza opcja. Znają już ich, wiedzą o nich wiele i są wstanie pomóc.

Nie wiem czemu pomyślałaś o trzcinnce jako o siostrze zakonnej Złośliwa

Podpis 06.06.2004r. * 06.06.2009r. * 27.08.2010r. * 14.10.2011r.
Powrót do góry

mary31

Zodiak: Waga
Zodiak chiński: Koza

PostWysłany: Czw 23-09-2010, 13:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ja u spowiedzi nie byłam od wielu,wielu lat.Nigdy nie spowiadałam się z antykoncepcji,czy seksu przedmałżeńskiego.Raz przy spowiedzi powiedziałam,że żyję z mężczyzną bez ślubu to nie dostałam rożgrzeszenia i ksiądz powiedział,że to grzech ciężki i kazał mi odejść od konfesjonału.Byłam w szoku!Powiedziałam sobie,że już nigdy przy konfecjonale nie wspomnę o niczym co tak bardzo razi kościół.

Podpis MIŁOŚĆ nie istnieje w sobie ale w Nas.Jest Naszym osobistym dziełem!
Powrót do góry

marceliana

PostWysłany: Czw 23-09-2010, 16:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ja przyznam, że nie byłam u spowiedzi ponad 10 lat aż do czerwca tego roku. Postanowiłam przystąpić do bierzmowania więc i do spowiedzi u Dominikanów. Czułam się bardzo ciekawie podczas tej spowiedzi, jakby nie do końca realnie, byłam skołowana po niej, w końcu tyle czasu minęło. Ale wspominam dobrze poziom intelektualny spowiednika, jego porady co do wartościowych intelektualnie książek o Chrześcijaństwie. I kilka niezwykle prostych a dających ulgę prawd, które mi przypomniał.
Powrót do góry

smile

PostWysłany: Pią 24-09-2010, 11:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Do kościoła zaglądam tylko z okazji ślubu lub pogrzebu, nigdy nie potrafiłam wyciągnąć nic dla siebie ze spowiedzi, nie czułam żeby mi to pomagało czy szkodziło - więc sobie dałam spokój w ogóle.
Powrót do góry

Marlenn

Zodiak: Ryby
Zodiak chiński: Pies

PostWysłany: Pią 24-09-2010, 12:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Opowiem Wam moją historię, zaznaczę, że jestem katoliczką.Pojechałam w tym roku na św. Wielkanocne do rodziny w świętokrzyskie.Poszliśmy poświęcić jaja i przy okazji wyspowiadać się.Korzystając z okazji przystąpiłam do spowiedzi.Był młody ksiądz -luzik pomyślałam, tacy przecież na ogół są w porządku.Nie mogłam się bardziej pomylić Skonsternowana .Pierwszy raz w życiu, chciałam do księdza powiedzieć, żeby się zamkną.Jego pytania był jak na przesłuchaniu przez CIA. Wyobraźcie sobie moją minę gdy ksiądz zapytał się mnie czy się dotykam w intymne miejsca Zszokowana Nie wspomnę już o wykładzie na temat życia seksualnego i że czeluści piekielne są już bardzo blisko mnie. Na końcu zapytał mnie czy obiecuję poprawe i doradził zastanowienie się nad obraniem drogi zakonnej.
No to Alleluja i do przodu!!! Czeluści piekielne nadciągam Bardzo szczęśliwa

Podpis Nie idź za mną, bo nie umiem prowadzić. Nie idź przede mną, bo mogę za Tobą nie nadążyć. Idź po prostu obok mnie i bądź moim przyjacielem...
Powrót do góry

na-sen

Zodiak: Waga
Zodiak chiński: Koń

PostWysłany: Sob 25-09-2010, 15:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Aktualnie mam kryzys jeżeli chodzi o wiarę katolicką, więc po prostu nie chodzę do spowiedzi. Czasem pójdę na Mszę, ale to dlatego, że często wracałam do tego wyznania, więc nie chcę za sobą palić mostów.

Co do tego, że spowiada nas obcy człowiek, to akurat rozumiem. On ma specjalne święcenia i łaski od Boga, wyrzeka się (przynajmniej teoretycznie) wielu spraw na rzecz bycia księdzem, uczy się pokory.

A przynajmniej tak jest w teorii.
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Nasze codzienne zmagania Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następny
Strona 11 z 15

Skocz do: