Forum Kobiet Kobieca Strona Życia
 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RegulaminRegulamin   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil
   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
Bransoletki, Kolczyki, Wisiorki, Naszyjniki

Jak tam u Was ze spowiedzią?
Idź do strony 1, 2, 3 ... 14, 15, 16  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Nasze codzienne zmagania
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jotemka

PostWysłany: Wto 07-04-2009, 18:05    Temat postu: Jak tam u Was ze spowiedzią? Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Muszę sie do czegos przyznać, nie byłam u spowiedzi z pare lat
Ja poprostu nie rozumiem, dlaczego mam wyjawiać swoje grzechy jakiemuś facetowi, który też jest grzesznikiem. W czasch gdy mieszkałam z rodzicami....byłam zmuszana do tego by chodzic do spowiedzi Diablica lub Bardzo wściekła więc chodziłam...wtedy spowiedz na kartki była Zszokowana , chodziłam ale raczej wszystkich grzechów i tak nie mówiłam, i tak to trwało pare lat.
Teraz nie chodze do spowiedzi, staram się być dobra, uczciwa, pomocna.
Wierzę w Boga, ale spowiedzi w taki sposób jak jest teraz, nie rozumiem

Jak to jest z Wami ? Chodzicie do spowiedzi?
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  

Fotoatrakcje
Jowita
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

Pochwał: 5

PostWysłany: Wto 07-04-2009, 18:12    Temat postu: Re Jak tam u Was ze spowiedzią? Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

jotemka napisała:
(...) chodziłam ale raczej wszystkich grzechów i tak nie mówiłam, i tak to trwało pare lat(...)

No to ja może trochę z innej beczki. Z tego co wiem, to wszystkie moje praktykujące koleżanki i kuzynki, używają środków antykoncepcyjnych. Zastanawiałam się nawet, jakim cudem otrzymują rozgrzeszenie i chodzą do komunii, ale o tak osobiste sprawy, pytać nie wypada. A teraz, już chyba wiem... Przewraca oczami
Powrót do góry

Perfacja

PostWysłany: Wto 07-04-2009, 18:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ja rozmawiam z Bogiem osobiście. Przepraszam go i żałuję... Ale po takiej "spowiedzi" do Komunii nie mogę iść.

U konfesjonału byłam tez dobrych kilka lat temu...
Powrót do góry

wiki
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

Zodiak: Ryby
Zodiak chiński: Kogut
Pochwał: 7

PostWysłany: Wto 07-04-2009, 18:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Jowita a ja nie wpadłam na to, żeby się z tego wyspowiadać Zakłopotana

Kiedyś też jako dziecko byłam zmuszana do spowiedzi.Teraz chodzę sporadycznie,przed jakąś uroczystością,przeważnie rodzinną typu chrzest,ślub itd.
Szczerze to tez nie lubię spowiedzi,ale tego wymaga nasza religia Puszcza oko
Powrót do góry

jotemka

PostWysłany: Wto 07-04-2009, 18:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Jowita napisała:
No to ja może trochę z innej beczki. Z tego co wiem, to wszystkie moje praktykujące koleżanki i kuzynki, używają środków antykoncepcyjnych. Zastanawiałam się nawet, jakim cudem otrzymują rozgrzeszenie i chodzą do komunii, ale o tak osobiste sprawy, pytać nie wypada. A teraz, już chyba wiem... Przewraca oczami

Mogą dostać rozgrzeszenie, jesli tego żałują i więcej tego nie zrobią Uśmiechnięta
Perforacja napisała:
Ja rozmawiam z Bogiem osobiście. Przepraszam go i żałuję... Ale po takiej "spowiedzi" do Komunii nie mogę iść.

U konfesjonału byłam tez dobrych kilka lat temu...

Robie to samo Zaskoczona
Powrót do góry

wiki
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

PostWysłany: Wto 07-04-2009, 18:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

U nas w pobliżu w innej wiosce jest kościół,zawsze zapomnę jak on sie nazywa,tam wszyscy spowiadają się na raz w duszy,podoba mi sie to,choć nigdy tam nie byłam.
Powrót do góry

dziuba

Zodiak: Bliźnięta
Zodiak chiński: Smok
Pochwał: 1

PostWysłany: Wto 07-04-2009, 18:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ja nie wierzę już od dawna. I unikam kościoła i wszystkiego co z tą instytucja związane.
Ale nawet jak jeszcze cos się we mnie tliło to nigdy nie uważałam spowiedzi za coś normalnego, a moje doświadczenia z księżmi tylko mnie utwierdzają że to wszystko jest po******ne.
A Konkretnie : Proboszcz w mojej wiosce był alkoholikiem, mieszkał z babą na plebanii i ROZKRADŁ to co należało do parafii; moja kumpela miała z jednym wikarym romansik na boku; a inny znajomy, który był w seminarium, powiedział że w weekendy podjeżdżał tam bus z prostytutkami - co by sie klerycy mogli wyszaleć.
To wszystko są sytuacje sprawdzone, z mojego najbliższego otoczenia...
I weź tu człowieku klęknij przed takim i mu się przyznaj że używasz gumek albo z lenistwa opuściłeś mszę.
KPINY jakieś! Podejrzliwa

Podpis You'll never know if you don't go,
You'll never shine if you don't glow!
Powrót do góry

Perfacja

PostWysłany: Wto 07-04-2009, 18:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

wiki napisała:
U nas w pobliżu w innej wiosce jest kościół,zawsze zapomnę jak on sie nazywa,tam wszyscy spowiadają się na raz w duszy,podoba mi sie to,choć nigdy tam nie byłam.

Ale czy taka spowiedź jest "ważna"?
Powrót do góry

wiki
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

PostWysłany: Wto 07-04-2009, 18:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ta,to sie odbywa jakoś razem z księdzem.Nigdy tam nie byłam,ale wiem,że tak tam jest. Tylko nie jestem pewna czy to do końca nasza wiara Złośliwa ,oni coś tam chyba maja inaczej Puszcza oko
Powrót do góry

Jowita
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

PostWysłany: Wto 07-04-2009, 18:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Jotemka, zabezpieczanie się uważają za przejaw rozsądku i odpowiedzialności. Nie żałują i nie zamierzają zrezygnować. Puszcza oko

Jeśli masz zatajać grzechy, chodzić po kartkę, a w dodatku nie czujesz potrzeby indywidualnej spowiedzi, to w czym problem? Nie spowiadasz się i tyle. Sama chyba wiesz najlepiej, co Ci jest potrzebne (a co nie), żeby czuć się dobrze i mieć czyste sumienie. Uśmiechnięta

Słyszałam kiedyś w autobusie, fragment rozmowy dwóch kobiet. Jedna z nich, bardzo oburzonym głosem powiedziała mniej więcej tak: "I co z tego, że jest niewierzący, ale przynajmnie raz w roku, mógłby iść do spowiedzi i komunii." Śmiech do łez
Powrót do góry

landrynka1732
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

Zodiak chiński: Kot
Pochwał: 2

PostWysłany: Wto 07-04-2009, 18:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ja się nie spowiadam ze względu na antykoncepcję już ok 2 lat, bo tyle jej używam.
Wierzę w Boga, ale rzadko chodzę do Kościoła (przeważnie w okolicach świąt czy okazji), co nie sprawia, że jestem katoliczką gorszej kategorii...
Wolę wieczorem sama podziękować Bogu za przeżyty dzień i poprosić o następny, albo przeporosić za swoje winy.

A poza tym odkąd dowiaduję się, że Ksiądz nie chce udzielić chrztu bez ślubu lub robi problemy przy innych okazjach, albo nie daje rozgrzeszenia na antykoncepcję, a sam wysyła prezerwatywy do Afryki..no proszę!
Chciałabym się wyspowiadać, ale nie potrafię zajść do konfesjonału i nie dostać za to rozgrzeszenia...
Jak znalazłby się ksiądz, który to rozumie i udzieli to ja chętnie bym poszła...chociażby ze względu że człowiek czuje inne oczyszczenie spowiadając się Księdzu niż sam w głębi serca.

Podpis 27.06.2008 - 2009,2010,2011 Uśmiechnięta
24.12.2008 :*
17.07.2010...Najszczęśliwsza Żona na Świecie!!!
Sie kann ohne ihn nicht leben...
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  

jotemka

PostWysłany: Wto 07-04-2009, 18:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

wiki napisała:

I tak powino być, wtedy każdy wyzna Bogu wszystkie swoje grzechy.
Będzie żałował za nie szczerze i obieca, że sie porawi.
Powrót do góry

Jowita
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

PostWysłany: Wto 07-04-2009, 18:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

wiki napisała:
Jowita a ja nie wpadłam na to, żeby się z tego wyspowiadać Zakłopotana

Mieszkasz w małej miejscowości, w której ksiądz zna bardzo dobrze wszystkich parafian. Może to i dobrze, że na to nie wpadłaś. Puszcza oko
Powrót do góry

wiki
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

PostWysłany: Wto 07-04-2009, 18:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

jotemka napisała:
I tak powino być, wtedy każdy wyzna Bogu wszystkie swoje grzechy.
Będzie żałował za nie szczerze i obieca, że sie porawi.

I powie całą prawde Śmiejąca się
Powrót do góry

jotemka

PostWysłany: Wto 07-04-2009, 18:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Jowita napisała:
Jotemka, zabezpieczanie się uważają za przejaw rozsądku i odpowiedzialności. Nie żałują i nie zamierzają zrezygnować. Puszcza oko

Jeśli masz zatajać grzechy, chodzić po kartkę, a w dodatku nie czujesz potrzeby indywidualnej spowiedzi, to w czym problem? Nie spowiadasz się i tyle. Sama chyba wiesz najlepiej, co Ci jest potrzebne (a co nie), żeby czuć się dobrze i mieć czyste sumienie. Uśmiechnięta

Po to mamy Pismo Święte i wiemy że takie "zabezpieczanie się przed ciążą" jest grzechem. No właśnie i mimo to że ludzie się z tego spowiadaja lub nie ...nadal chodzą do komunii Uśmiechnięta więc jaki jest sens spowiedzi?
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Nasze codzienne zmagania Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3 ... 14, 15, 16  Następny
Strona 1 z 16

Skocz do: