Poddaję się. Jednak wtorkowe wieczory będę spędzać w inny sposób, bo ten serial nie jest dla mnie. Dałam dwie szanse, trzeciej nie zniosę
Zupełnie nie trafia w mój gust.
Drugi odcinek podobał mi się mniej niż pierwszy, ale nastrój miałam średni, więc może to przez to. Ale oglądam dalej, i tak jest ciekawie .
A i jeszcze dodam, że denerwuje mnie kreacja postaci Słomki (Karoliny). UWAGA: SPOILER. Rozumiem doskonale profil, zamysł serialu i to, że moralność jest tu i ma być wywrócona do góry nogami, ale jednak w Polsce ciąża u kobiety postrzegana jest wciąż (i mam nadzieję, że zawsze tak będzie) jako stan szczególnej troski o swój organizm i ciało. Dlatego na palenie i picie Słomki patrzeć nie mogę - choć wiem, że taka jest ta postać i to powinna robić, to dalej z tą moralnością nie mogli pójść. A najgorsze jest to, że bardzo wiele kobiet potraktuje to jako przyzwolenie na "małe co nieco" w ciąży.
Ostatnio zmieniony przez mari_cruz dnia Sro 10-03-2010, 20:23, w całości zmieniany 2 razy
A i jeszcze dodam, że denerwuje mnie kreacja postaci Słomki (Karoliny). UWAGA: SPOILER. Rozumiem doskonale profil, zamysł serialu i to, że moralność jest tu i ma być wywrócona do góry nogami, ale jednak w Polsce ciąża u kobiety postrzegana jest wciąż (i mam nadzieję, że zawsze tak będzie) jako stan szczególnej troski o swój organizm i ciało. Dlatego na palenie i picie Słomki patrzeć nie mogę - choć wiem, że taka jest ta postać i to powinna robić, to dalej z tą moralnością nie mogli pójść. A najgorsze jest to, że bardzo wiele kobiet potraktuje to jako przyzwolenie na "małe co nieco" w ciąży.
Też zwróciłam na to uwagę. Jednak myślę że taki był zamysł twórców - chcemy czy nie różnie się kobiety w ciąży zachowują i nie wszystkie się przestawiają na zdrowy tryb życia. Ma byc przewrotnie .
Skoro bardzo wiele kobiet potraktuje to jako przyzwolenie to bardzo wiele kobiet jest bardzo głupich i spędza zbyt duzo czasu przez tv myląc fikcje z rzeczywistością. To tylko serial., rozrywkowy w dodatku. Myślisz że ludzie są na tyle naiwni aby kopiować takie zachowania? :O
Był szał na "Kryminalnych" i chyba nie wydarzyło sie więcej morderstw?;p
Myślisz że ludzie są na tyle naiwni aby kopiować takie zachowania? :O
Był szał na "Kryminalnych" i chyba nie wydarzyło sie więcej morderstw?;p
Nie tyle myślę, co jestem pewna. I stąd moje oburzenie. Przewrotność jest świetnym pomysłem, ale pod warunkiem, że opowiadamy historię widzowi inteligentnemu, nie masowemu.
Nie popadajmy w paranoję.
Idąc Twoim tokiem myslenia nie powinni tez pokazywać zdrad małżeńskich, kłótni w rodzinach ani jedzenia chipsów przez dzieci.
Albo to tylko ja mam jeszcze wiarę w choćby minimalną inteligencje widowni...
Tu nie chodzi o tok myślenia ani o sprawy, o których mówisz. Zaznaczyłam, że ciąża to specyficzny temat medialny. Masz rację, że dobrze jest pokazywać różne formy jej przeżywania, ale powinno być to prostowane w trochę lepszy sposób niż "To ci już chyba nie będzie potrzebne" Wesołowskiego. Gwiazdy, a w szczególności postaci, w które się wcielają mają niepojętą moc oddziaływania na życie, zachowanie i osobowość przeciętnego widza. Potwierdzone badaniami medioznawczymi, żeby nie było, że się wymądrzam. Ale bardzo bym chciała, żebyś miała rację w 100%, a to ja okazała się paranoiczką .
Zodiak: Zodiak chiński: Dołączyła: 30 Cze 2007 Pochwał: 4 Posty: 7041 Skąd: stąd co zawsze ;)
Wysłany: Sro 10-03-2010, 22:10 Temat postu:
A ja powiem trochę inaczej- pokazywanie takich zachowań nie spowoduje większej częstotliwości tych zachowań w rzeczywistości, ale będzie idealnym usprawiedliwieniem dla tych kobiet, które już to robią. Chyba każdy wie, że picie i palenie w ciąży szkodzi dziecku. Niektóre kobiety nie potrafią zwyciężyć nałogu i szukają usprawiedliwień. A to co jest pokazywane w filmie będzie dla nich usprawiedliwieniem.
Ludzie są mądrzy, ale pewne schematy wciąż biorą górę.
W ogóle moim zdaniem KSD ma w zamiarze nauczyć Polaków rozmawiać o seksie na luzie. Porusza ważne tematy- choćby aborcja. Dlatego choć jedna z nich powinna powiedzieć Karolinie, żeby tego nie robiła.
Oby nie. Może jestem troszkę przewrażliwiona, bo chodziła ze mną kiedyś do klasy (gimnazjum) dziewczyna, która żyła sobie dość, hm, swobodnie. Paliła, piła, myślę, że pojawiały się też narkotyki. Dowiedziała się o ciąży w, trudno uwierzyć, 6. miesiącu, bo koleżanka ją siłą wysłała do ginekologa, bardziej zaniepokojona jej brakiem . Córeczka urodziła się z poważną wadą serca i już w pierwszych tygodniach życia miała operację. Sama rozumiesz, że ciężko patrzeć, kiedy ktoś powiela takie zachowanie - nawet jeśli to tylko serialowa postać.
Monika, nie wiem czy serial na tvn może kogokolwiek czegos nauczyć.
Zreszta nie wyobrażam sobie żeby dojrzała kobieta w ciąży po zwróceniu jej uwagi wypaliła " a Przybylska też pali w ciąży!".
Dołączone po 2 minutach 45 sekundach:
mari_cruz alez ja niegdy w życiu bym nie popierała takiego zachowania. Po prostu uważam że fikcja serialowa jest tylko fikcją a kopiować można styl ubierania postaci a nie jej niedojrzałe zachowanie...
Ależ ja mam wiarę w ludzi!
Zodiak: Zodiak chiński: Dołączyła: 30 Cze 2007 Pochwał: 4 Posty: 7041 Skąd: stąd co zawsze ;)
Wysłany: Sro 10-03-2010, 22:18 Temat postu:
Dziuba raczej miałam na myśli usprawiedliwienie swojego zachowania wyłącznie dla siebie. Ludzie naprawdę potrafią wymyślić cuda, po to tylko, żeby się dobrze czuć...
Zodiak: Zodiak chiński: Dołączyła: 10 Mar 2010 Posty: 18
Wysłany: Wto 16-03-2010, 12:04 Temat postu:
Spodobał mi się tytuł i myślałam, że będzie to coś "z jajem". Pierwszy odcinek przegapiłam, więc postanowiłam obejrzeć drugi... dotarłam może do połowy i zmieniłam kanał Nie oczekiwałam czegoś ambitnego, ale tego nie dało się oglądać. Postacie dziewczyn na siłę różne od siebie. Więcej tego nie obejrzę.