Forum Kobiet Kobieca Strona Życia
 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RegulaminRegulamin   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil
   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
bielizna duże rozmiary

Kto czuje ze już nie daje rady?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Dzieci starsze
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ankawaw

Zodiak: Strzelec
Zodiak chiński: Szczur

PostWysłany: Pią 23-04-2010, 15:09    Temat postu: Kto czuje ze już nie daje rady? Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Moja córeczka wczoraj skończyła 3 rok życia, wszystko jest na nie, cały czas gada, mam czesto wrazenie ze jest złosliwa Smutna a przeciez to jest niemozliwe, pyta sie mnie np. 5 razy o to samo kiedy ja odpowiedzialam wczesniej na to pytanie, wciaz mnie prowokuje, ze WSZYSTKIM trzeba walczyc z nia, nawet jak powie "mamusiu idziemy na rower?" i ja naszykuje jej ubranka do ubrania się to musze z nia odbyc niemal batalię zeby sie ubrała...ale to tylko malutki przykład Smutna choc jest trakim mądrym i kochanym dzieckiem to ma w sobie takiego diabełka że szok, jak juz widzi ze nie mam siły i uciekam do sypialni zwinac sie pod kołdra to ona przychodzi, kładzie sie obok i mówi "bardzo cie kocham mamusiu!" wiec jak ja mam sie na nia zloscic? nie potrafie tez dac jej klapsa, a chyba by poskutkowało.

nie mam juz siły, a musze zyc, przeciez mam dziecko!
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  

Bielizna
Van'yess
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

Pochwał: 4

PostWysłany: Pią 23-04-2010, 16:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Wiesz, ja ma pewna zasadę którą wyznaje w kontaktach z małymi dziećmi.

Kiedys jak powiedziałam o niej koleżance to stwierdziła że jestem nienormalna, że jak tak można...

Mówię sobie po prostu, że dzieci sa przeciez głupie; nie chodzi o inteligencję, ale o mądrość.
Nikt się nie rodzi mądry, mądrość się nabywa z wiekiem i doświadczeniem.
Żeby wiedzieć pewne rzeczy, trzeba troche podrosnąć.

Dlatego uważam że dziecku można powtarzać nawet 10 razy dziennie, a ono na nastepny dzień zapomni i i tak trzeba zaczynać od nowa.

Jak sobie to uświadomisz, to może będziesz się mniej denerwować, bo przeciez to Ty jestes mądra więc musisz się odpowiednio zachować Puszcza oko.

Dziecko nie jest jak dorosły że powiesz raz i już zrozumie, a czy zrobi coś czy nie jest zależne od jego widzimisię. Ono po prostu nie zastanawia sie nad tym tak mocno: zrobić to czy nie zrobić, czy powinno się czy nie. jak chce to robi.

Oprócz tego dziecko w tym wieku potrafi już byc złośliwe Puszcza oko.
I sprawdza dorosłych, na ile może sobie pozwolić.

Musisz po prostu znaleźć odpowiedni sposób tłumaczenia córce, co może robić, co musi a czego nie wolno. Nie zawsze wystarczy powiedzieć nie ruszaj bo oparzy. A każdy maluch inaczej reaguje na argumenty, postaraj się znaleźć taki, na który zareaguje córa Uśmiechnięta.

A jak pyta 5 razy to odpowiadaj 5 razy tak samo, bez nerwów, albo raz zmień odpowiedź i zobacz jak zareaguje Puszcza oko.

Tak więc głowa do góry, Ty rządzisz, nie daj się małej Psotce, a zobaczysz, jaki to aniołek Puszcza oko.
Powrót do góry

malaga

PostWysłany: Wto 27-04-2010, 9:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ankawaw, widze że mamy córeczki o podobnym temperamencie i usposobieniu.Moja Pola ma 3, 5 roku i jest dokładnie taka sama.
Uparta, chodzi tylko własnymi ścieżkami, nie chce się w ogóle podporządkować i najchętniej nie przestrzegałaby żadnych regół. I właśnie najgorszy problem jest z ubieraniem, wybiera po 10 razy co chce ubrać, później ze 3 razy sie przebiera a międzyczasie chce kanapke, siku i obejrzeć bajkę.Choć innym razem ubierze się w 3 minuty.

Jest bardzo bystra i mądra jak na swój wiek...i dokładnie wie jak "manipulować",
przy każdej możliwej sytuacji sprawdza kiedy się ugnę przy daniu jej tego czego chce. Poza tym wiecznie jest w biegu, roznosi ją jakaś wewnętrzna energia..Wiem jednak że takie dzieci potrzebują zrozumienia najbliższych i dobrych metod wychowania, które mama musi stale poszukiwać-bo to nie są standardowe metody.(ja własnie wybieram sie do psychologa dziecięcego).

Generalnie staram sie jak najbardziej urozmaicić jej czas-zeby nie miała siły i czasu na psoty.A nie wariuję chyba tylko dlatego,ze odkąd skonczyła 2,5 roku chodzi do przedszkola i tam sie wyżywa:).A ja mam pół dnia wytchnienia.
Powrót do góry

flo
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

Zodiak: Byk
Zodiak chiński: Kogut

PostWysłany: Wto 27-04-2010, 10:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

To chyba taki wiek i słynny "bunt trzylatka".
Mój szkrab też o wszystko pyta i to nie po pięć tylko po sto razy, jedno i to samo, czasem też mam dość ale staram się cierpliwie tłumaczyć.
No bo w końcu skąd ma się wszystkiego dowiedzieć jeśli nie ode mnie?

Ostatnio do perfekcji opanował słowo JUŻ? i jak gdzieś mamy wychodzić to co trzy minuty pyta "mamo już? Nie muszę mówić, że mam ochotę wtedy przez okno wyskoczyć ale liczę w myślach do dziesięciu i spokojnie odpowiadam, że jeszcze nie ale za chwilę itd.

A ubraniowe batalie też znam, mimo że wydaje się że chłopak nie przykłada wagi do tego jak jest ubrany. Zdarza się, że mamy inne pomysły i czasem ustępuję o ile moje dziecko nie zapragnie wyjść w krótkich spodenkach w środku zimy i nie będzie wyglądało jak choinka, niech czasem ma satysfakcję, że też może podjąć jakaś decyzję Puszcza oko .

Ankawaw widać, że nie jesteś sama ze swoim problemem i wszystkie czasem mamy dość, chyba nie ma innej rady jak cierpliwie przeczekać, w końcu nasze dzieci muszą się jakoś pewnych rzeczy nauczyć Puszcza oko .

Podpis ...jak się nie ma co się lubi, to się nie lubi...
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Dzieci starsze Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

Skocz do: