Smaluszek te co ja lykam tez sa biale i tez niepowlekane.
No właśnie. A Folik w Polsce jest po prostu dobrze wypromowany, lekarze go polecają itp. Nie jest w dumie jakiś specjalnie drogi, żeby szukać alternatywy. No ale alternatywa jest jakby co .
Smaluszek, a jaka jest zawartosc kwasu foliowego w jednej tabletce?
W Anglii kwas foliowy jest dostepny w supermarketach. Tabletki sa zwykle, biale, niepowlekane. A zawartosc w jednej tabletce to 400 czegostam.
Smaluszek, a jaka jest zawartosc kwasu foliowego w jednej tabletce?
W Anglii kwas foliowy jest dostepny w supermarketach. Tabletki sa zwykle, biale, niepowlekane. A zawartosc w jednej tabletce to 400 czegostam.
Czyli standardowe 0,4 mg pewnie, bo tak jest najczęściej, gdyż taka dawka jest zalecana do przyjmowania .
Ula z tego co mi ginekolog powiedzial, to nie ma co kombinowac, kwas foliowy w zupelnosci wystarcza, pozniej, jhak juz jest ciaza warto brac jakies ulepszone witaminki dla ciezarnych.
Dokładnie. Przed ciążą najlepszy jest sam kwas foliowy-tak twierdzi również mój ginekolog.
Dziewczyny mają rację - przed ciążą tylko kwas foliowy, suplementy dla ciężarówek dopiero później - po I trymestrze ciąży.
Folik jest najpopularniejszy ale ja polecam taki kwas :
Zawartośc taka sama a wychodzi o wiele taniej. Różni się tylko tym, że tabletki nie są kolorowe tylko białe i nie są powlekane. Ale za to są mniejsze rozmiarowo więc połknięcie nie przysparza problemów.
Nie mogę się nadziwić ile preparatów naprodukowały te rózne firmy żerując na naiwnosci mlodych kobiet i panującej modzie na kwas foliowy (zresztą wskazanej!). Nikt nie zwraca uwagi ze są to najczęsciej suplementy diety a nie przebadane kliniczne leki i stąd ich niska cena. Jest tylko kilka leków które mają wszystkie niezbędne certyfikaty i dlatego lekarze je zalecają. Dlatego niektóre jak Folik są nieco droższe.
Ja przed ciążą brałam standardową dawkę kwasu czyli 0,4 mg. W trakcie pierwszego trymestru lekarz zalecił mi branie 3 tabletek dziennie. A po 13 tygodniu wzbogaciłam dietę o potrzebne witaminki. Kwas jest bardzo ważny. Ja również zrezygnowałam z Foliku na rzecz wspomnianego wyżej kwasu. Te 250 tabletek mam jeszcze do dziś.
Co do kwasu foliowego to macie rację. W naszym kraju jest on standardowo zalecany dla kobiet wieku rozrodczego, starających się o dziecko oraz w trakcie ciąży. Jeśli chodzi o witaminy dla ciężarnych to pod żadnym pozorem nie bierzcie ich kiedy w ciąży nie jesteście! Niech lekarz wam powie dokładnie jakie i ile macie brać. Witaminy te mają zwiększone dawki, zawierają na pewno także żelazo, a w nadmiernych ilościach mogą więcej zdziałać szkody niż pożytku. Ogólnie branie suplementów w pigułkach jest źle widziane w medycynie, ponieważ niekontrolowanie można się nimi przejeść. Najlepiej zdrowa, zbilansowana dieta i żadne wspomagacze nie są wam potrzebne !
Zgadzam się z farmkarolem, że niektóre leki są droższe nie bez przyczyny. Ja brałam Feminatal (teraz już przemianowany na Femibion Natal) właśnie z przepisania lekarza. Jak później czytałam, to zawiera on trochę lepiej przyswajalną od tradycyjnej postać kwasu foliowego. To tłumaczy oczywiście cenę, ale również fakt, że jednak sporo lekarzy go przepisuje.
Dołączyła: 09 Mar 2011 Użytkownik zbanowany Zakaz pisania Posty: 1
Wysłany: Sro 09-03-2011, 13:05 Temat postu: Kwas foliowy w ciąży
W pierwszych tygodniach ciąży rola kwasu foliowego jest związana z rozwojem i kształtowaniem się płodu - a zwłaszcza jego układu nerwowego, mózgu i rdzenia kręgowego. Jeżeli przed ciążą i na jej początku poziom kwasu foliowego w organizmie kobiety był odpowiedni, może to znacznie ograniczyć ryzyko wystąpienia u dziecka wad wrodzonych.
Aby być jednak pewną, że dostarczamy organizmowi odpowiednią ilość kwasu foliowego, najprościej jest przyjmować tabletki z witamina B9, jeśli tylko jest jakaś szansa na zajście w ciążę. W tej chwili w Polsce istnieje zalecenie, by kobietom, które potencjalnie mogą zajść w ciążę zapisywać 0.4 mg kwasu foliowego dziennie. Około połowa ciąż jest na ogół niezaplanowana. Dlatego ważna jest suplementacja przed, nawet gdy nie myśli się w danym momencie o dziecku. Bo gdy dowiadujemy się o ciąży, jest to już na ogół 4-6 tydzień, a mózg i rdzeń kręgowy dziecka są już ukształtowane!
Więcej informacji o kwasie foliowym oraz o przygotowaniach do ciąży znajdą Panie na portalu /link usunięty/.
Zodiak: Zodiak chiński: Dołączyła: 04 Mar 2008 Posty: 139
Wysłany: Pon 18-06-2012, 16:21 Temat postu:
Słyszałam, ze lepiej brać go cały bo ryzyko wystąpienia wad wrodzonych jest ogromne jeśli w organizmie jest niedobór folianów, a nigdy nie wiadomo kiedy się może ciąża przytrafić.
Zodiak: Zodiak chiński: Dołączyła: 30 Cze 2007 Pochwał: 5 Posty: 8565 Skąd: stąd co zwykle ;)
Wysłany: Pon 18-06-2012, 19:21 Temat postu:
Zuzka napisała:
Wielu ginekologow mowi, ze warto zaczac brac tak na 3 miesiace przed poczatkiem staran.
Mój też tak mówił i ja tak robiłam. Zaczęłam brać mniej więcej 3 miesiące przed zaczęciem starań. Z tego co ja wiem to wszelkie niedobory różnych witamin itp. można uzupełnić właśnie po ok. 3 miesiącach .