Forum Kobiet Kobieca Strona Życia
 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RegulaminRegulamin   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil
   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Lasagne
 
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Potrawy z mięsa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gwiazdeczka
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Panna
Zodiak chiński: Szczur
Dołączyła: 21 Cze 2007
Pochwał: 3
Posty: 1779
Skąd: Koszalin

PostWysłany: Nie 03-01-2010, 18:18    Temat postu: Lasagne Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- koncentrat pomidorowy
- przyprawy: pieprz, sól, starta gałka muszkatołowa, pieprz cayenne (chilli)
- ocet balsamiczny (tyle co do smaku)
- marchewka (pokrojona w kostkę)
- cebula (posiekana)
- białe wino
- masło
- mleko
- mąka
- makaron do lazanii
- ser do posypania całości

Dokładnej ilości składników nie podaję, większość brałam wedle uznania, na oko.

Sos: Sos przygotowujemy tak jak do spaghetti.
Sos beszamelowy: potrzebne do niego będą nam: białe wino, mleko, mąka, posiekana cebula i starta gałka muszkatołowa. Rozpuszczamy masło, a następnie podsmażamy cebulę, potem dolewamy mleko i czekamy, aż się zagotuje. Dodajemy startą gałkę muszkatołową. Następnie dolewamy wino i cały czas mieszamy, na samym końcu dodajemy mąkę i dalej mieszamy, aby nie powstały nam grudki.

W formie do pieczenia układamy w takiej kolejności: warstwa mięsa, płaty makaronu, następnie cienko smarujemy cienką warstwą sosu beszamelowego. Powyższe czynności powtarzamy kilka razy. Na samym wierzchu kładziemy warstwę makaronu, smarujemy beszamelem i posypujemy całość startym serem (najlepiej będzie jeśli dacie goudę). Zapiekamy 40 min. w temperaturze 180 stp. Teraz kilka moich rad odnośnie pieczenia lazanii (po moim ostatnim jej pieczeniu): płaty do lazanii najlepiej z lekka podgotować (bądź sparzyć je trochę), całość do pieczenia najlepiej przykryć podwójną warstwą folii aluminiowej.

SMACZNEGO. Uśmiechnięta

 Podpis "Kobieta jest jak saszetka herbaty. Nie wie, jak jest mocna, dopóki nie wpadnie we wrzątek."
03.05.2005 Serduszko 04.12.2008 Zakochany
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
   
Oczko
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum


Płeć: Kobieta
Zodiak: Strzelec
Zodiak chiński: Pies
Dołączyła: 16 Lip 2008
Pochwał: 3
Posty: 3871
Skąd: miasto portowe

PostWysłany: Nie 03-01-2010, 22:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ja robię bardzo często lasagne, bo wszyscy w domu ją uwielbiamy. I też proponuję, by płaty najpierw lekko podgotować. Uśmiechnięta

 Podpis Szczęście to jest sposób myślenia, a nie rzecz, którą dostajemy.
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
may
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum


Płeć: Kobieta
Zodiak: Ryby
Zodiak chiński: Koza
Dołączyła: 03 Maj 2008
Pochwał: 1
Posty: 839
Skąd: Śląsk :)

PostWysłany: Nie 03-01-2010, 22:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Uwielbiam lasagne!! Musze kiedyś spróbować zrobić Uśmiechnięta Najlepszą i tak robi moja przyszła teściowa! Uśmiechnięta

 Podpis 05.11.2007 - Jesteśmy razem! inlove
01.06.2010 - Zaręczyny! inlove
08.09.2012 - Powiemy "TAK" inlove
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
MeYa
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum


Płeć: Kobieta
Zodiak: Lew
Zodiak chiński: Kot
Dołączyła: 16 Mar 2006
Posty: 601
Skąd: PL, M-c

PostWysłany: Pon 04-01-2010, 17:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

W identyczny sposób przyrządzam Puszcza oko . Tylko ten ocet balsamiczny, do czego dodajesz?
Dla mnie ser jednak zdecydowanie i wyłącznie mozarella i parmezan. Bardzo szczęśliwa
Co do płatów, gdy braknie, można zrobić samemu, coś na wzór placków na naleśniki. Przewraca oczami

 Podpis „Jeżeli nie wiesz dokąd idziesz trudno Ci będzie tam dojść”.
"Mądrość musisz sam z siebie, własną dobyć pracą" A.M.
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
Gwiazdeczka
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Panna
Zodiak chiński: Szczur
Dołączyła: 21 Cze 2007
Pochwał: 3
Posty: 1779
Skąd: Koszalin

PostWysłany: Pon 04-01-2010, 19:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

MeYa napisała:
W identyczny sposób przyrządzam Puszcza oko . Tylko ten ocet balsamiczny, do czego dodajesz?

Ocet balasamiczny dodaję do mięsa jak je smażę. Uśmiechnięta

 Podpis "Kobieta jest jak saszetka herbaty. Nie wie, jak jest mocna, dopóki nie wpadnie we wrzątek."
03.05.2005 Serduszko 04.12.2008 Zakochany
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
   
aurinko
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum


Płeć: Kobieta


Dołączyła: 20 Sie 2008
Pochwał: 3
Posty: 3496

PostWysłany: Pon 04-01-2010, 19:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Uwielbiamy z D. lasagne! Śmiejąca się
Przy najbliższej okazji wypróbuję Twój przepis Gwiazdeczko. Ja też zawsze podgotowuję płaty ciasta.
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Potrawy z mięsa Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
 
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB modified for kobiet.pl v1.91.00
RSS10 RSS20