| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
gieniusia Moderatorka

Zodiak:  Zodiak chiński:  Dołączyła: 26 Wrz 2007 Posty: 7230 Skąd: Neverland
|
Wysłany: Sob 13-03-2010, 23:28 Temat postu: |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
Edzia Moderatorka

Zodiak:  Zodiak chiński:  Dołączyła: 16 Mar 2006 Pochwał: 4 Posty: 7387 Skąd: Warszawa
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
bluemamma

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Menju

|
Wysłany: Pon 15-03-2010, 9:03 Temat postu: |
|
|
Z tych dwóch modeli wybrałbym raczej Lenovo z uwagi na powiązania z marką IBM. Poczytaj sobie rankingi użytkowników i porady przy woborze note/netbooka.Cieszą się dobrą opinią wśród serwismenów i użytkowników, choćby tu:
http://jak-wybrac-laptopa.wieszwszystko.com/ranking.php
To tylko jedna z wielu stron w sieci na ten temat.
Używam na co dzień najmniejszego netbooka Acera 8,9 calowego (taki sobie bez wodotrysków, ale nie narzekam, gdyż jego wady rekompensuje mi jego mobilność i możliwość pracy na akumulatorze do 7 godzin), używam też laptopa Asusa, HP i notebooka Karena (Hell 80). Sprawują się wszystkie dobrze. Każdy ma swoje wady i zalety.
Netbooki służą (jak sama nazwa wskazuje) głownie do mobilnego przeglądania sieci, większe laptopy z mocnymi procesorami na pokładzie i osobną kartą graficzną mają bardziej poważne i uniwersalne zastosowania.
Pytanie brzmi - czy chcesz/syn chce nosić kilkukilogramowego klocka, czy maleństwo w torbie. Pamiętaj, że mały ekran netbooka (8-10 cali) ma swoje wady. Jeśli sprzęt będzie stał głównie w domu, warto kupić coś większego z mocnym procesorem i zainstalowaną osobną kartą graficzną. Obowiązkowo kupuj jednak modele z wyjściem HDMI. To jest teraz standard pozwalający oglądać obrazy na TV w jakości HD. |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
macabre

Zodiak:  Zodiak chiński:  Dołączyła: 05 Mar 2009 Pochwał: 1 Ostrzeżeń: 1 Posty: 974 Skąd: JG
|
Wysłany: Wto 16-03-2010, 18:54 Temat postu: |
|
|
efrell napisała:Gieniusia przecież laptop i notebook to, to samo.
Ja usłyszałam wersję, że laptopem jest to co ma powyżej 12'' albo to, co ma napęd na płyty. A notebooki to te malutkie. Ale widzę, że mnie w maliny wprowadzili
bluemamma a syn ma już jakiś komputer?
Dla mnie to wcale nie jest głupi pomysł (a mówię z jako rówieśnik syna) moja koleżanka też właśnie prosi rodziców o komputerek. |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
bluemamma

|
Wysłany: Czw 18-03-2010, 13:06 Temat postu: |
|
|
Ma komputer stacjonarny, ale stary i współdzielony z siostrą, która też już jest dużą panną. Ja mam teraz trochę więcej czasu, bo pogoda wywołała infekcję i jestem na zwolnieniu, więc miałam czas trochę poszukać informacji o tych netbookach. Wczoraj powiedzieliśmy z mężem synowi, że dostanie od nas tego netbooka i zapytaliśmy czy ma już jakiś wybrany model. Chyba się nie spodziewał, bo widać było, że jest mile zaskoczony naszą decyzją. Początkowo powiedział, że nie wybrał, bo myślał, że się nie zgodzimy, ale potem dodał, że ma już upatrzony a więc miałyście rację. Jego przyjaciel kupił sobie (albo dostał od rodziców - nie wiem) netbooka jakiś czas temu i ten komputer bardzo się spodobał mojemu synowi, więc chciałby taki sam. Pokazywał mi go nawet w internecie. Ładny, praktyczny, bo dość lekki 1,3 kilograma, w dodatku działa na baterii 8 godzin a mój syn twierdzi, że to dużo. |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
marchewa

Zodiak:  Zodiak chiński:  Dołączyła: 10 Mar 2010 Posty: 18
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kaliku

Zodiak:  Zodiak chiński:  Dołączyła: 15 Mar 2010 Ostrzeżeń: 1 Posty: 42
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
bluemamma

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
marchewa

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kaliku

Zodiak:  Zodiak chiński:  Dołączyła: 15 Mar 2010 Ostrzeżeń: 1 Posty: 42
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
marchewa

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Oczko Przyjaciółka Forum

Zodiak:  Zodiak chiński:  Dołączyła: 16 Lip 2008 Pochwał: 4 Posty: 7130 Skąd: miasto portowe
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
bluemamma

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|