Wysłany: Wto 09-03-2010, 11:49 Temat postu: Prezent na 18-stkę
Mój syn za parę miesięcy kończy 18 lat i wymyślił sobie, że przy takiej rocznicy chce dostać wyjątkowy prezent... skądinąd z mężem powiedzieliśmy mu, że tym razem może sobie zażyczyć coś ekstra. No więc wymyślił. Chce dostać netbooka. Właśnie nie notebooka tylko tę jego mniejszą wersję. Sama nie wiem czy to dobry pomysł. Fakt, koszt mniejszy niż przy notebooku, ale też sporo. Jak dla mnie to taki komputer to jest głównie do popisania się a nie z potrzeby posiadania komputera. Na razie nie podjęłam decyzji, ale czas leci. Co o tym myślicie?
Ja akurat tak nie uważam. I dziwie się też że doszukujesz się aż takich podtekstow. Dla mnie laptop ma bardzo szerokie zastosowanie to narzędzie pracy, komunikacji, rozrywki itd...
A to że syn nie chce jakiejś "większej" maszyny świadczy tylko o tym, że nie bedzie marnował czasu na granie w jakieś gry pochłaniające całe dnie.
Pójdzie chłopak na studia też mu będzie wygodniej chodzic z mniejszym laptopem niż dźwigać pełnowymiarowy. I (przynajmniej ja tak uważam) dziś laptop już raczej przestał być uważany za "rarytas", a jest przyjmowany jako coś naturalnego. Tak jak telefony komórkowe.
Ja też uważam, że te w mniejszym rozmiarze są o niebo lepsze!
Sama mam dużego i małego i powiem szczerze że przy małym nie bolą oczy jak się dlużej siedzi, nie ma aż takich parametrów, żeby grać w gry caymi dniami...Efrell dobrze tu zauważyłaś .
Poza tym są bardzo poręczne, można wziąć na uczelnię keidy trzeba i w sumie wcale to nic nowego w tych czasach, więc nie wiem czy jest się czym chwalić.
Koszt oczywiście o połowę lub nawet 3/4 mniejszy niż przy laptopach w większych rozmiarach.
Jeśli chcecie Mu kupić coś wystrzałowego, to lepiej chyba notebook niż co innego. Przynajmniej będzie bezpieczniej i dla Niego się naprawdę przyda, ma już 18 lat, więc ciągle coś się robi na komputerze .
Zodiak: Zodiak chiński: Dołączyła: 10 Mar 2010 Posty: 18
Wysłany: Sro 10-03-2010, 21:42 Temat postu:
Jestem za! Zwariowałabym ze szczęścia, gdyby rodzice dali mi taki prezent. Jak on go wykorzysta, to już zależy od niego - znasz go, więc chyba potrafisz ocenić. Ostatnio na Wirtualnej Polsce była artykuł o netbookach, o najlepszych modelach 2010. Tam jest sporo zdjęć i dużo tekstu o netbookach, więc powinno ci to pomóc wybrać coś właściwego o ile syn nie wybrał już konkretnego modelu
Dziękuję Wam za rady. Rozmawiałam z mężem i on też jest zdania, że to dobry pomysł, choć woli kupić mu notebook. Ja jednak myślę, że skoro już kupować to niech to będzie to, co chce syn.
Jeśli chodzi o konkretny model to chyba nie wybrał, bo wciąż ogląda różne pisma komputerowe lub znajduje jakieś wydruki artykułów z internetu u niego w pokoju. Możecie mi polecić jakąś firmę produkującą netbooki? landrynka1732 Ty masz jakiej firmy?
Możecie mi polecić jakąś firmę produkującą netbooki? landrynka1732 Ty masz jakiej firmy?
Firm jest bez liku: IBM, Asus, Acer, Toshiba, HP, Lenovo, MSI, Dell, Samsung, itp., itd. Syna sam sobie wybierze i z pewnością będzie to bardzo dobry wybór skoro weruje fachową literaturę. Nie martw się na zapas.
Zodiak: Zodiak chiński: Dołączyła: 27 Lut 2009 Posty: 704 Skąd: Miasto bez rzeki :)
Wysłany: Pią 12-03-2010, 13:42 Temat postu:
Ja dostałam takiego małego notebooka od moich rodziców, po napisaniu matury:) Jestem z niego okropnie zadowolona.
Mam Asusa Eee i jestem bardzo zadowolona. Jest malutki bo to 10 ale przez to lekki i bardzo poręczny:D
No i mój tatuś zrobił psikusa i jest też różowy:D Ale to też ma swoje plusy:)
Podsumowując, to świetny prezent, nie zastanawiaj się
A ja nie jestem przekonana do netbooków. Wolałabym dostać mniejszego laptopa jednak. Mój T. ma dwa laptopy, w tym jednego mniejszego HP Pavilion TX2550 i jest genialny. Lekki, mieści się spokojnie i do torby i do plecaka, ma obrotowy i dotykowy ekran. Jak dla mnie w sam raz na uczelnię. Jakbym miała wybierać, to wolałabym małego laptopa niż netbooka, który ma jednak ograniczone zastosowania. A jakbyś była zainteresowana to fotka tego HP.
Gieniusia przecież laptop i notebook to, to samo. Jedyne różnie są w małych szczegółach, ale obecnie producenci i tak większość maszyn nazywają Notebookami. Ale wiem o co Ci chodzi.
Ja wole duże laptopy, bo stosuję do różnych rzeczy i wydaje mi sie, że bardzo bym się meczyla na małym ekranie. Jednak na uczelnie, do "domowego" użytku i częstego przenoszenia super sprawą są małe gabaryty.
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Idź do strony 1, 2Następny
Strona 1 z 2