Forum Kobiet Kobieca Strona Życia
 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RegulaminRegulamin   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil
   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
Fotozlepa

Problem z dyscypliną pracowników

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Businesswoman
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jesienna

Zodiak: Baran
Zodiak chiński: Świnia
Ostrzeżeń: 1

PostWysłany: Pon 23-08-2010, 10:41    Temat postu: Problem z dyscypliną pracowników Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Mam pewien dylemat związany w sytuacją w firmie, która trwa od kilku tygodni. Ponieważ jest tu bardzo dużo kobiet o różnych poglądach i doświadczeniach pomyślałam, że może któraś z Was mogłaby mi doradzić.

Pracuję w firmie, w której 99% to kobiety i większość z nich zajmuje stanowiska produkcyjne. Większość z moich pracownic to super babki, ale niestety nie wszystkie. Ja zajmuję się całą firmą, ale bezpośrednim nadzór nad produkcją zajmuje się zespół kilkuosobowy (też same kobiety).

Ponieważ nie jest to duża firma (ok 100 pracowników) i prawie wszyscy się znają, to atmosfera jest dla nas bardzo ważna. Staram się, żeby wszyscy czuli się dobrze. Prawie zawsze jest możliwość wyjścia wcześniej z pracy jeśli ktoś np. ma sprawę w urzędzie do załatwienia, chore dziecko, cokolwiek. Wożę chore dzieci moich pracownic po lekarzach, załatwiam prawników jak sa potrzebi (np. w sprawach o alimenty), firma pomaga finansowo jak może (losowe sytaucje, powódź) itd.. itd..

Za każdą nawet najdrobniejszą rzecz jaką pracownicy sami wymyślą, jak ułatwić pracę sobie i innym, dostają nagrody.

Oczywiście są też kary, ale staramy się to robić sprawiedliwie. Jeśli ktoś zostaje zwolniony to dlatego, że działał na szkodę całego zespołu.

Problem tkwi w tym, że jest grupa kilku osób, która nie dogaduje się ze swoimi przełożonymi. Moim zdaniem wina niestety leży po stronie pracowników, ponieważ tyle te osoby nie potrafią dostosować się do panujących zasad (np. wychodzą z pracy wcześniej niż inni, zachowują się lekceważąco, wręcz chamsko, nie sprzątają po sobie, utrudniają pracę innym..).

Miałyście takei doświadczenia? Co Waszym zdaniem powinnam zrobić (próbowałam już nie jednego)?
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  

Fotoatrakcje
Jowita
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

Pochwał: 5

PostWysłany: Pon 23-08-2010, 13:05    Temat postu: Re Problem z dyscypliną pracowników Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Jesienna napisała:

Problem tkwi w tym, że jest grupa kilku osób, która nie dogaduje się ze swoimi przełożonymi. Moim zdaniem wina niestety leży po stronie pracowników, ponieważ tyle te osoby nie potrafią dostosować się do panujących zasad (np. wychodzą z pracy wcześniej niż inni, zachowują się lekceważąco, wręcz chamsko, nie sprzątają po sobie, utrudniają pracę innym..).

Miałyście takei doświadczenia? Co Waszym zdaniem powinnam zrobić (próbowałam już nie jednego)?

Z mojego doświadczenia wynika, że w każdej firmie (oraz innej grupie) trafiają się takie osoby, które niezależnie od wszystkiego, będą problematyczne i mało dostosowane. Jedyne co można zrobić, to ich ciągle pilnować, upominać, albo ... wymienić na innych.
Jeśli w życiu prywatnym spotykamy trudnych i niereformowalnych ludzi, to dlaczego w pracy miałoby być inaczej? Puszcza oko

Podpis W zwierciadle widzę siebie – ale naprzeciwko.
Powrót do góry

Kachna

PostWysłany: Czw 26-08-2010, 19:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Może wykorzystaj to, ze takie zachowanie nie jest akceptowane nie tylko przez kadrę kierownicza la etęz przez wszystkich pracowników. Jakieś zebranie, ale w miłej atmosferze, i przy okazji wspomniec o takim zachowaniu, ze nikt sie z tym nike zagdza i przeszkadza większości pracowników.

Ps. Jestem pod wrażeniem waszej firmy, tego, ze sobie pomagacie i wogóle myslicie o dobrej atmosferze w pracy. Teraz to rzadkość, gratuluję.
Powrót do góry

Kate29

Pochwał: 1

PostWysłany: Czw 26-08-2010, 19:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

chciałabym pracowac w takiej firmie , super gratuluje:)
A co do tych pracowników "dasz palec a bedą chcieli cala rękę" . Zobaczyli że moga to to wykorzystują.

Podpis "Każdego dnia rodzi się nowe pytanie to właśnie sprawia, że idziemy dalej"

No to idę Złośliwa
Powrót do góry

Jesienna

Zodiak: Baran
Zodiak chiński: Świnia

PostWysłany: Pią 27-08-2010, 19:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Obawiam się, że niektóre osoby (zwłaszcza te młode, dla których jest to pierwsza praca i nie mają porównania) nie doceniają tego jak u nas jest. Nie jest idealnie, ale staram się rozmawiać z pracownikami, słuchać i wyjaśniać dlaczego pewna decyzje są podejmowane. Może trochę nam łatwiej, bo nie jesteśmy wielkim molochem.

W tej chwili stanęło nam tym, że osoba, która była niesamowicie wulgarna i chamska dostała wypowiedzenie. Nie będę tolerować obrażania moich pracowników przez kogokolwiek. Może to drastyczne, ale takie zachowanie nie może być w żaden sposób usprawiedliwione.
Powrót do góry

Esmel

Zodiak: Byk
Zodiak chiński: Byk

PostWysłany: Pią 27-08-2010, 20:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Jesienna wydaje mi się że dobrze zrobilas nie mozesz sobie pozwolić aby pracownnicy skakali ci na glowe i obrazali reszte personelu . Niestety ale w takich przypadkach trzeba być stanowczym bo innaczej nikt nie będzie mial do ciebie respektu.

Podpis 15.01.2005 - poznalismy się
22.10.2010 - pobierzemy się
A dalej zycie dopisze:)
Powrót do góry

Lisanne
Młodsza Moderatorka
Młodsza Moderatorka

Pochwał: 4

PostWysłany: Sob 28-08-2010, 12:15    Temat postu: Re Problem z dyscypliną pracowników Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Jowita napisała:
Jedyne co można zrobić, to ich ciągle pilnować, upominać, albo ... wymienić na innych.

Jeśli to pierwsze nie skutkuje, to pozostaje to drugie Puszcza oko.
Osoby, które się tak zachowują, nie dość, że zachowują się niewłaściwie, to zazwyczaj psują atmosferę swoim zachowaniem.
A jeśli ktoś nie potrafi dostować się do standardów firmy, to powinien poszukać innej z opowiadającymi mu zasadmi Przewraca oczami .

Podpis  „Jeśli człowiek nie jest wystarczająco szalony, by być szczęśliwym bez powodu, to znaczy, że nigdy nie będzie szczęśliwy.”
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  

Aikaterina
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

Zodiak: Lew
Zodiak chiński: Szczur

PostWysłany: Pon 30-08-2010, 10:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Jesienna, jest dokladnie tak jak piszesz - ludzie zupelnie bez doswiadczenia nie docenia tego co oferuje im firma. Sama pracowalam w miejscu, ktore oferowalo niesamowicie duzo, atmosfera byla cudowna, duzo mozliwosci rozwoju itp., a jednak ci, ktorzy nie znali innej pracy wciaz uwazali, ze to za malo. Jesli na Twich pracownikow nie pomaga ostrzezenie, niech poprobuja pracy w innych warunkach, wtedy docenia co im dajesz. Ja postawilabym na czytelne zasady, nawet spisane w ogolnie dostepnym miejscu, a takze na system konkretnych kar. To sprawdzilo sie u mnie.

Podpis Serduszko "And I thank you for bringing me here, for showing me home..." Serduszko
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Businesswoman Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

Skocz do: