Zodiak: Zodiak chiński: Dołączyła: 16 Mar 2006 Pochwał: 4 Posty: 7410 Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie 02-07-2006, 16:59 Temat postu: Recepta na udany związek
Jest taka?
Niedawno przeczytałam, że psychologowie zgodnie twierdzą ,ze recepty gotowej brak,ale ze wieksze szanse maja ludzie z podobych rodzin,gdzie ceniono podobne wartosci oraz o zblizonych zainteresowaniach
Zgadzacie się z tym?
A może właśnie jest dokładnie odwrotnie?
Zodiak: Zodiak chiński: Dołączyła: 16 Mar 2006 Pochwał: 1 Posty: 1923 Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie 02-07-2006, 17:09 Temat postu:
Tak ogólnie to mogłabym napisać o wyrozumiałości, wzajemnym poszanowaniu, zaufaniu, miłości i takich tam rzeczach o których raczej każdy wie.
Może o tej rodzinie to też prawda ( choć nie koniecznie). A zainteresowania - raczej u nas to wygląda wręcz przeciwnie. Jakby sie tak dokładniej przyjżeć to ja i mój mąż raczej nie mamy wspólnych pasji.Nie mówię że zupełnie nic nas nie łączy - a i owszem sa rzeczy które razem lubimy. Ale tych samych zainteresowań to my nie mamy. ( jesteśmy prawie 7 lat po ślubie)
Zodiak: Zodiak chiński: Dołączyła: 19 Maj 2006 Pochwał: 2 Posty: 8472 Skąd: południe Polski
Wysłany: Pon 03-07-2006, 7:05 Temat postu:
U mnie podobnie jak u pl35- w zasadzie to nie mamy wspólnych pasji. Mamy za to podobne charaktery- oboje jesteśmy cholernie uparci.
Według mnie nie ma recepty na udany związek. Nawet jeśli ludzie pochodzą z tych samych środowisk, mają wspólne pasje, znajomych to nie ma gwarancji że się uda. W związku musi być to coś, co będzie przyciągało do siebie dwoje ludzi.
Według mnie nie ma recepty na udany związek. Nawet jeśli ludzie pochodzą z tych samych środowisk, mają wspólne pasje, znajomych to nie ma gwarancji że się uda. W związku musi być to coś, co będzie przyciągało do siebie dwoje ludzi.
Zodiak: Zodiak chiński: Dołączyła: 19 Maj 2006 Pochwał: 2 Posty: 8472 Skąd: południe Polski
Wysłany: Pon 03-07-2006, 8:24 Temat postu:
Jest jeszcze coś co może stanowić swoistą receptę na udany związek: mówi się, że dziewczyna szuka swojej połówki na podobieństwo swojego ojca. U Was tak jest?? Bo u mnie tak- mój B jest identyczny jak mój tata pod względem charakteru. I chyba to mniej więcej mnie tak pociąga w moim narzeczonym
Zodiak: Zodiak chiński: Dołączyła: 16 Mar 2006 Pochwał: 4 Posty: 7410 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon 03-07-2006, 12:16 Temat postu:
Agata napisała:
mówi się, że dziewczyna szuka swojej połówki na podobieństwo swojego ojca. U Was tak jest??
dopiero niedawno zdałam sobie sprawę, że coś w tym jest
a to szukanie swojej połówki na podobieństwo swojego ojca często może odbywać się nieświadomie
My część zainteresowań mamy wspólnych, inne wręcz się wykluczają (np. ja nienawidzę gier komputerowych, które mój M. uwielbia ), ale charatery mamy zupełnie inne i wydaje mi się, że dzięki temu dobrze się uzupełniamy
Wydaje mi się ze z tymi charakterami to zależy od poszczególnego typu. Jednym jest dobrze gdy we wszystkim się jest zgodnym inny potrzebuje troszkę "pikanterii" w związku
My się w wielu rzeczach zgadzami i mamy podobne zdanie, reszta jest zawsze do dyskucji I tak mi i jemu odpowiada.
A z tym podobieństwem do ojca, to trochę taka autosugestia mi się wydaje, bo jeśli się tak pozadnie komus przygladasz to go bedziesz mogla zawsze porownac do osoby ci bliskiej
Zodiak: Zodiak chiński: Dołączyła: 01 Sie 2006 Użytkownik zbanowany Ostrzeżeń: 3 Posty: 1438 Skąd: na Zachodzie bez zmian
Wysłany: Czw 14-09-2006, 20:38 Temat postu:
To jest stara prawda ze kobiety szukaja mezów na podobienstwo ojców, a synowie zony na podobienstwo matek. Czesto slysze od swojego faceta, ze to robie zle czy tamto. Bo mama sypie proszek bezposrednio do prania a nie do dozownika, albo moja mama te kotlety robi inaczej..etc.
K. jest nawet z tego samego znaku zodiaku co moj tataus. I sa identyczni, takie same poglady, dosłownie wszytsko. A mowilam sobie zawsze, ze nigdy nie chce takiego faceta jak moj tata, a tutaj ciach trach i jakos 2 lata jestesmy razem
To jest stara prawda ze kobiety szukaja mezów na podobienstwo ojców, a synowie zony na podobienstwo matek.
Wedlug mnie to nie moze byc prawda, bo co maja powiedziec ci, ktorzy nie maja w swoich ojcach, czy matkach autorytetu? Nie bede przytaczac przykladow, bo jest ich za duzo.
efrell napisała:
A z tym podobieństwem do ojca, to trochę taka autosugestia mi się wydaje, bo jeśli się tak pozadnie komus przygladasz to go bedziesz mogla zawsze porownac do osoby ci bliskiej
Zodiak: Zodiak chiński: Dołączyła: 01 Sie 2006 Użytkownik zbanowany Ostrzeżeń: 3 Posty: 1438 Skąd: na Zachodzie bez zmian
Wysłany: Pią 15-09-2006, 7:11 Temat postu:
A dlaczego najczesciej jest tak, ze kobieta lub mezczyzna który wychowywał sie nie w pełnej rodzinie. To zawsze maja partnerow przynajmniej 10 lat straszych, bo tacy ludzie maja psychicznie zakodowane ze szukaja w partnerze i kochanka i rodzica. Ja wogol siebie mam conajmniej z 13 takich przykładów.
A dlaczego najczesciej jest tak, ze kobieta lub mezczyzna który wychowywał sie nie w pełnej rodzinie. To zawsze maja partnerow przynajmniej 10 lat straszych, bo tacy ludzie maja psychicznie zakodowane ze szukaja w partnerze i kochanka i rodzica. Ja wogol siebie mam conajmniej z 13 takich przykładów.
Jeszcze raz przeczytalam i chyba cos mi zaczelo switac. Tzn. w tym przypadku nie ma zwiazku miedzy matka i przyszla zona, albo ojcem i przyszlym mezem.
To jest inna bajka. Czlowiek szuka w doroslym zyciu tego, czego nie mial w dziecinstwie. Brak matki lub ojca "rekompensuje" sbie starszym partnerem.
Nie zgodzę się z tym, ze ludzie pochodzący z rozbitej rodziny szukają starszego partnera. Mogę podać chociażby przykład mojego K. Ja jestem od niego młodsza.
Z tym podobieństwem do matki czy ojca, to też nie do końca tak jest. Ja jestem zupełnym przeciwieństwem teściowej. Ale to niebo a ziemia! A mówienie np. bo moja mama nie daje śmietany do sosu, a ty dajesz, nic nie znaczy. Tu chodzi o podobieństwo charakterów, a nie o upodobania kulinarne, czy o jakieś inne nawyki, jeśli chodzi o prowadzenie domu.
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8Następny
Strona 1 z 8