Forum Kobiet Kobieca Strona Życia
 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RegulaminRegulamin   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil
   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Rosół
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Zupy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
martii
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Panna
Zodiak chiński: Byk
Dołączyła: 16 Cze 2007
Pochwał: 2
Posty: 534

PostWysłany: Pon 12-01-2009, 12:46    Temat postu: Rosół Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Dziewczyny, wstyd się przyznać, ale w życiu nie ugotowałam sama rosołu. To nic trudnego, ale tak naprawdę ważne jest co do niego dodać i na czym gotować, ile gotować i tym podobne.

Bedę wdzięczna za Wasze rady w tej kwestii, czyli jakie mięso i ile kupujecie aby ugotować pyszny rosołek.

 Podpis 25.07.2009 - już prawie 4 lata w poważanym związku:)
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
alanml
 
 


Płeć: Kobieta


Dołączyła: 24 Cze 2007
Pochwał: 1
Posty: 976

PostWysłany: Pon 12-01-2009, 12:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Na rosół najlepsza jest kura. Do tego warzywa i gotowac na małym ogniu dość długo bo kura jest twarda.osolic lub przyprawić wedle uznania.
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
efrell
Moderatorka
Moderatorka


Płeć: Kobieta
Zodiak: Ryby
Zodiak chiński: Byk
Dołączyła: 15 Mar 2006
Pochwał: 10
Posty: 4196
Skąd: zza rogu :)

PostWysłany: Pon 12-01-2009, 12:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ja zazwyczaj gotuje na miesie które akurat mam pod ręką. Puszcza oko A wg. mnie nadaje się mieso: wołowe i drobiowe. Uśmiechnięta
Najbardziej lubie rosół na mięsie mieszanym czyli np. wołowe + skrzydła z kurczaka. Uśmiechnięta Do tego dodaję wloszczyznę ( marchewka, pietruszka, seler, por , nać pietruszki, ew. koperek na koniec) i właściwie to cała filozofia. Potem zostaje doprawić do smaku.
W okresie wiosennym posiłkuję się lubczykiem od dziadka z działki, w okresie gdy go brak dodaję do smaku przyprawę w płynie maggi. Uśmiechnięta A jak mięska jest mało to zawsze mozna dodac kostkę rosołku.
Może nie jestem specjalistką od zup, ale wychodzą całkiem niezle.

Moi rodzice stosowali przez wiele lat zasadę całonocnego gotowania wywaru na rosół, nastawiali mieso obficie zalane woda w dużym ganku. Wychodził zawsze wyborny. Ja gotuję na bieżąco, do miękkości mięsa i jarzyn. Trzeba tylko pamietać, zeby wyjąć po ugotowaniu mięso i jarzyny, żeby nie zepsuc smaku. Uśmiechnięta

 Podpis Czytaj regulamin!
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
wiki
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum


Płeć: Kobieta
Zodiak: Ryby
Zodiak chiński: Kogut
Dołączyła: 05 Wrz 2006
Pochwał: 5
Posty: 2130

PostWysłany: Pon 12-01-2009, 12:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Kura najlepsza Puszcza oko Zależy czy to młody kurczak czy stara kura.Jeżeli młody kurczak to godzinke,połtora gotowania i gotowe.

Ja zawsze najpierw wstawiam kurczaka,wystarczy porcja rosołowa kupiona w sklepie.Jak zacznie sie gotować,zbiore szumowinke,potem dodaje rosołki w kostkach,marchewke i zieleninkę,czyli co tam mam:pietruszke,por czy seler.

Czasem dodaje cebule,moja mama podpieka ja na starej kuchence,ja tego nie robie.

I to chyba tyle.Smacznego Puszcza oko

Ps.No i makaron ugotowany osobno Śmiejąca się
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
Suzi
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Lew
Zodiak chiński: Smok
Dołączyła: 28 Kwi 2008
Posty: 1398
Skąd: Z fajnego miasta...

PostWysłany: Pon 12-01-2009, 12:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ja tez nie umialam ugotowac rosolu. Zawsze jak go robilam to nie byl zolty tylko szary i nie wygladalo to apetycznie. Ale moja mama mnie nauczyla.
Rosol przewaznie gotuje z udka,jednego lub dwoch. Dodaje do tego seler,marchewke,por lub lubczyk,2 liscie laurowe,kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu,sypie troszke soli,wegety i ziarenka smaku. Gdy zupa sie juz zacznie gotowac to zmniejszam ogien i trzymam ja tak z godz. na piecu. Po godz. daje znow na wiekszy ogien zeby sie zagotowala i wylaczam piec. Zupka gotowa. Smacznego.
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
martii
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Panna
Zodiak chiński: Byk
Dołączyła: 16 Cze 2007
Pochwał: 2
Posty: 534

PostWysłany: Pon 12-01-2009, 13:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Dzięki wielkie za przepisy. Widzę, że wiele z Was posiłkuje się kostkami rosołowymi jako dodatkiem, więc nie bede miała wyrzutow sumienia, żeby tak zrobićBardzo szczęśliwa.

Efrell, a akie mięso wołowe kupujesz na rosół? I ile go zwykle kupujesz?

Moja mama gotuje dość słaby rosół, ciotka z kolei strasznie dużo mięsa dodaje. Jedyne nad czym się zastanawiam, to czy lury nie zrobię, dodając za mało mięsa... Jak włożę jedną kurę w kawałkach do garnka, dołożę włoszczyznę i zaleję wodą, to mówicie że będzie dobra?

No dobra, może jutro zrobię... pierwszy raz w życiu Bardzo szczęśliwa.

 Podpis 25.07.2009 - już prawie 4 lata w poważanym związku:)
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
Suzi
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Lew
Zodiak chiński: Smok
Dołączyła: 28 Kwi 2008
Posty: 1398
Skąd: Z fajnego miasta...

PostWysłany: Pon 12-01-2009, 13:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Martii zalezy w jakim duzym garnku chcesz gotowac ta zupe?.
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
wiki
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum


Płeć: Kobieta
Zodiak: Ryby
Zodiak chiński: Kogut
Dołączyła: 05 Wrz 2006
Pochwał: 5
Posty: 2130

PostWysłany: Pon 12-01-2009, 13:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Całą kure? To nawet za dużo.A ja korzystam z kostek rosołowych,bo wtedy i smak super i rosół żółciutki Zakłopotana
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
Gwiazdeczka
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Panna
Zodiak chiński: Szczur
Dołączyła: 21 Cze 2007
Pochwał: 3
Posty: 1779
Skąd: Koszalin

PostWysłany: Pon 12-01-2009, 13:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Teraz pora na mój przepis:
Nalewam do garnka dużo wody i wkładam do garnka mięso (najczęściej udko z kury lub/i do tego wołowinka, np. łata) i troszkę gotuję, żeby pozbyć się szumowiny. Potem tą wodę wylewam i nalewam świeżą i potem po kolei wkładam mięsko (jeszcze trochę je podgotowuję), warzywa (marchewka, pietruszka-korzeń, seler), a dopiero potem kostkę rosołową (zazwyczaj dwie) i gotuję na bardzo wolnym ogniu, no i doprawiam do smaku (pieprz, sól, vegeta). I zazwyczaj wychodzi mi klarowny, niezbyt tłusty rosół.

 Podpis "Kobieta jest jak saszetka herbaty. Nie wie, jak jest mocna, dopóki nie wpadnie we wrzątek."
03.05.2005 Serduszko 04.12.2008 Zakochany
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
   
efrell
Moderatorka
Moderatorka


Płeć: Kobieta
Zodiak: Ryby
Zodiak chiński: Byk
Dołączyła: 15 Mar 2006
Pochwał: 10
Posty: 4196
Skąd: zza rogu :)

PostWysłany: Pon 12-01-2009, 13:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

martii napisała:


Efrell, a akie mięso wołowe kupujesz na rosół? I ile go zwykle kupujesz?

Wiesz co nigdy się nad tym nie zastanawiałam, bo jakoś nie patrzę na ilość tylko na "oko" wrzucam. Uśmiechnięta Ale zwykle kupuję mniej więcej 3-4 kostki wołowe ( z mieskiem na nich - bo później dostaje je piesio Puszcza oko ) na rosół dla 4 osób ( ale zwykle to troszkę za mało i trzeba dorzucić kostkę rosołową, wszystko zalezy jak duże te kości są i ile jest na nich mięska ).

Ja kostek staram się unikać tylko ze względu na męża alergika, ale zwykle i tak dodaję z tych samym względów co Wiki. Uśmiechnięta

 Podpis Czytaj regulamin!
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
martii
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Panna
Zodiak chiński: Byk
Dołączyła: 16 Cze 2007
Pochwał: 2
Posty: 534

PostWysłany: Pon 12-01-2009, 13:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

No dobra!!! Więc jutro albo pojutrze zrobię pierwszy w życiu rosół!!!

 Podpis 25.07.2009 - już prawie 4 lata w poważanym związku:)
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
efrell
Moderatorka
Moderatorka


Płeć: Kobieta
Zodiak: Ryby
Zodiak chiński: Byk
Dołączyła: 15 Mar 2006
Pochwał: 10
Posty: 4196
Skąd: zza rogu :)

PostWysłany: Pon 12-01-2009, 13:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

martii napisała:
No dobra!!! Więc jutro albo pojutrze zrobię pierwszy w życiu rosół!!!

Na pewno wyjdzie wyśmienity. Uśmiechnięta

Dołączone po 1 minucie 7 sekundach:

A do rosołu, jeśli ktoś nie lubi makaronu polecam kaszkę mannę na gęsto ( tak że po wystygnięciu mozna ją pokroić w kostki ). Mój maż uznaje rosół najbardziej lubi ten dodatek. Uśmiechnięta

 Podpis Czytaj regulamin!
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
dotka
Moderatorka
Moderatorka


Płeć: Kobieta


Dołączyła: 08 Wrz 2006
Pochwał: 14
Posty: 1141
Skąd: zewsząd

PostWysłany: Pon 12-01-2009, 19:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

No to teraz ja:

Na 4 osobową rodzinę na dwa dni: udko, 2-3 skrzydełka (w wersji full wypas- pół kurczaka) , ok 30 dag wołowiny (tzw oczko), trzy spore marchewki (ważne, bo jak dasz za dużo - to będzie słodkawy), dwie pietruszki, plaster selera, 1 mała cebula (niektórzy mówią, żeby nie dawać - ale ja lubię z cebulą albo z porem).
Mięso umyć. Wodę zagotować i na gotujące wrzucić wołowinę. Jak się zagotuje woda- zmniejszyć do minimum gaz i niech się pyrczy. Po ok. 30 minutach- zwiększyć ogień i wrzucić drób. Jak sie zagotuje - zmniejszyć ogień. Po około 5 minutach - zebrać szumowiny. No to mamy mięcho - niech się pogotuje kolejne 15 minut. Potem wrzucamy warzywa - gaz nadal na minimum. Po ok. 30 minutach dodajemy przyprawy: ziele (na taką ilość ze 3-4), kilka ziarenek pieprzu (7-Cool, listek, dwie łyżki vegety. Potem można jeszcze dosolić i dopieprzyć. Można dodać szczyptę koperku..Bardzo ważny jest sposób gotowania rosołu (na wolnym ogniu). Będzie gotowy po ok. 1,5 godz od momentu rozpoczęcia gotowania.
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
alanml
 
 


Płeć: Kobieta


Dołączyła: 24 Cze 2007
Pochwał: 1
Posty: 976

PostWysłany: Pon 12-01-2009, 20:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Wiecie, że dla mnie rosół taki typowy to tylko z kury/drobiu. Pierwsze słyszę o wołowinie itd. Ale może byc smaczny choc wtedy to nie będzie typowy rosół.
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
martii
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Panna
Zodiak chiński: Byk
Dołączyła: 16 Cze 2007
Pochwał: 2
Posty: 534

PostWysłany: Pon 12-01-2009, 20:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

A jak się nazywa rosół z wołowiny? Wydaje mi się, że rosół może być drobiowy, wołowy i mieszany...

 Podpis 25.07.2009 - już prawie 4 lata w poważanym związku:)
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Zupy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 1 z 8

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB modified for kobiet.pl v1.91.00
RSS10 RSS20