Wysłany: Sro 11-08-2010, 21:11 Temat postu: Sałatka szwedzka
Znam parę przepisów na sałatkę szwedzką, ale ten najbardziej lubię:
2 kg ogórków
średnia cebula
1 szkl. octu
1 szkl. cukru
2 łyżki soli
6 szkl. wody
łyżka oleju albo więcej jak kto lubi.
gorczyca , ziele angielskie , liście laurowe, czosnek, marchew. Umyte ogórki pokroić w plastry , nałożyć do słoików dodając kilka piórek cebuli , po dwa ziarna pieprzu i ziela , listek laurowy i kilka ziarenek gorczycy, ile kto lubi marchewki pokroionej w talarki albo startej na grubych oczkach.
.Zalać gorącą zalewą i potawić do góry dnem (do ostygnięcia) Nie trzeba pasteryzować , ja jednak dla pewności pasteryzuje 10 minut.
Jest tez przepis gdzie ogórki kroi się i odstawia na parę godzin
też sa pyszne, ale te wkładane bezposrednio do słoika sa bardziej chrupkie i jędrniejsze.
Blondynko to proszę o przepis, strasznie lubię te sałatki, a często próbuję innych przepisów, co roku szukam nowych Kobietki dawajcie swoje wybróbowane przepisy )) ploseee.
Pierwsze słoiczki były pyszne i podjadałam z nich kilka razy w ciągu dnia. Natomiast te, które sobie zostawiłam na później, smakowały już troszkę gorzej, bo chyba za bardzo przeszły octem i przyprawami.
Najwyraźniej, niektóre potrawy trzeba jeść nie za wcześnie, ale i nie za późno.
Moja teściowa jest mistrzynią w tych sałatkach. Są nieziemsko smaczne. ALe niestety nie posiadam przepisu, bo zawsze zamiast przepisu to zabieram słoiczki.
Wysłany: Pon 15-08-2011, 17:43 Temat postu: Re Sałatka szwedzka
2 kg ogórków
średnia cebula
1 szkl. octu
1 szkl. cukru
2 łyżki soli
6 szkl. wody
gorczyca , ziele angielskie , liście laurowe, czosnek, marchew. Umyte ogórki pokroić w plastry , nałożyć do słoików dodając kilka piórek cebuli , po dwa ziarna pieprzu i ziela , listek laurowy i kilka ziarenek gorczycy, ile kto lubi marchewki pokroionej w talarki albo startej na grubych oczkach.
.Zalać gorącą zalewą i potawić do góry dnem (do ostygnięcia) Nie trzeba pasteryzować , ja jednak dla pewności pasteryzuje 10 minut.
Wypróbowałam powyższy przepis i muszę z czystym sumieniem przyznać ,że jest bardzo dobry,mój mąż jest zachwycony smakiem tej sałatki.Jutro zrobię kolejną serię słoiczków.
Wielkie podziękowania "jotemce" za ten przepis !
Pozdrawiam...
Zalewa:
1szklanka cukru
1szklanka octu
1szklanka oleju
Cukier zagotować z octem. Po ostygnięciu dodać olej.
Ogórki pokroić w plasterki, posolić i odstawić na 2godziny. Po tym czasie odlać wodę, ponieważ mogą być gorzkie.
Marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Paprykę pokroić w kostkę.
Wszystkie warzywa dać razem do miski z ogórkami. Dodać wystudzoną zalewę. Wymieszać i nakładać do słoików. Zakręcić i gotować 20-25minut.
Sałatka jest pyszna. Idealna do hot-dogów, hamburgerów jak i do obiadu.
Pierwsze słoiczki były pyszne i podjadałam z nich kilka razy w ciągu dnia. Natomiast te, które sobie zostawiłam na później, smakowały już troszkę gorzej, bo chyba za bardzo przeszły octem i przyprawami.
Najwyraźniej, niektóre potrawy trzeba jeść nie za wcześnie, ale i nie za późno.
Hmm, to dziwne u mnie smak jest taki sam cały czas najdłużej stały mi rok i było ok, może mniej octu trzeba lać? jak kto lubi
Dołączone po 55 sekundach:
Re Sałatka szwedzka
pathwawa napisała:
2 kg ogórków
średnia cebula
1 szkl. octu
1 szkl. cukru
2 łyżki soli
6 szkl. wody
Wypróbowałam powyższy przepis i muszę z czystym sumieniem przyznać ,że jest bardzo dobry,mój mąż jest zachwycony smakiem tej sałatki.Jutro zrobię kolejną serię słoiczków.
Wielkie podziękowania "jotemce" za ten przepis !
Pozdrawiam...
A prosze bardzo, mojemu też smakuje i muszę robić , chce czy nie
Dołączone po 1 minucie 10 sekundach:
Blondynka napisała:
Przepraszam, że tak późno, ale nie zaglądałam wcześniej do tego tematu.
Zalewa:
1szklanka cukru
1szklanka octu
1szklanka oleju
Cukier zagotować z octem. Po ostygnięciu dodać olej.
Ogórki pokroić w plasterki, posolić i odstawić na 2godziny. Po tym czasie odlać wodę, ponieważ mogą być gorzkie.
Marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Paprykę pokroić w kostkę.
Wszystkie warzywa dać razem do miski z ogórkami. Dodać wystudzoną zalewę. Wymieszać i nakładać do słoików. Zakręcić i gotować 20-25minut.
Sałatka jest pyszna. Idealna do hot-dogów, hamburgerów jak i do obiadu.
Dzięki, teraz za późno na weki, ale wypróbuję ten przepis następnym razem