Forum Kobiet Kobieca Strona Życia
 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RegulaminRegulamin   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil
   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Schab ze śliwką
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Potrawy z mięsa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dotka
Moderatorka
Moderatorka


Płeć: Kobieta


Dołączyła: 08 Wrz 2006
Pochwał: 14
Posty: 1141
Skąd: zewsząd

PostWysłany: Czw 20-12-2007, 12:42    Temat postu: Schab ze śliwką Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

1 dzień - zagotować dość słoną wodę z zielem ang, liściem laur. Wystudzić. Do tego po wystygnięciu - schab (ponakłuwany - bo inaczej się nie "przeżre")

drugi dzień:

wyłowić schabik
przygotować ziołowo- przyprawową skorupkę: ja daję: paprykę, koniecznie ok. 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki rozmarynu, szczypta bazylii, majeranku, pieprz, - to mieszam z łyzeczką musztardy francuskiej, 1 łyżeczką miodu i dwoma trzema łyzeczkami oleju.

Nacinam schabik - tzn robię tunel - do tego obtoczone w miodzie śliweczki. Dookoła smaruję wyżej opisanym mazidłem. Szczelnie zawinąć z liściem laurowym i zielem folią aluminiową (stroną błyszczącą do wewnątrz). Ja zawijam dwukrotnie.
Odstawić na ok. 12 godzin
Potem piec w piecu ok. 175 stopni przez 1.20 - 1.30. - nie otwierając folii. Jak ktoś lubi chrupiącą skórkę - pięć minut przed końcem otworzyć folię od góry i położyć parę wiórków masła.
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
Gonia14
 
 


Płeć: Kobieta


Dołączyła: 30 Lip 2007
Posty: 402

PostWysłany: Czw 20-12-2007, 12:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Tak jeszcze nie marynowałam. Robiłam inaczej. Ale zachęcający przepis, więc jutro spróbuję . Uśmiechnięta
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
dotka
Moderatorka
Moderatorka


Płeć: Kobieta


Dołączyła: 08 Wrz 2006
Pochwał: 14
Posty: 1141
Skąd: zewsząd

PostWysłany: Czw 20-12-2007, 12:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Wiesz - to że moczysz dzień wcześniej w soli - powoduje że mięsko jest już słone i dość kruche. Dlatego pamiętaj, by już nie dodawać do "mazidła" soli!
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
Gonia14
 
 


Płeć: Kobieta


Dołączyła: 30 Lip 2007
Posty: 402

PostWysłany: Czw 20-12-2007, 12:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

dotka napisała:
Wiesz - to że moczysz dzień wcześniej w soli - powoduje że mięsko jest już słone i dość kruche. Dlatego pamiętaj, by już nie dodawać do "mazidła" soli!

Na pewno też mam już nie dawać Vegety, bo słona Uśmiechnięta
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
dotka
Moderatorka
Moderatorka


Płeć: Kobieta


Dołączyła: 08 Wrz 2006
Pochwał: 14
Posty: 1141
Skąd: zewsząd

PostWysłany: Czw 20-12-2007, 12:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Gonia14 napisała:
Na pewno też mam już nie dawać Vegety, bo słona Uśmiechnięta


Nuuuuu Uśmiechnięta
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
agaat
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Ryby
Zodiak chiński: Szczur
Dołączyła: 29 Sty 2007
Pochwał: 2
Posty: 1117
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 20-12-2007, 15:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ja dodoam tylko, że taki schabik pyszny jest też jeśli wcześniej wymoczy się go w Marynacie Staropolskiej (chyba Kamisa). To dla tych, którym nie chce się swojej robić. Puszcza oko
U mnie w domu dodaje sie zwykłą suszoną śliwkę ( w niczym nie moczoną). Próbowaliśmy moczyc w winie, ale to już nie było to.
Jeśli chodzi o pieczenie, to najładniej zapieka się w rękawie do pieczenia. Uśmiechnięta Uśmiechnięta
Polecam, bo to naprawdę pyszne. Uśmiechnięta

Zamiast śliwki można dodać morele albo inne owoce i też jest super.[/img]
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
bocius
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Waga
Zodiak chiński: Pies
Dołączyła: 27 Lis 2008
Posty: 65
Skąd: Łódź

PostWysłany: Sro 03-12-2008, 13:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ja moczyłam kiedyś śliwki w Porto i było bardzo dobre.

 Podpis Razem od listopada 2001
Mężatka od 27 12 2003
Mama Andrzeja, Mikołaja i Zuzi
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
smaluszek
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum


Płeć: Kobieta
Zodiak: Waga
Zodiak chiński: Koń
Dołączyła: 30 Paź 2007
Pochwał: 3
Posty: 5750
Skąd: Kraków

PostWysłany: Sro 03-12-2008, 15:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ja moczę sliwki w sliwowicy, na bazie której potem robię jeszcze do schabiku sosik - mniam Bardzo szczęśliwa

 Podpis "Przychodzi taki dzień, gdy do człowieka dociera, że dalsza tułaczka nie ma sensu. Że dokądkolwiek idziesz, zabierasz ze sobą siebie."
S. King
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
   
bocius
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Waga
Zodiak chiński: Pies
Dołączyła: 27 Lis 2008
Posty: 65
Skąd: Łódź

PostWysłany: Sro 03-12-2008, 16:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Też niezły sposób tylko u nas jak jest śliwowica to już do schabu nie zostaje.

 Podpis Razem od listopada 2001
Mężatka od 27 12 2003
Mama Andrzeja, Mikołaja i Zuzi
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
sylla
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Koziorożec
Zodiak chiński: Małpa
Dołączyła: 30 Wrz 2008
Posty: 1388
Skąd: ........

PostWysłany: Sro 03-12-2008, 16:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ale mi ślinka pociekła.
Na pewno wykorzystam ten przepis w najbliższym czasie Puszcza oko .

 Podpis Przeciwności losu uczą mądrości, powodzenie ją odbiera.
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
Suzi
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Lew
Zodiak chiński: Smok
Dołączyła: 28 Kwi 2008
Posty: 1398
Skąd: Z fajnego miasta...

PostWysłany: Czw 25-12-2008, 21:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Dewczyny robilam dzisiaj na obiad schabik. Byl pyszny tylko dalam za dozo ziol i ziela angielskiego. Podejrzliwa
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
ulunius
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum


Płeć: Kobieta
Zodiak: Skorpion
Zodiak chiński: Kogut
Dołączyła: 16 Paź 2006
Pochwał: 4
Posty: 3362

PostWysłany: Sro 31-12-2008, 16:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Aż się zawstydziłam. Zakłopotana Jeszcze nigdy nie robiłam sama schabu ze śliwką. Zawsze kupuję gotowy z Krakusa i po prostu wrzucam go do pieca. Złośliwa Smaczny jest, ale już sobie wyobrażam jak musi smakować taki prawdziwny... Złośliwa

 Podpis Płyń z wiatrem w plecy i z twarzą do słońca
Na falach losu tańcząc z gwiazdami
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
monika2222
Moderatorka
Moderatorka


Płeć: Kobieta
Zodiak: Wodnik
Zodiak chiński: Szczur
Dołączyła: 30 Cze 2007
Pochwał: 5
Posty: 8550
Skąd: stąd co zwykle ;)

PostWysłany: Pią 02-04-2010, 15:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Odgrzebałam przepis z okazji świąt i dzisiaj już gotuję marynatę.
Zobaczymy czy mi się uda, bo pierwszy raz robię nadziewane mięcho Bardzo szczęśliwa.

 Podpis Gdyby Ciebie nie było wymyśliłabym Cię... Zakochany
06.08.2011
07.01.2013
04.05.2016
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
milka
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Baran
Zodiak chiński: Kot
Dołączyła: 16 Gru 2009
Posty: 460

PostWysłany: Pią 02-04-2010, 17:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Fajny przepis! Na pewno go sobie spisze do swojego kulinarnego kajeciuka Puszcza oko A u mnie w tym roku będzie filet z indyka nadziewany śliwkami Puszcza oko

 Podpis jakoś w lipcu 2008 r. trafiła nas strzała amora:*
27.09.2008 r. padło najważniejsze pytanie :*
29.08.2009 r. przysięgliśmy sobie dozgonną miłość aż po grób :*
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
Oksana
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Waga
Zodiak chiński: Pies
Dołączyła: 12 Maj 2010
Posty: 39

PostWysłany: Sro 19-05-2010, 9:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Dzięki za przepis, myślę, ze go wykorzystam w swojej kuchni!Uśmiechnięta
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Potrawy z mięsa Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB modified for kobiet.pl v1.91.00
RSS10 RSS20