Forum Kobiet Kobieca Strona Życia
 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RegulaminRegulamin   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil
   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Skórka pomarańczowa
 
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Inne Przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Oczko
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum


Płeć: Kobieta
Zodiak: Strzelec
Zodiak chiński: Pies
Dołączyła: 16 Lip 2008
Pochwał: 3
Posty: 3871
Skąd: miasto portowe

PostWysłany: Pią 01-01-2010, 19:02    Temat postu: Skórka pomarańczowa Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Pamiętam, że moja babcia zawsze suszyła skórkę pomarańczową i później używała jej do ciast i wypieków.
Ja zawsze szłam na łatwiznę i kupowałam, ale w tym roku stwierdziłam, ze skoro jest tyle pomarańczy na Święta to można z niej zrobić pożytek. Puszcza oko

Poszperałam w necie, jak ususzyć skórkę i postanowiłam, ze się z wami podzielę. Może komuś się przyda.

Smażona skórka pomarańczowa jest znakomitym dodatkiem do ciast. Gromadzoną przez kilka dni skórkę można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętej torebce foliowej. Gdy jest jej spora ilość, należy przełożyć ją do słoja, zalać czystą zimną wodą, którą trzeba zmieniać codziennie przez 3 dni. Wymoczoną skórkę przekłada się do garnka, zalewa świeżą wodą i gotuje, aż będzie zupełnie miękka. Następnie się ją osącza i kroi zależnie od potrzeby (np. w paski – do dekoracji deserów, tortów, mazurków, w drobną kostkę – do ciasta, masy makowej, serowej), a na końcu smaży w syropie, przygotowanym z cukru nasączonego wodą (na 15 dag skórek potrzeba 10 dag cukru). Syrop gotuje się w szerokim garnku aluminiowym lub żeliwnym. Do wrzącego wsypuje się skórki i smaży bez przykrycia, aż będą szkliste. Skórki powinny pływać swobodnie w syropie.

Usmażoną skórkę przekłada się, lekko upychając, do małych, wyparzonych i suchych słoików, zalewa syropem, po czym pasteryzuje się i przechowuje w chłodnym miejscu.

Syrop można wykorzystać do ciast, polania budyniu, lukru, nasączenia po rozcieńczeniu wodą biszkoptów, kremu z bitej śmietany.

Skórki pomarańczy można też suszyć. Układa się je na papierze i kładzie na kaloryferze, co jakiś czas przewraca, aż staną się sztywne i kruche. Następnie się je trze na tarce lub rozkrusza w palcach, przekłada do słoika i szczelnie zamyka.

Można także konserwować usuwając ze skórek biały miąż, a części pomarańczowe pokroić na drobne, bardzo cienkie paseczki, przełożyć do słoika, przesypując cukrem i ubić łyżeczką. Warstwa cukru powinna być o połowę cieńsza niż warstwa skórek (na wierzchu zawsze musi być cukier). Słoik należy szczelnie zamknąć.

 Podpis Szczęście to jest sposób myślenia, a nie rzecz, którą dostajemy.
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
Blondynka
 
 


Płeć: Kobieta


Dołączyła: 17 Wrz 2009
Posty: 2205

PostWysłany: Pią 01-01-2010, 19:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Fajny zapach jest od takiej skórki Uśmiechnięta
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
monika1980186
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Strzelec
Zodiak chiński: Małpa
Dołączyła: 31 Gru 2009
Posty: 2

PostWysłany: Pią 01-01-2010, 19:19    Temat postu: Taka skórka Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

pomarańczowa napewno jest dużo smaczniejsza od tej którą kupujemy w sklepie.,Moja babcia kiedyś suszyła i używała np.do sernika
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
Oczko
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum


Płeć: Kobieta
Zodiak: Strzelec
Zodiak chiński: Pies
Dołączyła: 16 Lip 2008
Pochwał: 3
Posty: 3871
Skąd: miasto portowe

PostWysłany: Pią 01-01-2010, 19:45    Temat postu: Re Taka skórka Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

monika1980186 napisała:
pomarańczowa napewno jest dużo smaczniejsza od tej którą kupujemy w sklepie.,Moja babcia kiedyś suszyła i używała np.do sernika


Ja też pamiętam, że moja babcia używała do sernika. Pamietam też, że stosuje się ją do lukru na babki. Uśmiechnięta

 Podpis Szczęście to jest sposób myślenia, a nie rzecz, którą dostajemy.
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Inne Przepisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
 
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB modified for kobiet.pl v1.91.00
RSS10 RSS20