Forum Kobiet Kobieca Strona Życia
 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RegulaminRegulamin   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil
   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
bielizna duże rozmiary

Sposoby na utrzymanie się samodzielne i opłacenie studiów
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Nasze codzienne zmagania
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bryzella

Zodiak: Wodnik
Zodiak chiński: Koń

PostWysłany: Wto 22-07-2008, 9:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Nie rozumeim czemu tak piszecie????? Przeciez ja nie mam na utrzymaniu ani dziecka ani nikogo - jestem sama z wydatkami, nie musze na nikogo patrzec, studia to tylko 1200 zl semestr, a mieszkanie w kilka osob to nie jest czynsz 1500 zl tylko duzo nizszy... a w dodatku moja praca tez nie jest najgorzej platna bo w ostatnim miesiacu zarobilam 1500 zlotych.... SmutnaSmutnaSmutna
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  

Bielizna
Gwiazdeczka

Zodiak: Panna
Zodiak chiński: Szczur
Pochwał: 3

PostWysłany: Wto 22-07-2008, 9:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Dziewczyny dobrze piszą, życie potrafi zweryfikować nasze wybory. Nie chcę nic mówić, a nie daj Bóg stracisz pracę (odpukać), a potem mogą pojawić się problemy... To co Barbi napisała to jest całkiem rozsądne.

Podpis "Kobieta jest jak saszetka herbaty. Nie wie, jak jest mocna, dopóki nie wpadnie we wrzątek."
03.05.2005 Serduszko 04.12.2008 Zakochany
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  

martii

Zodiak chiński: Byk
Pochwał: 2

PostWysłany: Wto 22-07-2008, 9:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Prosisz o radę, więc dziewczyny Ci ją dają. Nie dziw sie, że nie podzielają Twojego zdania w 100%.

Myślę, że Barbi poradziła najmądrzej. Spróbuj przez pół roku utrzymywać się sama w domu rodziców, odkładaj po 500 zł miesięcznie. Jak Ci pójdzie dobrze, to znaczy, że może jesteś gotowa.

Nie boisz się, że nagle stracisz pracę i wszystko pryśnie? Jak sobie wtedy poradzisz? Wrócisz do rodziców? Jeśli rodzice są normalni, to o.k. - po prostu potrenujesz jak to jest być samodzielnym. Ale czy rodzice pochwalają Twój pomysł?

Od jak dawna pracujesz i ile odkładasz miesięcznie? Zostaje Ci sporo pieniędzy?

Dołączone po 10 minutach 20 sekundach:

Moi znajomi są w staie się utrzymać w Wawie za około 1200zl/miesięcznie, płacąc za akademik 380zł oraz nic za studia (są na dziennych). Zastanów sie, czy jestes rzeczywiście w stanie się ytrzymać za te 1300 średnio odjąć szkoła... 250 zł miesięcznie.
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  

Natalka

Zodiak: Strzelec
Zodiak chiński: Tygrys

PostWysłany: Wto 22-07-2008, 13:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Na początku moich studiów utrzymywałam się w Warszawie, za 1100zł. Za studia nic nie plamiłam, ale za mieszkanie 500zł. Jak się chce to można dać radę. Ja wile się przez ten okres nauczyłam, przede wszystkim rezygnować z przyjemności (wyjście do kina), żeby do pierwszego było na chleb. Nie żałuję swojej decyzji, bo doceniam to doświadczenie.
Powrót do góry

martii

Zodiak chiński: Byk
Pochwał: 2

PostWysłany: Wto 22-07-2008, 13:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Natalka, napewno to czegoś uczy, ale skąd miałaś pieniądze w Wawie? Od rodziców?
Powrót do góry

Natalka

Zodiak: Strzelec
Zodiak chiński: Tygrys

PostWysłany: Wto 22-07-2008, 13:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Nie od rodziców. Studia dzienne plus praca
Powrót do góry

amanite

Pochwał: 1

PostWysłany: Czw 02-07-2009, 9:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Hej. Opcji, żeby samodzielnie się utrzymać, jest wiele. Oczywiście zarabiając 1200 zl/ m-c w dużym mieście będzie bardzo ciężko, ale może znajdź dorywczą, mało męczącą pracę?
Ja jeszcze niedawno też zastanawiałam się, jak wszystko ze sobą pogodzę, bo finansowo też ledwo stoję na nogach...
4 m-ce temu zostawił mnie narzeczony. Zostawił nie tylko mnie, ale i kredyt na mieszkanie i samochód (który wspólnie mieliśmy spłacać, ale pożyczka była na mnie, bo on nie miał umowy o pracę).
No i- po 6 latach wspólnego życia zostałam sama z 2000 zl pensji. Musiałam co miesiąc płacić 1500 zl raty za mieszkanie, 500 za samochód. Do tego opłaty i inne !ły. Bilans miesięczny wychodził jakieś -1000 zł.
Mogłam albo wrócić do rodziców, albo strzelić sobie w głowę Uśmiechnięta Albo... jakoś sobie poradzić.
Udało się, choć łatwo nie było i nie jest. Znalazłam drugą pracę, w której pracuję na pół etatu, dodatkowo sprzątam raz w miesiącu mieszkanie młodego małżeństwa.
Na życie zostaje miesięcznie ok 400 zl, i można za to przeżyć, naprawdę! I mało tego, każdy ze znajomych dziwi się, jak się dowiaduje ile zostaje mi kasy na miesiąc na wydatki.
Uważam, że jeśli naprawdę chcesz zamieszkać sama i zacząć żyć na własny rachunek, to uda Ci się. Musisz tylko usiąść, zrobić porządny plan, rozpisać wydatki i zacząć działać!
Ja na przykład ciuchy kupuję tylko na wyprzedażach, albo w dobrych second-handach. Zakupy spożywcze robię na bieżąco w biedronce, żadnych wyjazdów do marketów itp. bo tam zostawia się najwięcej kasy.
No i żadnych nieprzemyślanych wydatków, typu "fajne buty, kupię". Wszystko musi być zaplanowane...

Tylko, tak swoją drogą... Czy nie lepiej naprawdę przez te parę lat studiów pobalowac trochę, poużywać życia?
Na dorosłość przyjdzie jeszcze czas...
Powrót do góry

NIKITA

Zodiak: Baran
Zodiak chiński: Smok

PostWysłany: Czw 20-08-2009, 21:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Widac, dalas rade;) i dobrze Puszcza oko) Ja nie wiem czy bym dala, a po 2 ciezko teraz z praca... Smutna

Podpis Zawsze trzeba podejmować ryzyko.
Tylko wtedy uda nam się pojąć,jak wielkim cudem jest życie, gdy będziemy gotowi przyjąć niespodzianki jakie niesie nam los...
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Nasze codzienne zmagania Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: