Forum Kobiet Kobieca Strona Życia
 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RegulaminRegulamin   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil
   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
bielizna duże rozmiary

Terminarz ślubny
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Ślub i Wesele
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
efrell
Moderatorka
Moderatorka

Zodiak: Ryby
Zodiak chiński: Byk
Pochwał: 10

PostWysłany: Pią 02-06-2006, 11:12    Temat postu: terminarz ślubny Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

12 - 6 miesięcy przed ślubem

Strzałka Musicie zdecydować jaki to będzie rodzaj ślubu: konkordatowy, cywilny, czy też oddzielnie kościelny i cywilny.
Strzałka Wybrać miejsce uroczystości: Urząd Stanu Cywilnego lub odpowiedni kościół. Tradycja mówi, że właściwą parafią jest parafia panny młodej, ale wszystko można zmienić.
Strzałka Ustalić przybliżoną datę ślubu, warto też pomyśleć o ewentualnej podróży poślubnej (miejsce, czas, wizy, wymagane szczepienia), wstępnie porozmawiać o urlopie w zakładzie pracy.
Strzałka Jeżeli zdecydowaliście się na ślub kościelny lub konkordatowy dowiedzcie się o terminach nauk przedmałżeńskich.
Strzałka Przygotujcie wstępną listę gości weselnych oraz wytypujcie świadków.

6 miesięcy przed ślubem

Strzałka Musicie ostatecznie podjąć decyzję gdzie i kiedy mają odbyć się uroczystości i skonfrontować swoje ustalenia z właściwym urzędnikiem USC oraz księdzem.
Strzałka Ustalcie miejsce i datę Waszych wieczorów: kawalerskiego i panieńskiego, ilość osób, które będą w nich uczestniczyć oraz jakie przewidujecie atrakcje.
Strzałka Zdecydujcie się na miejsce organizacji przyjęcia weselnego. Jeżeli ma być to restauracja dobrze jest wybrać się tam wcześniej na kolację i sprawdzić czy menu, obsługa i wystrój spełniają Wasze oczekiwania.
Strzałka Zarezerwujcie sobie fotografa i firmę która stworzy reportaż video z najpiękniejszego dnia w Waszym życiu. Nieocenionym źródłem informacji będą Wasi znajomi, którzy już wcześniej korzystali z takich usług.
Strzałka Zorientujcie się także w ofertach zespołów muzycznych (przesłuchajcie CD, obejrzyjcie kasety Video) i dokonajcie potrzebnych rezerwacji.

5 miesięcy przed ślubem

Strzałka Najwyższy czas zdecydować o wyborze strojów. Co prawda nie szata zdobi człowieka, ale wybór stroju i wszelkich dodatków będzie dla Was prawdziwą przyjemnością. Jeżeli macie zamiar szyć wymarzone stroje jest to naprawdę najwyższy czas, żeby się za to zabrać. Jeśli chcecie je wypożyczyć lub kupić macie trochę więcej czasu na przejrzenie ofert wypożyczalni i salonów.
Strzałka Sprecyzujcie ostateczną listę gości wieczoru kawalerskiego i panieńskiego, ślubu oraz wesela.
Strzałka Wybierzcie się z wizytą do znajomych, których wcześniej wytypowaliście na świadków, poinformujcie ich o Waszej decyzji i zapytajcie o zgodę.

4 miesiące przed ślubem

Strzałka Najwyższy czas żeby powrócić do rozmowy na temat Waszych urlopów w zakładzie pracy i ostatecznie je "zaklepać".
Strzałka Powróćcie do wcześniejszych ustaleń dotyczących podróży poślubnej. Dokonajcie potrzebnych rezerwacji (hotel, samolot, autokar), załatwcie potrzebne wizy i ewentualne szczepienia.
Strzałka Zacznijcie kompletować potrzebne dokumenty.

3 miesiące przed ślubem

Strzałka Przejrzyjcie katalogi z zaproszeniami (są dostępne w większości salonów mody ślubnej), wybierzcie odpowiedni wzór, oraz tekst zaproszenia i zlećcie ich wykonanie.
Strzałka Zarezerwujcie odpowiednie środki transportu, zarówno dla Was, jak i dla Waszych gości.
Strzałka Rozejrzyjcie się za noclegiem dla przyjezdnych gości i dokonajcie rezerwacji.
Strzałka Dobry moment na wybór i zakup obrączek. Większość salonów jubilerskich wygraweruje na nich Wasze imiona oraz datę ślubu bez dodatkowej opłaty.

2 miesiące przed ślubem

Strzałka Ostatni moment na rozesłanie zaproszeń (możecie zrobić to za pośrednictwem poczty lub doręczyć je osobiście). Jeżeli uroczystość weselna ma odbyć się w restauracji dobrze jest poprosić o potwierdzenie przybycia - pozwoli to na uniknięcie niepotrzebnych kosztów.
Strzałka Ustalcie i skonfrontujcie przebieg uroczystości w kościele lub USC.
Strzałka Spotkajcie się z członkami zespołu muzycznego i przekażcie im wszystkie Wasze sugestie.
Strzałka Upewnijcie się czy fotograf i firma video nie zgubili kalendarzy, do których wcześniej Was wpisali.

1 miesiąc przed ślubem
Strzałka Zadbajcie o słodką stronę Waszego przyjęcia i zamówcie tort weselny.
Strzałka Dokonajcie ostatecznych ustaleń dotyczących przyjęcia: nakrycia stołów, ich ustawienie, dekoracje, menu.
Strzałka Nie zapominajcie o sobie - zarezerwujcie termin wizyty u fryzjera, kosmetyczki, zacznijcie regularnie odwiedzać solarium.
Strzałka Zamówcie kwiaty: wiązankę dla panny młodej i dla świadka, butonierki dla pana młodego i świadka, stroiki, dekorację stołów i sali.

2 tygodnie przed ślubem

Strzałka Skompletujcie stroje, wszelkie dodatki i zróbcie "próbę generalną" wraz ze wstępną fryzurą i makijażem. Jeżeli coś nie zagra z całością będzie jeszcze czas na poprawki.
Strzałka Sprawdźcie kto potwierdził przybycie na uroczystość weselną i ewentualnie zweryfikujcie listę gości.
Strzałka Jeżeli chcecie rozsadzić gości weselnych w określony sposób przekażcie swoje sugestie organizatorowi uroczystości.

1 tydzień przed ślubem

Strzałka Ostatecznie zamknijcie listę gości weselnych i skonsultujcie po raz ostatni z organizatorem uroczystości.
Strzałka Ostatni moment na spotkanie z księdzem i urzędnikiem USC w celu ustalenia ostatecznej oprawy uroczystości.
Strzałka Głowa do góry! Największe nerwy jeszcze przed Wami !

1 dzień przed ślubem
Strzałka Przygotujcie obrączki i potrzebne dokumenty.
Strzałka Panna Młoda musi spakować swoją kosmetyczkę - powinny się w niej znaleźć dodatkowe rajstopy, tabletki od bólu głowy, perfumy, kosmetyki itp.
Strzałka Udajcie się na romantyczny spacer, podczas którego zaplanujcie ślubny poranek, po powrocie wcześnie połóżcie się spać.

Dzień ślubu

Strzałka To Wy najlepiej znacie Wasz najlepszy sposób na walkę ze stresem i tremą wykorzystajcie go właśnie dzisiaj.
Strzałka Wcześniej umówiona wizyta u fryzjera i kosmetyczki.
Strzałka Jeżeli podczas ślubu zdarzy się coś nieoczekiwanego nie traktujcie tego jako katastrofy, lecz zapiszcie to na plus całej uroczystości jako dodatkową atrakcję.

Po ślubie
Strzałka Zwróćcie do wypożyczalni stroje, zastawę. (jeśli jest taka potrzeba)
Strzałka Zbierzcie wszystkie kartki, bileciki z życzeniami w jedno miejsce - będą w przyszłości świetną pamiątką.
Strzałka Załatwcie w pracy, urzędach, bankach formalności związane ze zmianą nazwiska.
Strzałka Spakujcie walizki i wyjedźcie w zaplanowaną wcześniej podróż poślubną

/text zaczerpnięty z netwesele, jeśli macie jakies zastrzeżenia to piszcie/

Podpis Czytaj regulamin!
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  

Bielizna
Agata
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

Zodiak: Strzelec
Zodiak chiński: Kogut
Pochwał: 2

PostWysłany: Pią 02-06-2006, 11:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

efrell bardzo fajny ten wykaz co wkleiłaś Bardzo szczęśliwa Jednak niestety nie wszystko się zgadza. My półtora roku przed wyznaczonym terminem dzwoniliśmy do pewnej restauracji i nasz termin był już zajęty Przewraca oczami Podobnie było z zespołem.
Ale reszta jest jak najbardziej OK.

Podpis Syneczku, zanim zostałeś poczęty- pragnęłam Cię.
Zanim się urodziłeś- kochałam Cię.
Zanim minęła pierwsza minuta Twojego życia- byłam gotowa za Ciebie umrzeć!
Powrót do góry

maja

Zodiak chiński: Małpa
Pochwał: 1

PostWysłany: Pią 02-06-2006, 11:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Bo tak naprawdę liczy się termin Waszego ślubu, są miesiące (czerwiec, sierpień, wrzesień), które są najbardziej oblegane i wtedy trzeba na prawdę ogromnego wyprzedzenia żeby mieć to co się wymarzyło
Powrót do góry

efrell
Moderatorka
Moderatorka

PostWysłany: Pią 02-06-2006, 11:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Z zespołami i restauracjami to nigdy nie utrafisz. Gdy zaczęłam szukać sali okazywało się, że są juz rezerwacje z płótora rocznym wyprzedzeniem Zszokowana
Tak samo jak brat W., który dopiero 8 miesięcy po nas będzie się żenił. Już zakupił alkohol, opłacił salę i chyba wynajął muzyków Zszokowana
Dla mnie to przerażające, że się tak chce ludziom spieszyć Zszokowana

Podpis Czytaj regulamin!
Powrót do góry

amaze

Zodiak: Koziorożec
Zodiak chiński: Świnia

PostWysłany: Pią 02-06-2006, 11:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Aż się głupio przyznać. My rezerwowaliśmy salę niemal dwa lata przed ślubem.

Ale zrozumcie... zaręczyliśmy się wcześnie i cokolwiek musieliśmy robić, żeby nie było nudno i żeby czuć, że ten ślub jednak kiedyś nastąpi Puszcza oko

Podpis Można być w kropli rosy
światów odkrywcą.
Można wędrując dookoła świata
przeoczyć wszystko.
Powrót do góry

efrell
Moderatorka
Moderatorka

PostWysłany: Pią 02-06-2006, 12:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ja i tak nie zrozumiem Śmiejąca się Ale nie mówię tego uszczypliwie, czy z przekory, po prostu jakoś mnie ten pośpiech dziwi Uśmiechnięta
A zaręczona byłam (i jeszcze jestem) od ponad 2ch lat Bardzo szczęśliwa

Podpis Czytaj regulamin!
Powrót do góry

Edzia
Moderatorka
Moderatorka

Zodiak: Bliźnięta
Pochwał: 4

PostWysłany: Pią 02-06-2006, 12:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

amaze napisała:
Aż się głupio przyznać. My rezerwowaliśmy salę niemal dwa lata przed ślubem.

Moi znajomi mają ślub 07.07.07 i od dawna mają już załatwione niemal wszystko Uśmiechnięta i wcale nie było tak, że wszystkie sale czy zespoły, którymi byli zainteresowani, były wolne Puszcza oko także ja nie widzę w tym nic dziwnego.

My zaczęliśmy załatwiać tak rok wcześniej i też mieliśmy trochę problemów, bo datę też mieliśmy popularną 25 czerwca 2005 Uśmiechnięta

Podpis Każda zmiana może być zmianą na lepsze – wszystko zależy od tego, jak ją przyjmiemy...
Powrót do góry

Edzia
Moderatorka
Moderatorka

PostWysłany: Pią 02-06-2006, 12:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

efrell napisała:
Ja i tak nie zrozumiem Śmiejąca się Ale nie mówię tego uszczypliwie, czy z przekory, po prostu jakoś mnie ten pośpiech dziwi Uśmiechnięta
A zaręczona byłam (i jeszcze jestem) od ponad 2ch lat Bardzo szczęśliwa

efrell ja myślę, że to właśnie o to chodzi, że teraz ostatnio jest dużo wiecej ślubów niż sal/zespołów/fotografów itp. i jeśli chcesz mieć wesele w danym miejscu, które jest w jakiś tam sposób popularne, a ślub masz też w popularnym miesiącu, a nie np. w listopadzie, po prostu musisz się zainteresować tym wcześniej.

Podpis Każda zmiana może być zmianą na lepsze – wszystko zależy od tego, jak ją przyjmiemy...
Powrót do góry

Agata
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

PostWysłany: Pią 02-06-2006, 12:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Lepiej jest zarezerwować salę/zespół/fotografa wcześniej i mieć pewność, że trafimy na taki jak nam się podoba. Bo prawdą jest, że ci najlepsi będą "zaklepani" od dawna.
My mamy termin 07.07.07 i nadal nie mamy zespołu. Niektórzy których pytam o wolny termin pukają się w głowę i mówią, że ten termin jest już zajęty od prawie roku Bardzo smutna

Powrót do góry

pl35

Zodiak: Byk
Zodiak chiński: Koń
Pochwał: 1

PostWysłany: Pią 02-06-2006, 12:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

My rezerwowaliśmy salę prawie 1,5 roku wcześniej. Ciężko było zależć coś gdzie wielkość by nam pasowała, dojazd, pokoje gościnne i cena na osobę. Grajka też rezerwowaliśmy zaraz po zaręczynach. Chcieliśmy jednego goscia i tak naprawdę mósiał komus odmówić aby nas wziąć ( znajomy). Ale wiem że jak ktoś sobie coś wymyśli takiego obleganego to naprawdę trzeba się czasami spreżać z załatwianiem.
Powrót do góry

Edzia
Moderatorka
Moderatorka

PostWysłany: Pią 02-06-2006, 12:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Agata 07.07.07. to niewątpliwie najbardziej oblagana data w całym 2007 roku. Swoją drogą fajna, a zwłaszcza dla facetów Puszcza oko coponiektórzy za kilkanaście lat po ślubie mają problem z pamięcią Cool a taka data trudna do zapamiętania nie jest Uśmiechnięta

Powrót do góry

Agata
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

PostWysłany: Pią 02-06-2006, 17:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Mój luby na szczęście pamięta wszystki daty- od zaręczyn, przez urodziny i imieniny aż do naszego pierwszego bliższego spotkania Bardzo szczęśliwa także w tej kwestii nie mam problemów Bardzo uśmiechnięta
Zdaję sobie sprawę, że ta data może być najbardziej oblegana i dlatego coraz bardziej się niepokoję o brak zespołu Płacze lub Bardzo smutna

Powrót do góry

merkunek

Zodiak: Wodnik
Zodiak chiński: Koza
Użytkownik zbanowany

PostWysłany: Pią 02-06-2006, 20:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

To jest fakt, ze jeśli ktoś chce mieć dobrą salę, czy zespół, to dużo wcześniej musi szukać...

Podpis Asia, żonka od 24.04.2004, mama Kubusia (ur. 13.01.06)
Szczęście we dwoje potrzebuje cichego gniazda...
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  

efrell
Moderatorka
Moderatorka

PostWysłany: Pią 02-06-2006, 20:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Zależy gdzie. My gdzies 8 miesięcy przed slubem zamawialismy wszystko i jakiś duzych problemów nie było. Jedyne gdzie był problem to kościele, bo nie było gdziny takiej jaką chciałam.

Podpis Czytaj regulamin!
Powrót do góry

Edzia
Moderatorka
Moderatorka

PostWysłany: Pią 02-06-2006, 20:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

a jaką godzinę chciałaś? Uśmiechnięta

Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Ślub i Wesele Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 1 z 6

Skocz do: