salvis Nam takie testy robili w szkole. Jak dla mnie nic odkrywczego. Masz kilka kategorii i pytania. Na każde odpowiadaliśmy od 0 do 7 bodajże. Jeden cykl był o zainteresowaniach, drugi o umiejętnościach. Kategorie były z tego co pamiętam: mechaniczna/techniczna, biologiczno/chemiczna, socjologiczna, artystyczna, biznesowa i nie pamiętam co jeszcze...
W cyklu o zainteresowaniach pytania do każdej typu ,,czy lubisz majsterkować'' ,,czy lubisz czytać książki do psychologii'' ,,czy lubisz robić eksperymenty'' ,,czy lubisz pomagać innym'' W każdej grupie zawodowej 10 czy 11 pytań. W cyklu o umiejętnościach było typu ,,czy prowadziłeś jakiś pojazd mechaniczny'' ,,czy udało Ci się przeprowadzić jakiś eksperyment'' ,,czy pomogłeś komuś gdy miał problem'' ,,czy dowodziłeś kiedyś grupą''
To było takie hmm... banalne i do przewidzenia wszystko.
Słyszałam, że moje koleżanki były w poradni pedagogiczno-psychologicznej, tam też robili im testy
Dodatkowo moja klasa w gimnazjum była w OHP i tam jakaś babka robiła nam wykład o przyszłości, karierze. Nie był to test, ale myślę, że może jest u Ciebie jakiś oddział OHPu czy jakieś coś z doradztwem zawodowym, to tam pewnie też będą mieli takie testy.
Jeśli jeszcze chodzisz do szkoły, możesz pójść zapytać pedagoga szkolnego. Jeśli nie, to jak wyżej.
Choć moim skromnym zdaniem są one bez sensu. Człowiek sam wie co lubi robić i co chciałby robić w przyszłości. A ten test to potwierdzi.
Mam nadzieję, że pomogłam.