Forum Kobiet Kobieca Strona Życia
 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RegulaminRegulamin   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil
   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
sklep z biżuterią

Testy kompetencji zawodowej - pomoc

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Businesswoman
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
salvis

Użytkownik zbanowany
Zakaz pisania

PostWysłany: Pią 09-07-2010, 12:30    Temat postu: Testy kompetencji zawodowej - pomoc Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Jakiś czas temu czytałam o testach kompetencji zawodowych i zaciekawił mnie ten temat. Czy macie jakieś doświadczenia w związku z tym?
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  

Bielizna
macabre

Zodiak: Bliźnięta
Zodiak chiński: Małpa
Pochwał: 1
Ostrzeżeń: 1

PostWysłany: Pią 09-07-2010, 14:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

salvis Nam takie testy robili w szkole. Jak dla mnie nic odkrywczego. Masz kilka kategorii i pytania. Na każde odpowiadaliśmy od 0 do 7 bodajże. Jeden cykl był o zainteresowaniach, drugi o umiejętnościach. Kategorie były z tego co pamiętam: mechaniczna/techniczna, biologiczno/chemiczna, socjologiczna, artystyczna, biznesowa i nie pamiętam co jeszcze...
W cyklu o zainteresowaniach pytania do każdej typu ,,czy lubisz majsterkować'' ,,czy lubisz czytać książki do psychologii'' ,,czy lubisz robić eksperymenty'' ,,czy lubisz pomagać innym'' W każdej grupie zawodowej 10 czy 11 pytań. W cyklu o umiejętnościach było typu ,,czy prowadziłeś jakiś pojazd mechaniczny'' ,,czy udało Ci się przeprowadzić jakiś eksperyment'' ,,czy pomogłeś komuś gdy miał problem'' ,,czy dowodziłeś kiedyś grupą''
To było takie hmm... banalne i do przewidzenia wszystko.

Słyszałam, że moje koleżanki były w poradni pedagogiczno-psychologicznej, tam też robili im testy

Dodatkowo moja klasa w gimnazjum była w OHP i tam jakaś babka robiła nam wykład o przyszłości, karierze. Nie był to test, ale myślę, że może jest u Ciebie jakiś oddział OHPu czy jakieś coś z doradztwem zawodowym, to tam pewnie też będą mieli takie testy.

Jeśli jeszcze chodzisz do szkoły, możesz pójść zapytać pedagoga szkolnego. Jeśli nie, to jak wyżej.

Choć moim skromnym zdaniem są one bez sensu. Człowiek sam wie co lubi robić i co chciałby robić w przyszłości. A ten test to potwierdzi. Przewraca oczami

Mam nadzieję, że pomogłam.
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  

Van'yess
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

Pochwał: 4

PostWysłany: Pią 09-07-2010, 20:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

macabre napisała:

Słyszałam, że moje koleżanki były w poradni pedagogiczno-psychologicznej, tam też robili im testy

Ja również byłam w poradni, mama mnie namówiła bo koleżanka jej polecała.

Cytat:
Choć moim skromnym zdaniem są one bez sensu. Człowiek sam wie co lubi robić i co chciałby robić w przyszłości. A ten test to potwierdzi. Przewraca oczami

Mam takie samo zdanie Puszcza oko.
Dla mnie nic odkrywczego, ani inspirującego.

Chociaz miła pani zapraszała mnie za kilka lat na powtórkę, i powiedziała że może cos konkretniejszego zaproponuje Złośliwa

Dla mnie - strata czasu. Narobiłam sobie nadziei i wyszłam zawiedziona.
Aaaaaa....i sprawdzali mi jeszcze IQ przy okazji Puszcza oko
Powrót do góry

macabre

PostWysłany: Pią 09-07-2010, 21:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Van'yess napisała:
Aaaaaa....i sprawdzali mi jeszcze IQ przy okazji Puszcza oko

Ja bym się nie odważyła Śmiech do łez

A to IQ coś z predyspozycjami do pracy ma wspólnego? Podejrzliwa
Powrót do góry

Van'yess
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

Pochwał: 4

PostWysłany: Sob 10-07-2010, 13:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

macabre napisała:
Ja bym się nie odważyła Śmiech do łez

A to IQ coś z predyspozycjami do pracy ma wspólnego? Podejrzliwa

Widocznie chcieli sprawdzić czy do czegokolwiek sie nadaję Puszcza oko
Powrót do góry

macabre

PostWysłany: Pon 12-07-2010, 21:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

A i jeszcze chce dodać, że to Ci pokaże predyspozycje zawodowe pod kątem studiów. Więc fryzjerki czy kucharki tam nie będzie.
No i w tym teście co mi robili nie było chyba filologii. A to w sumie ważny kierunek. Przewraca oczami
Powrót do góry

Perfacja

PostWysłany: Wto 13-07-2010, 8:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ja całkiem niedawno zrobiłam podobny test. Tak dla jaj.
O dziwo wyszło mi, że najlepiej będę się sprawdzać w dziedzinie................ w której właśnie pracuję Puszcza oko
Więc może coś w tym jest?
Powrót do góry

diamond

Użytkownik zbanowany
Zakaz pisania

PostWysłany: Pon 19-07-2010, 14:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Takie testy kompetencji mogą być bardzo trafne, nic dziwnego, że taki Ci wyszedł wynik Puszcza oko
Pracodawca może też zatrudnić instytucję, która zajmuje się przeprowadzaniem profesjonalnych testów tego typu, np. IAKG. Dzięki tym testom można też podjąć decyzję o zmianie personelu, sprawdzić skuteczność szkoleń...więc nie są to tylko testy psychologiczne
Powrót do góry

Maja_82

Zodiak: Rak
Zodiak chiński: Pies
Użytkownik zbanowany
Zakaz pisania

PostWysłany: Sro 28-07-2010, 8:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

U mnie w robocie też przeprowadzaja takie testy kompetencji dla pracowników którzy pracuja na okres próbny i kończy im sie umowa. Nie widzialam tych testów ale z 8 osób które je zdawalo zdała jedna i według mnie ta najgłupsza.
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Businesswoman Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

Skocz do: