Forum Kobiet Kobieca Strona Życia
 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RegulaminRegulamin   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil
   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Tiramisu
 
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Desery bez pieczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bastex
 
 


Płeć: Mężczyzna


Dołączyła: 31 Sty 2008
Posty: 4

PostWysłany: Czw 31-01-2008, 17:06    Temat postu: Tiramisu Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Składniki:
- 4 jajka
- 20 dag cukru pudru
- cukier waniliowy
- 0,5 kg serka mascarpone ( 2 opakowania )
- filiżanka mocnej kawy
- 2 kieliszki amaretto ( koniak, wódka, spirytus )
- twarde podłużne biszkopty
- kakao

Sposób przyrządzenia:
Zaparzamy kawę i studzimy. Ucieramy żółtka z cukrem. Dodajemy stopniowo serek, ubić pianę z białek. Wymieszać powoli łyżką.
Układamy biszkopty zamoczone w kawie, kropimy amaretto, masa, biszkopty i posypać kakao po wierzchu.
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
martii
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Panna
Zodiak chiński: Byk
Dołączyła: 16 Cze 2007
Pochwał: 2
Posty: 534

PostWysłany: Wto 05-02-2008, 10:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

To ja dam podobny przepis (troszke inny, ale tylko troszkę), ale bardziej opisowy;-). Dodam tez kilka komentarzy dla początkujących, bo jak ja kiedyś zaczynałam, to nie wiedziałam tego, że śmietana do ubijania powinna być z lodówki, a białka lepiej się ubiją z odrobiną soli;-))).
Ciasto nie należy do najtańszych, sam serek kosztuje ponad 10zł, biszkopty 2 op. tez około 7zł. Ale warto......Puszcza oko))

Tiramisu

Składniki:
- 4 jajka
- 4 łyżki stołowe cukru pudru (najlepiej, ale może być też normalny)
- cukier waniliowy (nie musi być całe opakowanie)
- 500g serka mascarpone (jakość jest ważna, pamiętaj odlać wodę)
- śmietana do ubijania (jedno opakowanie, polecam Piątnicę 30% do zup i ubijania)
- 2 opakowania biszkoptów języczki
- 2 filiżanki kawy (najlepsza z ekspresu, ale może być też rozpuszczalna)
- kakao
- amaretto (lub inny alkohol, zależy co jest)

Jak to zrobić?
Wszystko mieszamy delikatnie łyżką lub trzepaczką, ubijamy zaś mikserem.

- Dwie filiżanki (małe...) kawy z ekspresu zmieszać z 350ml wody i kieliszkiem amaretto - odstawić do ostygnięcia
- 4 żółtka ubić z 3 łyżkami cukru (najlepiej pudru) i łyżką cukru waniliowego do białości – około 8 min
- Dodać serek mascarpone 500g, odlać z niego wodę przed dodaniem
- Wymieszać wszystko trzepaczką nie mikserem
- Ubić białka z 4 jajek na sztywno i dodać do kremu – z odrobiną soli łatwiej się ubiją, mieszać wszystko delikatnie trzepaczką
- Ubić bitą śmietanę (zimna!!! z lodówki najlepiej) z łyżką stołowa cukru pudru, dodać do kremu i wymieszać delikatnie trzepaczką
- Biszkopty maczać w kawie i układać na blaszce tak, aby pokryły dno, biszkopty mają być w kawie sekundę - nie dłużej, bo rozmiękną i się połamią, pokruszą i bedzie feee;-)
- Nałożyć połowę kremu na biszkopty, posypać kakao
- Położyć kolejną warstwę biszkoptów moczonych w kawie, pokryć kremem
- Wstawić do lodówki na około 6h, najlepiej na całą noc – ale w ekstremalnych sytuacjach i 5h jest o.k.
- Po wyjęciu posypać na wierzchu kakao, pokroić na kwadratowe porcje ciepłym nożem i delikatnie przełożyć na talerze

UWAGI:
Tiramisu ma tendencje do rozwalania się, dlatego trzeba uważać na:
- delikatne moczenie biszkoptów - tylko chwila w kawie
- na konsystencję kremu: żółtka na sztywno i na biało, serek dobrej jakości i bez wody, białka ubijamy z solą
- w lodówce musi stać najlepiej całą noc

Porcji z tego wychodzi mi 12 - idealnie kwadratowych, dość dużych.

Smacznego;))))))))))))))!

Ps. Następnym razem postaram się zamieścić zdjęcia;-)
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
kobitka
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Wodnik
Zodiak chiński: Kot
Dołączyła: 23 Kwi 2008
Posty: 4

PostWysłany: Sro 23-04-2008, 21:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

a ja mam prawie taki sam przepis
to coś prostego dla takich amatorek i smakoszek kawy jak ja.

70ml śmietanki 30%
15ml syropu karmelowego
1 kostka lodu
serek mascarpone 40g
2 biszkopty
kakao naturalne
1 łyżeczka kawy (najlepiej takiej już skoncentrowanej- Fluid )

Zmiksować pokruszoną kostkę lodu,1 łyżeczkę kawy Fluid,
śmietankę ,serek i syrop karmelowy.
Na dnie pucharka położyć biszkopt i zalać deserem.Wszystko posypać
kakao i gotowe!
szybciutko i smacznie
Smacznego!
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
Rosalinda
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Wodnik
Zodiak chiński: Tygrys
Dołączyła: 16 Kwi 2007
Pochwał: 6
Posty: 1648
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sob 26-04-2008, 11:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

A ja mam taki, zaraz mam zamiar go wypróbować ale wiem, zę jest dobry bo przyjaciółka juz robiła. Uśmiechnięta


Porcje 6-8
Przygotowanie 20 minut + 5 godzin na schłodzenie.

Składniki:

10-12 biszkoptów
250 g serka mascarpone
3 jajka
1/3 szklanki cukru
1,5 szklanki czarnej mocnej kawy
25 ml alkoholu ( do wyboru: likier migdałowy amaretto, rum lub koniak)
kawałek gorzkiej czekolady startej lub kakao


Tiramisu przygotowuje się i podaje w tym samym naczyniu, najlepiej w prostokątnej, głębokiej na 5-10 cm salatere lub szklanym pucharku.
Do miseczki wlej kawę, ostudź i dodaj alkohol.
Biszkopty kolejno maczaj na sekundę w kawie (mają być wilgotne tylko z wierzchu!) i układaj na dnie i na bokach salaterki. Nie przejmuj się "nieszczelnością" spodu. Szczelinki wypełnisz kremem.
Żółtka ucieraj z cukrem aż zbieleją (można mikserem), dodaj serek, wymieszaj.
Ubij na sztywno pianę z 2 białek ze szczyptą soli, wymieszaj delikatnie z masą serową i wyłóż na biszkopty.
Posyp po wierzchu startą czekoladą lub kakao.
Wstaw do lodówki na conajmniej 5 godzin.



 Podpis 14 lipca 2007-początek nowego życia Zakochany
"Kocham Cię"- 27 października 2007 Zakochany
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
sisi
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Byk
Zodiak chiński: Koza
Dołączyła: 21 Sty 2009
Pochwał: 3
Ostrzeżeń: 2
Posty: 1202
Skąd: Najcieplejsze miasto w Polsce:)

PostWysłany: Czw 18-10-2012, 19:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

No to ja podam swój przepis- autorski, bardzo łatwy i przede wszystkim bez surowych jaj.Uśmiechnięta
Porcja na średnie naczynie do zapiekania, takie na 4-5osób.

0,5kg serka mascarpone (wypróbowany z Piątnicy i z Lidla, niecałe 5zł za 250g)
mleczko zagęszczone bez cukru- używałam takiego do kawy z magnezem
trochę cukru
mocna kawa
likier kawowy, cappuccino albo coś w tym stylu
biszkopty duża paczka (duża paczka z kauflandu, albo 2 małe z Lidla- nie pamiętam gramatury, ale tak żeby w naczyniu na 2 warstwy starczyło)
czekolada do posypania

Parzymy kawę i odstawiamy do przestudzenia. Serki ubijamy z cukrem do smaku, dodajemy mleko do uzyskania pożądanej konsystencji oraz pół kieliszka likieru. Biszkopty moczymy w kawie i układamy jedną warstwę, przykrywamy masą, następnie kolejna warstwa biszkoptów i masy. Po wierzchu posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki na min. 2 godziny.Uśmiechnięta

 Podpis "... Niepojęta Łaska Jego wciąż dosięga nas..."
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Desery bez pieczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
 
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB modified for kobiet.pl v1.91.00
RSS10 RSS20