Forum Kobiet Kobieca Strona Życia
 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RegulaminRegulamin   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil
   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Trzy Bit
 
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Desery bez pieczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sprajtka
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Waga
Zodiak chiński: Koza
Dołączyła: 05 Lut 2007
Ostrzeżeń: 1
Posty: 13
Skąd: z miasta to widać słychać i czuć

PostWysłany: Sro 14-11-2007, 18:16    Temat postu: Trzy Bit Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Składniki:
8 paczek herbatników
mleko w puszce skondensowane słodzone (gotowane co najmniej 2 godziny)
krem karpatka
1/2 l śmietany kremówki
2 śnieżki na mleko
1 galaretka (może być cytrynowa, rozrobiona w 1/2 szklanki wody)

Czynności:
Układamy 1 warstwę herbatników na blachę, wykładamy mleko (karmel), po czym układamy kolejną warstwę herbatników i na to dajemy krem karpatka. Następnie kolejna warstwa herbatników. Śmietanę ubijamy, dodając dwie śnieżki i jedną galaretkę. Masę wykładamy na ciastka. Na wierzch trzemy czekoladę.Smacznego
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
Kimi
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Baran
Zodiak chiński: Pies
Dołączyła: 30 Cze 2006
Pochwał: 1
Posty: 356

PostWysłany: Sro 14-11-2007, 18:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ciekawy przepis i co najwazniejsze bez pieczenia Bardzo uśmiechnięta .
Chyba w najbliższym czasie trzeba wypróbować.

 Podpis Żona od 4.09.2004
Mama od 15.03.2006
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
monika2222
Moderatorka
Moderatorka


Płeć: Kobieta
Zodiak: Wodnik
Zodiak chiński: Szczur
Dołączyła: 30 Cze 2007
Pochwał: 5
Posty: 8566
Skąd: stąd co zwykle ;)

PostWysłany: Czw 15-11-2007, 17:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ja znam trochę inny przepis tego samego ciasta.
Składniki:
8 paczek herbatników szkolnych, karmel z puszki, 2 budynie śmietankowe bez cukru ugotowane w trochę zmniejszonej ilości mleka, kostka masła. 30% śmietanka– ½ l., 2 torebki śmietany fix, ½ czekolady do starkowania.
Wykonanie:
Na blachę wyłożyć herbatniki na to ugotowany budyń zmiksowany z masłem. Na to ułożyć herbatniki, a na nie ostudzone, ugotowane mleko (karmel). Na to trzecią warstwę herbatników. Następnie ubić śmietankę 30 % i dodać do niej śmietanę fix. Masę tą wyłożyć na herbatniki. Na śmietanę starkować czekoladę.

 Podpis Gdyby Ciebie nie było wymyśliłabym Cię... Zakochany
06.08.2011
07.01.2013
04.05.2016
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
efrell
Moderatorka
Moderatorka


Płeć: Kobieta
Zodiak: Ryby
Zodiak chiński: Byk
Dołączyła: 15 Mar 2006
Pochwał: 10
Posty: 4196
Skąd: zza rogu :)

PostWysłany: Pią 16-11-2007, 10:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

No to mam dwa pytania.
Budyń ma być niesłodki tak?
Co to jest smietana fix ? Zakłopotana

 Podpis Czytaj regulamin!
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
monika2222
Moderatorka
Moderatorka


Płeć: Kobieta
Zodiak: Wodnik
Zodiak chiński: Szczur
Dołączyła: 30 Cze 2007
Pochwał: 5
Posty: 8566
Skąd: stąd co zwykle ;)

PostWysłany: Pią 16-11-2007, 22:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Budyniu nie trzeba słodzić, chociaż można- zależy czy wolisz bardziej słodkie. A śmietan fix to takie coś w proszku, co pomaga stężeć śmietanie kremówce i się nie "roztapia" (brak mi odpowiedniego słowa). Produkują to prawie wszystkie firmy od budyni, itp. (np. gellwe) Uśmiechnięta

 Podpis Gdyby Ciebie nie było wymyśliłabym Cię... Zakochany
06.08.2011
07.01.2013
04.05.2016
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
NINKA
 
 


Płeć: Kobieta


Dołączyła: 13 Paź 2007
Posty: 90
Skąd: z kompa

PostWysłany: Sob 17-11-2007, 3:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Hhmmmm ja robie to ciasto troche inaczej?

Skonsternowana

10 paczek herbatnikow
1 smietana 30 + sniezka
2 bydynie smietankowe
1 kostka masla
1 puszka mleko skondensowanego

Mleko gotowac 2 lub 3 godziny
Bydynie gotowac z polowa zalecanego mleka!MA BYC B.GESTE!!!!
Maslo utrzec z budyniem wystudzonym.

Ukladac ciasto
ciastka
karmel
ciastka
masa budyniowa
ciastka
bita smietana

Dołączone po 2 minutach 45 sekundach:

o wlasnie monia to tak jak twoj przepis Śmiejąca się dopiero teraz doczytalam! Złośliwa

Ja robie wieksza porcje bo znika w 5 sec.

A jak gotuje mleko to na raz 2 puszki - druga idze na nastepy raz!
ZAMKNIETE MLEKO JUZ UGOTOWANE MOZNA PRZECHOWYWAC W LODOCE PODOBNO PRZEZ JAKIS CZAS! Cool
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
monika2222
Moderatorka
Moderatorka


Płeć: Kobieta
Zodiak: Wodnik
Zodiak chiński: Szczur
Dołączyła: 30 Cze 2007
Pochwał: 5
Posty: 8566
Skąd: stąd co zwykle ;)

PostWysłany: Sob 17-11-2007, 22:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Wczoraj mi wyleciało z głowy, ale teraz zapiszę moje rady- jeśli kupujecie gotowy karmel w puszce, to lepiej jest go podgrzać w garnku troszkę, żeby zrobił się rzadszy, to się będzie lepiej rozsmarowywał Uśmiechnięta I jeszcze jedna: najpierw lepiej jest położyć masę budyniową, potem karmel i na końcu śmietanę- jest ładniejszy (bo kolory się przeplatają) i herbatniki się lepiej trzymają budyniu, przez co jeszcze łatwiej smarować karmel Uśmiechnięta

Smacznego Bardzo szczęśliwa

 Podpis Gdyby Ciebie nie było wymyśliłabym Cię... Zakochany
06.08.2011
07.01.2013
04.05.2016
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
Zuzia Fruzia
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum


Płeć: Kobieta
Zodiak: Strzelec
Zodiak chiński: Wąż
Dołączyła: 18 Sie 2007
Posty: 390

PostWysłany: Pon 18-02-2008, 17:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ciasto zrobiłam. Wyszło superowe, ale ja mogę zjeść tylko jeden kawałek, bo troszkę słodzi Złośliwa
Mąż zachwycony Bardzo szczęśliwa

 Podpis Każdy powinien mieć kogoś, z kim mógłby szczerze pomówić,
bo choćby człowiek był nie wiadomo jak dzielny, czasami czuje się bardzo samotny.
(Hemingway)
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
dorciaj
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Koziorożec
Zodiak chiński: Koń
Dołączyła: 18 Lut 2010
Ostrzeżeń: 1
Posty: 9
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią 26-02-2010, 14:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Wklejałam ten przepis w innym wątku ale może i tutaj wrzucę.
To wersja przepisu bez gotowania puszek na masę tofi tylko z gotową masą kupioną. Ja nie cierpię tego mleka gotować i wolę ta wersję Złośliwa

dorciaj napisała:
3-BIT
SKŁADNIKI:
herbatniki [2 op.] (paczka ok 450g polecam herbatniki Petit Beurre)
masa kajmakowa [1 op.] (dwie małe lub jedna duża puszka ok 900g)
mleko [800 ml] (do budyniu)
fix do śmietany [2 op.] (do bitej śmietany)
cukier waniliowy [1 łyżeczka]
budyń [2 op.] (waniliowy; Polecam Dr Oetcer Ulubiony)
masło [1 kostka] (miękkie; Polecam Kasię 250g)
śmietana kremówka [500 ml] (mocno schłodzona 30%)
czekolada mleczna [100 g] (do posypania)

Podane proporcje są na dużą blachę ok 30x45cm

Jesli robicie inny budyń niż proponowany to dajcie mniej mleka niż sugeruje producent.
Jeśli macie ten sam co ja (Oetcer ulubiony) to gotować nie 1l mleka a 800ml....odstawić na 2 min...dodać sypki budyń i mieszać ....będzie bez grudek i nie trzeba dosypywać cukru !!!!
Zostawić do ostygnięcia...

... kiedy jest już zimny ubijamy go z masłem 200g (do rozbitego mikserem masła dodajemy po łyżce budyniu i dokładnie mieszamy na najwyższych obrotach dzieki temu masa będzie puszysta i bez grudek).

Kajmak ubijamy mikserem z 50 g miękkiego masła. Maslo nada masie piękny jasniejszy karmelowy kolor i sprawi że masa nie będzie tak lepka i mega słodkaaaaaa.

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy fixy Otcera i łyżeczkę cukru waniliowego (nie za dużo śmietana nie ma być za słodka).
śmietan będzie sztywna i zachowa długo swój kształt i smak...

Czekoladę ucieramy na grubych oczkach tarki.

Układamy na blaszce w kolejności:
herbatniki – masa kajmakowa
herbatniki – masa budyniowa
herbatniki – bita śmietana
na koniec wiórki czekoladowe. (dzieki temu że są to wiórki a nie sztywna polewa...ciasto zachowuje piękny kształt podczas krojenia)

Moimzdaniem, ciasto najlepsze jest po 2 dniach stania w lodówce. Wtedy hebatniki miekną i kruszeja i przechodzą smaczkiem Bardzo szczęśliwa
(ciasto min. musi postać 24h w lodówce by pieknie się prezentowało na stole)

Smacznego Bardzo szczęśliwa

i jeszcze fotka
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
   
flo
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum


Płeć: Kobieta
Zodiak: Byk
Zodiak chiński: Kogut
Dołączyła: 14 Kwi 2009
Posty: 611

PostWysłany: Pią 26-02-2010, 14:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Dorciaj ja też mam opory przed gotowaniem mleka w puszcze, jakoś mam obawy, że zamieni mi się w bombę i zdemoluje pół kuchni Puszcza oko .

 Podpis Kobiety rodzą się aniołami, ale kiedy życie połamie im skrzydła - pozostaje już tylko latanie na miotle
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
Oczko
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum


Płeć: Kobieta
Zodiak: Strzelec
Zodiak chiński: Pies
Dołączyła: 16 Lip 2008
Pochwał: 3
Posty: 3871
Skąd: miasto portowe

PostWysłany: Pią 26-02-2010, 15:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Dorcia twoje ciacho wygląda super, aż mi ślinka poleciała. Uśmiechnięta

 Podpis Szczęście to jest sposób myślenia, a nie rzecz, którą dostajemy.
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
Zatroskana01
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Baran
Zodiak chiński: Koń
Dołączyła: 24 Paź 2009
Posty: 158

PostWysłany: Nie 23-05-2010, 21:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

monika2222 napisała:
Ja znam trochę inny przepis tego samego ciasta.
Składniki:
8 paczek herbatników szkolnych, karmel z puszki, 2 budynie śmietankowe bez cukru ugotowane w trochę zmniejszonej ilości mleka, kostka masła. 30% śmietanka– ½ l., 2 torebki śmietany fix, ½ czekolady do starkowania.
Wykonanie:
Na blachę wyłożyć herbatniki na to ugotowany budyń zmiksowany z masłem. Na to ułożyć herbatniki, a na nie ostudzone, ugotowane mleko (karmel). Na to trzecią warstwę herbatników. Następnie ubić śmietankę 30 % i dodać do niej śmietanę fix. Masę tą wyłożyć na herbatniki. Na śmietanę starkować czekoladę.



Robiłam w pt i wszyscy są zachwyceni!! Uśmiechnięta tylko kupiłam gotową masę żeby nie gotować :p
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
monika2222
Moderatorka
Moderatorka


Płeć: Kobieta
Zodiak: Wodnik
Zodiak chiński: Szczur
Dołączyła: 30 Cze 2007
Pochwał: 5
Posty: 8566
Skąd: stąd co zwykle ;)

PostWysłany: Pon 24-05-2010, 14:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Zatroskana strasznie się cieszę, że smakowało Bardzo szczęśliwa.

 Podpis Gdyby Ciebie nie było wymyśliłabym Cię... Zakochany
06.08.2011
07.01.2013
04.05.2016
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
sisi
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Byk
Zodiak chiński: Koza
Dołączyła: 21 Sty 2009
Pochwał: 3
Ostrzeżeń: 2
Posty: 1202
Skąd: Najcieplejsze miasto w Polsce:)

PostWysłany: Pią 27-05-2011, 15:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Pyszny:). Robiłam jakiś czas temu, bo dziewczyny mi poleciły na kolację zapoznawczą rodziców G. i moich:). Może na dzień dziecka sobie zrobię, bo dawno nie było okazji, a jest pyyyycha;).

 Podpis "... Niepojęta Łaska Jego wciąż dosięga nas..."
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Desery bez pieczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
 
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB modified for kobiet.pl v1.91.00
RSS10 RSS20