Wysłany: Wto 24-08-2010, 14:03 Temat postu: Ubiór dziecka do szkoły
Jako, że wkrótce dzieciaczki idą do szkoły to chciałabym porozmawiać o ubiorze w waszych szkołach i wszystkim z tym związanym.
Co kupujecie, co dostajecie ze szkoły.
Ja dziś kupiłam Oli buty, bluzę i t-shirt dostaje ze szkoły z logo szkolnym. Kupiłam też szkolne podkolanówki, a jeszcze dziś jadę po spódniczkę. Moja mała ma malutki rozmiar i ciężko jest znaleźć coś dobrego.
Plecaczek ma z zeszłego roku, nie zniszczony więc nie będę szaleć. Jednym słowem już wkrótce. A jak wyglada to u was?
Ja w tygodniu wydałam prawie tysiąc złoty Moja córka potrzebowała wszystkiego jak co roku,rośnie mi na drożdżach, wiec obkupilam sie od majtek po koszulki,masakra,a jeszcze dresu nie mam, a szkoła mi nic nie daje,za mundurek płace 50 zł. a moja córa chuda i długa i dla niej znaleźć spodnie graniczy z cudem,a ze ma wiek i wybredna,to mi włosków siwych przybywa za wczesnie. :
Przede mną dopiero takie zakupy, do szkoły przybory to nic w porównaniu z nowymi ciuchami, a najgorsze as buty. Mojemu synowi noga przez wakacje tak rośnie, ze w maju kupuje jedne , a w sierpniu drugie i tak ze wszystkimi butami. Masakra, początek roku szkolnego to dziura w moim budżecie domowym
Wydałam 500zł na początku września, ale dokupiłam tylko brakujące rzeczy: dwie bluzy, dres, kilka bluzek, rajstopy, skarpety...teraz na bieżąco pojedyncze sztuki bo właśnie mi weszła w kolejny, wyższy rozmiar.
Maya tez od wrzesnia zaczela szkole w UK.
Kupilam jej w szkole dwie bluzy z emblematem. Do tego 4 koszulki polo biale, dwie pary spodni, spodniczka, sukienka, 10 par skarpetek , 3 pary rajtuzek, czarne buty. Na gimnastyke: 2 koszulki biale, czarne spodenki i tenisowki. Kupilam jeszcze kalosze bo oni czesto chodza na spacery. Teczke ma z zeszlego roku.
Z przyborow szkolnych nie trzeba bylo kupowac nic.
Idzie jesień, a co za tym...kurtka, kozaki, ciepła czapka itp. .
A niebawem zima i znowu zmiana ubrania. Ja zawsze mam problem z kupienie rajstop dla córki, bo jest wysoka. A chciałabym takie bawełniane z jakimś motywem np. kwiatki. No i nie wiem jak u Was, ale moje dzieci strasznie niszczą spodnie.
Ja też mam problem z rajstopami, bo tak duże rozmiary ciężko znaleźć.
Zgadza się Wiki , tym bardziej, że u nas większość rajstop to są niby z bawełny, ale niestety jak się weźmie do ręki to aż się ślizgają takie są "sztuczne".
Zodiak: Zodiak chiński: Dołączyła: 16 Mar 2006 Pochwał: 4 Posty: 7377 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob 08-01-2011, 21:54 Temat postu:
Moje dziecko co prawda jeszcze do szkoły nie chodzi, ale ciekawa jestem jak to u nas będzie. Nie przewiduję żadnych zakupów, poza plecakiem i wyprawką szkolną. Żadnych specjalnych ubrań chyba mieć nie trzeba.
Co do rajstop - to kiedyś na występy w przedszkolu zażyczono sobie, żeby wszystkie dzieci miały ubrane białe rajstopy. Pół Warszawy zjeździłam, bo dostanie białych rajstop dla chłopaka, czyli bez żadnych kwiatuszków, motylków graniczyło z cudem. Ale się w końcu udało.
Edziu a Maks w przyszłym roku pójdzie do zerówki, czy jest jeszcze coś takiego w Polsce? Bo ja nie jestem na bieżąco.
Moje dziecko najczęściej zużywa rajstopki, idą u nas hurtem. Natomaist od sierpnia pójdzie do innej szkoły, będzie miała też inny uniform. Muszę zamówić w szkole. Spódniczka pozostanie taka sama, bo Ola jest z dzieci wolno rosnących.
Zodiak: Zodiak chiński: Dołączyła: 16 Mar 2006 Pochwał: 4 Posty: 7377 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro 12-01-2011, 17:11 Temat postu:
Oczko u nas w tej chwili jest wdrażana reforma oświaty, więc różne roczniki mają różnie.
Maks jest z 2006 i to jest rocznik, który jako pierwszy pójdzie do szkoły do pierwszej klasy w wieku 6 lat (a nie jak było dotychczas w wieku 7 lat).
Ale to nie będzie za rok, tylko za dwa lata. Chociaż jakby spojrzeć, to teraz jest styczeń, więc w sumie dokładnie to za rok i 8 miesięcy.
Natomiast starsze roczniki 2005 na przykład mają coś takiego jak oddział przedszkolny w szkole, tylko nie wiem, czy to się dalej nazywa zerówką.
Pokombinowane to wszystko, a i tak widzę, że są ogromne różnice z porównaniu np. z UK.
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Idź do strony 1, 2Następny
Strona 1 z 2