Forum Kobiet Kobieca Strona Życia
 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RegulaminRegulamin   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil
   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
sklep z biżuterią

Wiara-dylemat odmiennych poglądów w środowisku wiejskim.
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Nasze codzienne zmagania
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
azar

Zodiak: Wodnik
Zodiak chiński: Koza

PostWysłany: Pią 04-06-2010, 15:28    Temat postu: Wiara-dylemat odmiennych poglądów w środowisku wiejskim. Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Wychowano mnie w wierze katolickiej, fizycznie dostąpiłam sakramentu chrztu, komunii, bierzmowania i na tym zakończyłam przygodę z wiarą.
Nigdy nie dane mi było dostąpić łaski wiary- bo podobno wiara nie bierze się od tak- podobno to łaska, którą obdarza nas Bóg. (?)
Nigdy nie przekonywała mnie doktryna religijna związane z wiarą katolicką, Jak dla mnie, ma zbyt wiele przesłań nie możliwych do spełnienia/ przestrzegania/ przyjęcia.
Może po prostu urodziłam się ateistką. (?)
Kiedyś usilnie starałam się "wierzyć" jeszcze jak mieszkałam w rodzinnym domu, bo wiadomo mama, babcia i wszyscy w rodzinie mają takie tradycje, jednak dla mnie "wiara"- taka dla ludzi, była zbyt dużym zakłamaniem. Czułam się jak oszustka, było mi z tym źle. Myślę,że przez całe życie jednak będę nosiła piętno tej gorszej, dziwnej, nie normalnej, przynajmniej w najbliższym środowisku. Jest we mnie, pewnie przez to napiętnowanie niewierzących, pewna wstrzemięźliwość w wyrażaniu swoich poglądów religijnych, dlatego nie wielu ludzi wie, że jestem nie wierząca.
Mam teraz własne dzieci, żadne nie jest ochrzczone. Starsza córka chodzi już do szkoły i uczęszcza na lekcje religii. Chciałabym, aby dzieci miały wybór i same zdecydowały czy chcą iść ścieżką wiary. Mam co do tego faktu wiele wątpliwości i obaw. Doszłam jednak do wniosku, że nie mogę im zabraniać zdobywania wiedzy i dokonywania wyborów.
Nie obnoszę się ze swoją "niewiarą" zważywszy na środowisko wiejskie, w którym mieszkam, a poza tym uważam, że jest to moja osobista sprawa. Szanuję wybór ludzi przyznających się do wiary i takiego samego poszanowania życzyłabym sobie. Jednak jak pogodzić te wszystkie poglądy z rzeczywistością?
Co o tym myślicie, może macie podobne dylematy ?

Podpis "Bądź niczym bijące źródło, nie zaś jak staw, w którym zawsze stoi ta sama woda."
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  

Fotoatrakcje
Małgo

Zodiak: Baran
Zodiak chiński: Tygrys
Pochwał: 1

PostWysłany: Wto 08-06-2010, 6:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ja tez wychowałam się na wsi i jeszcze do nie dawna tam mieszkałam. Również nie jestem wierząca. Chodziłam na religię, ale dlatego że była w środku lekcji a nie z żadnej potrzeby. Nie chodzę już do kościoła, nie uczestniczę w tym wszystkim, bo mnie to po prosto nie przekonuje. Jeśli chodzi o otaczające mnie środowisko, to nikomu się nie tłumaczę z własnych poglądów. Myślę, że ludzie są jeszcze zbyt mało tolerancyjni dla niewierzących i to nie tylko Ci starsi fanatycznie nastawieni do wiary.

Kiedyś ojciec chłopaka, z którym się spotykałam powiedział mu (po tym jak się dowiedział, że nie wierzę), żeby się ze mną nie spotykał, bo skoro jestem niewierząca to "nie wiadomo czego się można po mnie spodziewać" Zszokowana Tak jakby fakt, że nie wierzę w to, co inni sobie wymyślili, pozbawiał mnie kręgosłupa moralnego i sumienia..

Podpis My heaven is with U:*
Powrót do góry

dzidzia

Zodiak: Waga
Zodiak chiński: Szczur
Pochwał: 2

PostWysłany: Wto 08-06-2010, 10:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Azar Mnie rodzice ochrzcili, przyjęłam komunię i bierzmowanie ale tylko dlatego że oni tego chcieli, twierdząc że będzie mi łatwiej wziąć ślub itp itd, chodziłam na religię po to by przyjąć te sakramenty ale od początku wiedziałam że nie wierze w Boga, że jestem ateistką. Mieszkam w większym mieście, wielu jest tu nie wierzących ale ja się z tym również nie obnoszę bo i po co, zwłaszcza że mój facet jest wierzącym ewangelikiem.
Dzieci nie wiem w jakiej wierzę wychowam ale jest mi to obojętne, ale również chciałabym żeby same dokonywały wyboru.
Szanuje ludzi wierzących ale niestety nie dostaję tego samego w zamian, bo gdy się przyznam że jestem nie wierzącą to od razu słyszę swoje na ten temat.

Podpis Dom-to tam gdzie,choćby pod gołym niebem, ludzie są razem
Powrót do góry

Małgo

Zodiak: Baran

PostWysłany: Wto 08-06-2010, 11:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

dzidzia napisała:
Azar
Szanuje ludzi wierzących ale niestety nie dostaję tego samego w zamian, bo gdy się przyznam że jestem nie wierzącą to od razu słyszę swoje na ten temat.

Dokładnie, tak tez jest u mnie. Niestety wg mnie kościół katolicki jest mało tolerancyjny.

Podpis My heaven is with U:*
Powrót do góry

dzidzia

PostWysłany: Wto 08-06-2010, 12:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Małgo napisała:
Dokładnie, tak tez jest u mnie. Niestety wg mnie kościół katolicki jest mało tolerancyjny.

Tak , również tak uważam że Ci którzy powinni być tolerancyjni niestety nie sa, i wydaje mi się że to Ewangelicy są bardziej tolerancyjni.

Powrót do góry

justinkowa

Zodiak chiński: Wąż
Użytkownik zbanowany
Zakaz pisania

PostWysłany: Pią 17-06-2011, 14:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

"Religa niszczy wiarę"
Nie jestem wierząca. Wychowałam się na wsi, moja rodzina jest głębokiej wiary, ja nie. Moja mama od malego terroryzowała mnie z kościołem. Ciągle słyszałam że jeśli nie pójdę do kościoła to z domu też nie. Po czasie tzn od kl 6 szkoły podstawowej zaczęłam wyznawaćsubkulture gotycką i dopiero zaczęła się jazda. Wszyscy zaczęli uważać mnie za sataniste, księdza na mnie nasylali. Po prostu koszmar. Teraz mam 21 lat i moja mama nadal nie może się pogodzić z tym że nie jestem osobą wiszącą i że żyje w stylu gotyckim.

Podpis Żyję chwilą. Lubię to.
17.01.2010- tak. Zakochany
Powrót do góry

Van'yess
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

Pochwał: 4

PostWysłany: Pią 17-06-2011, 16:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Nawet ludzie ochrzczeni mogą dokonywać wyborów.
Taki ergument mnie nie przekonuje - wy jesteście ochrzczone, a jednak wasz wybór był inny niż próbowali wam narzucić rodzice.
Z kościoła katolickiego, można się wypisać z tego co wiem. Złośliwa I macie problem z głowy - zdecydujecie się na taki krok?

Podpis Wolę bez. Złośliwa
Powrót do góry

dzidzia

PostWysłany: Pią 17-06-2011, 17:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Van A takie coś istnieje jak wypisanie się z kościoła? Bardzo szczęśliwa Bo jak tak i nie trzeba przejść od razu na inną wiarę to mogę nawet iść dzisiaj się wypisać.

Powrót do góry

Van'yess
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

PostWysłany: Pią 17-06-2011, 17:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

dzidzia napisała:
Van A takie coś istnieje jak wypisanie się z kościoła? Bardzo szczęśliwa Bo jak tak i nie trzeba przejść od razu na inną wiarę to mogę nawet iść dzisiaj się wypisać.

Coś mi sie o uszy obiło. Puszcza oko

Proszę -> Apostazja

Ostatnio zmieniony przez Van'yess dnia Pią 17-06-2011, 17:36, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

just-in-time

Zodiak: Lew
Zodiak chiński: Wąż

PostWysłany: Pią 17-06-2011, 17:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Jest, tylko że jest dość skomplikowaną procedurą. Nosi ono nazwę apostazji. Uśmiechnięta

http://pl.wikipedia.org/wiki/Apostazja

Podpis Serduszko 18.10.2008

Ostatnio zmieniony przez just-in-time dnia Pią 17-06-2011, 17:38, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

Van'yess
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

PostWysłany: Pią 17-06-2011, 17:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

O w tej samej chwili zmieniłam jak Odpisałaś. Puszcza oko
No to już wiecie, że macie wybór - i każdy ten wybór ma. Nawet ochrzczeni, którzy nie wierzą. Puszcza oko

Powrót do góry

dzidzia

PostWysłany: Pią 17-06-2011, 17:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

No proszę, człowiek całe życie się uczy.

Powrót do góry

dziuba

Zodiak: Bliźnięta
Zodiak chiński: Smok

PostWysłany: Pią 17-06-2011, 18:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Mój znajomy dokonał apostazji. Trochę mu zajęło., ale był bardzo zdecydowany.
To się nazywa mieć silne przekonanie. Mnie to nie obchodzi na tyle, żeby za tym biegać po prostu.
Tez jestem wychowywana w wierze katolickiej, ale nie wierzę. Tez mnie ścigali abym chodziła na msze. Nic z tego. W końcu po paru latach odpuścili. Czasem tylko mama przebąkuje, że pójdę do piekła, acz bardziej w żartach. Złośliwa Ale powiem Wam, że odetchnęłam jak dali spokój, bo jednak męczyło mnie że sprawiam przykrość mamie.
Jestem z małej wsi, ale nie czuję żadnej presji. Sądze, że ludzie teraz są o wiele bardziej tolerancyjni, niż kiedyś. Nikogo nie obchodzi czy chodzę do kościoła. Tym bardziej, że 90% to i tak hipokryci, którzy do zasad wiary się nie stosują. Nie interesują mnie takie opinie. Nie mam żadnych dylematów - bo to moja sprawa.
Nie zastanawiałam się jeszcze jak to będzie z dziećmi - o ile się dorobię. Zobaczymy jak się na to będzie zapatrywał mój partner. Na pewno dam wolność wyboru dziecku w przyszłości, nie będę mu niczego wmawiała ani zmuszała, ale pewnie ochrzczę, bo to ładna tradycja. :]

Podpis You'll never know if you don't go,
You'll never shine if you don't glow!
Powrót do góry

yakamoz

Zodiak: Wodnik
Zodiak chiński: Kot

PostWysłany: Nie 19-06-2011, 14:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

justinkowa napisała:
Moja mama od malego terroryzowała mnie z kościołem.

To najlepszy sposób aby wychować ateistę. Puszcza oko
Zgadzam się że nie jesteśmy tolerancyjni dla innych wyznań i dla ateistów, mnie tylko zastanawia fakt, że tak wielu mamy ateistów i "wierzących niepraktykujących" a większość z nich jest w papierach katolikami. Jeśli komuś nie podoba się religia katolicka to czemu jest katolikiem, czemu nie zmieni swojego wyznania. Znam dziewczynę, która z katolicyzmu przeszła na ewangelicyzm bo ta religia była jej bliższa. Nikt nikogo na siłę nie trzyma przy danej wierze i każdy ma wybór religii i przekona, tylko niech to będzie wybór od A do Z, a nie sprowadzony tylko do słów typu: wierzę, ale w Boga a nie w religię. Uśmiechnięta

A jeśli chodzi o wychowywanie dzieci to ja wierzę, że moje dzieci nauczą się kochać Boga patrząc na to jak my - ich rodzice go kochają. Uśmiechnięta

Podpis Żal, że się za mało kochało, że się myślało o sobie ...
Choćby się łzy wypłakało, to teraz wszystko za mało ...
Powrót do góry

avelina

Zodiak: Koziorożec
Ostrzeżeń: 1

PostWysłany: Nie 19-06-2011, 21:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

To przykre w nic nie wierzyć.. przykre z tego względu, że w chwilach słabości nie macie nikogo. W takich momentach kiedy wydaje się człowiekowi,że wszystko jest skończone i nie ma nadziei to Bóg właśnie daje tę nadzieję.. wiara nie jest łatwa, ale sama doświadczyłam tego, że ilekroć jest mi źle, płaczę i zaciskam zęby i po cichu modlę się i to mi daje ulgę i spokój.. to fantastyczne i w takich momentach nie potrafię powiedzieć, że Bóg nie istnieje.

Podpis 25.11.2010 r. - uklęknął Puszcza oko
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Nasze codzienne zmagania Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: