Forum Kobiet Kobieca Strona Życia
 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RegulaminRegulamin   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil
   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
bielizna duże rozmiary

Własna firma- dobry pomysł?
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Businesswoman
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
amanite

Pochwał: 1

PostWysłany: Pią 21-08-2009, 9:49    Temat postu: Własna firma- dobry pomysł? Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Cześć dziewczyny Uśmiechnięta
Myślę ostatnio o jakimś fajnym i niedrogim pomyśle na własny, mały biznesik. Od lat pracuję w dwóch pracach, w jednej na cały etat, w drugiej na popołudnia i weekendy. Zaczyna mnie to powoli męczyć, pomyślałam więc o jakimś innym sposobie zarabiania pieniążków...
Ponieważ zawsze lubiłam wszelkie organizowanie impreza, planowanie, przystrajanie itp. pomyślałam o ślubach. Na początek- strojenie kościołów.
Czy któraś z Was miała do czynienia z czymś takim? Czy potrzeba dużo pieniędzy na taki mały biznes?
Wszelkie informacje na ten temat będą mi pomocne.
Dodam tylko, że swój biznes podczepiłabym pod firmę mojego taty, więc większość opłat związanych z firmą odchodzi. Kwestia tylko zakupienia odpowiedniego sprzętu i materiałów....
Co o tym myślicie?
Z góry dzięki za pomoc;)
Pozdrawiam
PS. Do moderatorek- jeśli w złym dziale- proszę o przeniesienie! Nie znalazłam jednak działu, który by do tego pasował... Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  

Bielizna
dotka
Moderatorka
Moderatorka

Pochwał: 12

PostWysłany: Pią 21-08-2009, 11:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Oczywiście trzeba próbować. Dodatkowo - możesz po spełnieniu pewnych warunków dotrzymać dofinansowanie na otwarcie takiego biznesu. No i ZUS płacisz mniejszy przez jakiś czas. Warto. Jeśli chodzi o koszty - to warto samemu zrobić listę najpotrzebniejszych rzeczy i pogłówkować szperając w necie. No i chyba najważniejsza sprawa- trzeba rozpoznać rynek.
Powrót do góry

amanite

PostWysłany: Pią 21-08-2009, 11:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

A czy ktoś próbował już zajmować się czymś takim, bądź korzystał z usług takiej firmy?
Powrót do góry

Agata
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

Zodiak: Strzelec
Zodiak chiński: Kogut
Pochwał: 2

PostWysłany: Pią 21-08-2009, 13:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ja korzystałam z firmy dekorującej salę.
Jedno jest pewne: musisz zainwestować w różnego rodzaju kwiaty, wazony, świeczniki, podstawki, wstążeczki itp.
Ilu ludzi tyle gustów więc musisz być przygotowana na każdą ewentualność i każdy kaprys klienta.
Poza tym musisz się dobrze rozreklamować (polecam portale ślubne, które są baaaaaaaaardzo oblegane) i mieć dostęp do tanich kwiatów (może jakaś giełda kwiatowa w okolicy?).

Możesz też założyć firmę na siebie i ubiegać się o dofinansowanie z UE.

Podpis Syneczku, zanim zostałeś poczęty- pragnęłam Cię.
Zanim się urodziłeś- kochałam Cię.
Zanim minęła pierwsza minuta Twojego życia- byłam gotowa za Ciebie umrzeć!
Powrót do góry

Oczko
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

Zodiak: Strzelec
Zodiak chiński: Pies
Pochwał: 4

PostWysłany: Pią 21-08-2009, 16:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ja miałam taką swoją firmę w Polsce. Miałam kwiaciarnię a dodatkowo prowadziłam strojenie kościołów, sal, pojazdów ślubnych i wszystko co jest związane z kwiatami i imprezami.
W kwiaty zaopatrywałam się we Wrcoławiu na Giełdzie Rolniczej.
Jeżeli chodzi o kwiaty na wesela do kościoła to w ofercie miałam zarówno stojaki z bukietami z kwiatów sztucznych jak i na każdy ślub żywe i indywidualne kompozycje.
Musisz jednak liczyć na spore wydatki na początku.
Ja dodatkowo najmowałam na ten czas jedną lub dwie osoby do pomocy bo samej jest ciężko wszystko ogarnąć.

A ponadto masz ukończony kurs lub szkołę florystyczną?

Podpis Szczęście to jest sposób myślenia, a nie rzecz, którą dostajemy.
Powrót do góry

Katii
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

Zodiak: Wodnik
Zodiak chiński: Koń

PostWysłany: Pią 21-08-2009, 18:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Uważam , że pomysł bardzo dobry i daje możliwość rozwoju. Jeżeli czujesz , że się spełnisz , to myślę, że możesz myśleć o założeniu własnego biznesu poważnie. Uśmiechnięta

Podpis Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej.Uśmiechnięta
Powrót do góry

satino

Użytkownik zbanowany
Ostrzeżeń: 1

PostWysłany: Nie 23-08-2009, 10:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

"Ponieważ zawsze lubiłam wszelkie organizowanie impreza, planowanie, przystrajanie itp. pomyślałam o ślubach. Na początek- strojenie kościołów."
To może od razu kompleksowe usługi? To się chyba nazywa - konsultantka ślubna. Masz już w tym jakieś doświadczenie? Pomagałaś komuś przy organizacji wesela lub świadkowałaś już u kogoś?

Jednej z moich koleżanek też marzy się tego typu praca i już raz organizowała ślub i wesele od A do Z. Mówiła, że na pewno trzeba zacząć od zebrania porządnej bazy fotografów, kwiaciarni, salonów ślubnych i innych firm związanych z tym tematem. Może Ty też zrobisz tego typu rozeznanie w swoich okolicach?

"A czy ktoś próbował już zajmować się czymś takim, bądź korzystał z usług takiej firmy?"
Ja nie i szczerze mówiąc sama jestem ciekawa, ile osób korzysta z takich usług. Na razie zawód konsultantki ślubnej wydaje się być mało popularny w Polsce, ale na filmach zagranicznych to standard Uśmiechnięta
Powrót do góry

amanite

PostWysłany: Pon 24-08-2009, 8:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Rozmawiałam trochę z dziewczynami, które się tym zajmują, i powiedziały, że od października zaczyna się tzw. martwy sezon i nie ma sensu teraz tego rozkręcać... Najlepiej jakoś w lutym przyszłego roku...
Mam więc jeszcze czas, by to przemyśleć Uśmiechnięta
Powrót do góry

Edzia
Moderatorka
Moderatorka

Zodiak: Bliźnięta
Zodiak chiński: Małpa
Pochwał: 4

PostWysłany: Pon 24-08-2009, 9:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

satino mojej koleżance taka właśnie firma o jakiej piszesz upadła. W Polsce tak jak napisałaś, to wciąż bardzo mało popularne. Większość osób woli sama wszystko sobie pozałatwiać i nie chodzi tylko o koszty, które się przy tym oszczędza. Niektórzy to po prostu lubią. Uśmiechnięta

amanite rzeczywiście od października, albo raczej od listopada Puszcza oko jest mniej ślubów, co nie oznacza, że nie ma ich wcale. Puszcza oko Z drugiej strony to czas, kiedy ludzie zaczynają szukać różnych usług na przyszły rok, więc nie jest to tak do końca martwy sezon.

Podpis Każda zmiana może być zmianą na lepsze – wszystko zależy od tego, jak ją przyjmiemy...
Powrót do góry

Amvaradel

PostWysłany: Pon 19-04-2010, 18:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Cytat:
swój biznes podczepiłabym pod firmę mojego taty, więc większość opłat związanych z firmą odchodzi. Kwestia tylko zakupienia odpowiedniego sprzętu i materiałów....

Zatem nie planujesz korzystać z dotacji z urzędu pracy? Jeśli firma byłaby na ojca, to ważna kwestia, czy miałabyś umowę, czy byłoby to "na czarno"...
Powrót do góry

AgnieszkaKa

PostWysłany: Pią 14-05-2010, 13:36    Temat postu: Re Własna firma- dobry pomysł? Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

amanite napisała:
Cześć dziewczyny Uśmiechnięta

Ponieważ zawsze lubiłam wszelkie organizowanie impreza, planowanie, przystrajanie itp. pomyślałam o ślubach.

Hej i co wyszło z Twoich planów? Mam nadzieję, ze jednak nie zrezygnowałaś? Uśmiechnięta
Powrót do góry

Kofeinka

PostWysłany: Czw 08-07-2010, 14:02    Temat postu: Re Własna firma- dobry pomysł? Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ja też jestem ciekawa, jak Ci się ułożyło, dlatego daj znać co i jak :)Osobiście sama robię w branży ślubnej i (tak jak pisałam już w innym temacie) wiem, że jest to ciężka praca, wymagająca od ciebie poświęcenia i stalowych nerwów Puszcza oko Poza tym te wszystkie umowy z podwykonawcami i faktury, które potem trzeba księgować... ech czasami jest dużo roboty Uśmiechnięta
Powrót do góry

Lady_blue

Użytkownik zbanowany

PostWysłany: Pią 09-07-2010, 9:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Hej Uśmiechnięta jak od niedawna prowadze swoj wlasny biznesik. nie stac mnie na ksiegowa, dlatego sporobowalam sama po ksiegowac. w internecie jest klika serwisow oferujacych ksiegowosc on-line. to duza oszcednosc!
Powrót do góry

miszka

PostWysłany: Pon 17-01-2011, 16:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Wedding planner to bardzo fajne zajęcie, jeśli ktos lubi organizowanie, planowani, załatwianie różnych spraw i czuje się wjak ryba w wodzie wśród takich zajęc to jest to bardzo fajne zajecie Uśmiechnięta
Powrót do góry

monika25

Zodiak: Skorpion
Zodiak chiński: Byk

PostWysłany: Pon 24-01-2011, 12:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Hejka :)))
Jeśli nie spróbujesz to się nie przekonasz do odważnych świat należy no nie???
Ty to chociaż masz pracy masz zajęcie a ja też myślę nad otwarciem własnej działalności bo mam dosyć siedzenie w domu i być kura domową tylko że ja idę w kierunku zajmowania się sprzątanie to moje ulubione zajęcie może na początek jakieś biura klatki schodowe a potem się zobaczy a Ty skoro lubisz zajmować się organizowaniem imprez wiesz co i jak to czemu nie!!!Ja jestem za jest duże zapotrzebowanie na takie przygotowywania różnych imprez.
Powodzonka życzę :D :D :D :D
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Businesswoman Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: