Forum Kobiet Kobieca Strona Życia
 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RegulaminRegulamin   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil
   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
Bransoletki, Kolczyki, Wisiorki, Naszyjniki

Wspólne mieszkanie - a kasa
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Mieszkamy razem
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lisanne
Młodsza Moderatorka
Młodsza Moderatorka

Pochwał: 4

PostWysłany: Sob 14-08-2010, 19:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ale tak czy siak nieźle się dziewczyna ustawiła Śmiejąca się .

Podpis  „Jeśli człowiek nie jest wystarczająco szalony, by być szczęśliwym bez powodu, to znaczy, że nigdy nie będzie szczęśliwy.”
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  

Bielizna
Van'yess
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

Pochwał: 4

PostWysłany: Sob 14-08-2010, 19:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Jowita napisała:
Jeden nie polemizuje i się zastanawia nad pojęciem własnej natury, a drugi stwierdza, że jestem cyniczna, pozbawiona wartości, albo jeszcze coś gorszego. Dlatego też, poza forum częściej gryzę się w język, bo tam nie jestem anonimowa. Złośliwa

To pójdę na łatwizne i też przyznam że jestes cyniczna - przynajmniej moja natura i ego nie ucierpi, i pozostanę na zawsze dla siebie najmądrzejsza Złośliwa
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  

dagmara

Zodiak: Wodnik
Zodiak chiński: Świnia

PostWysłany: Sob 14-08-2010, 21:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Trochę zbaczamy z tematu...
Może ona faktycznie w ten sposób postrzega podział ról damsko-męskich, ale w życiu różnie bywa, kiedyś ona może będzie musiała utrzymać rodzinę i co? Poszuka innego bo przy nim nie będzie się czuła kobieco? Litości... Każdy z nas ma swoje wyobrażenia o związku, wiążąc się z kimś zwyczajnie trzeba ustalić co i jak i tyle... Bez rozmowy niczego się nie osiągnie. Pieniądze zawsze były i pewnie będą drażliwym tematem, jednak jakoś trzeba dojść do kompromisów.
Staw - chcesz rady? Pogadaj z dziewczyną, powiedz co Ci nie pasuje i co chciałbyś zmienić. Nie pytaj jak to wygląda u innych bo Ci to nic nie da. Najważniejsze jest to co masz u siebie i jak się z tym czujesz.
Powrót do góry

Maja_82

Zodiak: Rak
Zodiak chiński: Pies
Użytkownik zbanowany
Zakaz pisania

PostWysłany: Nie 15-08-2010, 13:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Jak byłam w pierwszym związku 5 letnim to na początku mieszkaliśmy w wynajętym mieszkaniu wtedy płaciliśmy 750 zł czynszu i nic więcej dlatego co miesiąc każde z nas wyskakiwało z takiej kwoty i to musiało nam starczyć również na jedzenie drobne wydatki i paliwo każde płaciło za siebie.... potem jak kupiliśmy mieszkanie to opłaty wzrosły więc wkładaliśmy do wspólnej kasy po 1500 to co nam zostało przeznaczaliśmy na wakacje.
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  

Silwa

Pochwał: 2

PostWysłany: Pon 16-08-2010, 8:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Warto poznać jej rodzinę, bo faktycznie może taki pogląd na życie damsko-męskie wyniosła z domu. Nie oszukujmy się wiele jest kobiet, które związek z facetem traktują w ten sposób. Ja z Tobą mieszkamy Ty płacisz. Znam parę kobiet, które zawarcie związku małżeńskiego traktowały jako równoznaczny z zakończeniem kariery zawodowej - bo po co jak ma ją kto utrzymywać. Rozmowa i ustalenie szczegółów.
Acha no i bez przesady koszty chyba tak automatycznie nie skoczyły o 100% - czynsz się płaci podobny, za prąd, gaz i wodę też opłata przesyłowa jest taka sama dochodzi tylko zużycie, o internecie nie wspomnę chyba że masz limitowany. A jak chciała kablówkę trzeba jej było powiedzieć, że owszem, ale żeby sobie sama opłacała.
Powrót do góry

magdakow

Zodiak: Strzelec
Zodiak chiński: Tygrys

PostWysłany: Pon 16-08-2010, 17:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Mnie ta sytuacja by po prostu denerwowała. Wartościowanie wartościowaniem, ale skoro facet Ci mówi (nie ważne czy wprost, czy daje do zrozumienia), że go nie stać na utrzymywanie dwóch osób, albo chociaż,że chciałby też mieć coś dla siebie, to chyba kobieta kochająca go powinna zrozumieć. Po prostu w moim przypadku taka sytuacja by nie mogła mieć miejsca. Mieszkamy razem płacimy wszystko na pól to mamy więcej na swoje odrębne przyjemności a na wakacje możemy zbierać ( Razem).

Dołączone po 8 minutach 9 sekundach:

staw napisała:
Zresztą jak pojechaliśmy na wakacje to za nocleg zapłaciłem również za nią i ten sam temat - to należy do faceta.

Zszokowana Długo jesteście razem? Jak się o tym dowiedziałeś, że musisz zapłacić? Powiedziała Ci przed wyjazdem, że pojedzie, ale ty płacisz?

Podpis Thank God I'm a woman!

14.07.2005 Uśmiechnięta 14.07.2010
Powrót do góry

zagubionaaaa

Zodiak: Bliźnięta
Zodiak chiński: Tygrys

PostWysłany: Pią 17-09-2010, 10:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ja to mam podobny problem tylko że z facetem wiec nie tylko dziewczyny tak się zachowują.
Powrót do góry

mary31

Zodiak: Waga
Zodiak chiński: Koza

PostWysłany: Sob 18-09-2010, 9:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ja z moim mężczyzną zanim zamieszkaliśmy razem ustaliliśmy,że on zajmuje się opłatami jak czynsz, prąd, media. Ja natomiast kupuję jedzenie. W naszym przypadku zdaje to egzamin ponieważ wydajemy podobne kwoty. To taki uczciwy układ!
Powrót do góry

aurinko
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

Zodiak: Wodnik
Zodiak chiński: Byk
Pochwał: 2

PostWysłany: Pon 20-09-2010, 9:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Widać dziewczyna ma takie podejście wyniesione z domu. Może wystarczy spokojna rozmowa i wytłumaczenie kilku spraw. Puszcza oko

Podpis 03.04.2009 | 10.05.2009 | 06.12.2011

"Sukces jest sumą małych wysiłków powtarzanych dzień po dniu." - Collier
Powrót do góry

czaarna

Zodiak: Skorpion
Zodiak chiński: Koń

PostWysłany: Czw 26-05-2011, 15:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

U Mnie wygląda to tak, mieszkam razem z moim partnerem u Niego , z jego rodzicami, dokładamy się do życia, dorywczo pracujemy zza granicą. Staramy się dokładać tyle pieniążków, aby było sprawiedliwie. Pieniążki mamy wspólne, nie ma Moje, Twoje. Jeżeli chcę na bluzkę, dostane, ale nie rozrzucamy się, ponieważ chcemy mieć odłożone parę groszy na tzw czarną godzinę. Nigdy nie było u Nas z tym problemu, oby tak dalej. Bardzo szczęśliwa
Powrót do góry

doma1994

Ostrzeżeń: 1

PostWysłany: Czw 26-05-2011, 16:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Troche jest em... Dziwna? Skoro z Toba mieszka to powinniście dzielić rachunki na pół, a nie użwa dwóch płaci jeden? No hiperbola! Słuchaj, dobra płacisz za wszystko, a starcza Ci potem na Twoje zachcianki? Bo ona Cię normalnie wykorzystuje! Obdziera Cię z kasy, znalazła sobie kogoś kto będzie ją utrzymywał - poszła na łatwiznę?
Lepiej z nią ostro pogadaj. To nie jest kobiece zachowanie, Kobieta powinna być skromna i lubić prezenty tak jak Van. Złośliwa

Podpis "Tylko zycie poswiecone innym warte jest przezycia."

"Ludzie widza swiat tak, jak go sobie wyobraza."
Powrót do góry

yolanta

Zodiak: Lew
Zodiak chiński: Smok

PostWysłany: Czw 09-06-2011, 14:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Podoba mi się pomysł, że facet płaci rachunki, a kobieta za jedzenie. ; )
Powrót do góry

Gwiazdeczka

Zodiak: Panna
Zodiak chiński: Szczur
Pochwał: 3

PostWysłany: Czw 09-06-2011, 15:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

yolanta napisała:
Podoba mi się pomysł, że facet płaci rachunki, a kobieta za jedzenie ; )

U mnie to działa na identycznej zasadzie. Uśmiechnięta

Podpis "Kobieta jest jak saszetka herbaty. Nie wie, jak jest mocna, dopóki nie wpadnie we wrzątek."
03.05.2005 Serduszko 04.12.2008 Zakochany
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  

just-in-time

Zodiak: Lew
Zodiak chiński: Wąż

PostWysłany: Czw 09-06-2011, 15:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ja bym chyba wolała za rachunki płacić, bo przy moim bym z torbami poszła płacąc za jedzenie. Bardzo szczęśliwa

A co do Twojej Pani, to ja Ci (nie)stety nic nie doradzę, poza tym, że musisz sam z nią o tym porozmawiać i wyjaśnić. Jest prawdopodobne, że wyniosła takie wychowanie z domu, gdzie jest typowo tradycyjny podział ról, a może po prostu jest wygodnicka. Musisz się tego dowiedzieć, porozmawiać i wyjaśnić kilka rzeczy, a będzie dobrze. Uśmiechnięta

Podpis Serduszko 18.10.2008
Powrót do góry

dayzi

PostWysłany: Czw 09-06-2011, 18:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

A u mnie jest taka sytuacja. Puszcza oko
Każdy ma swoją kasę i swój dom, który utrzymuje.
Gdy mieszkam u niego on pokrywa wszystkie koszty (jego wybór).
Gdy u mnie(rzadziej) to jest moim gościem. Puszcza oko
Swoje dzieci utrzymuję sama. Nigdy nie oczekiwałabym od mojego partnera żeby na nie płacił.

Bardzo sobie chwalę autonomię finansową i swobodę mieszkaniową.
Będąc mężatką zasmakowałam wspólnej kasy... i się ugotowałam w tej zupie.
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Mieszkamy razem Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 2 z 4

Skocz do: