Forum Kobiet Kobieca Strona Życia
 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RegulaminRegulamin   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil
   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
sklep z biżuterią

Zabobony
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Nasze codzienne zmagania
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kitty

Zodiak: Ryby
Zodiak chiński: Tygrys

PostWysłany: Pon 23-03-2009, 20:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Sama wierzę w nieszczęście, które przynosi rozsypana przez nieuwagę sól. Zawsze trochę tej rozsypanej biorę w palce prawej ręki i przerzucam przez lewe ramię lub też przez nie spluwam Złośliwa
Buty na stole też nigdy nie powinny się znaleźć. A że czasami wpadają do nas siostrzeńcy mojego kochania to wiadomo - worek z butami na stół. Ale gonię ich, żeby tego nie robili. Bo to wróży kłótnię...
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  

Bielizna
Ammut

PostWysłany: Pon 23-03-2009, 22:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Nie wierzę...Raczej odwracam wszystko w drugą stronę - 13 piątek ,to mój szczęśliwy dzień Bardzo szczęśliwa
Powrót do góry

efrell
Moderatorka
Moderatorka

Zodiak chiński: Byk
Pochwał: 10

PostWysłany: Wto 24-03-2009, 8:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ammut ja robie podobnie. MI zawsze czarne koty szczęście przynoszą. Bardzo szczęśliwa
Za to jak byłam mała to na przekór zawsze jak znalazłam czterolistną koniczynę rozbijałam głowę. Śmiejąca się

Przypomniał mi się jeszcze jeden śmieszny przesąd. Jak za panny moczy się brzuch przy myciu naczyń to zwiastuje męża pijaka. Śmiech do łez

Podpis Czytaj regulamin!
Powrót do góry

Kitty

PostWysłany: Wto 24-03-2009, 8:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

efrell napisała:

Przypomniał mi się jeszcze jeden śmieszny przesąd. Jak za panny moczy się brzuch przy myciu naczyń to zwiastuje męża pijaka. Śmiech do łez

O tego nie słyszałam! Ale fakt faktem, rzadko udaje mi się coś rozlać przy zmywaniu, a jak już to kapie mi na kapcie Cool

A co sądzicie o odpukiwaniu? Np oczekujecie czegoś i żeby nie zapeszyć to odpukuje się w niemalowane lub 'pluje' Puszcza oko
Powrót do góry

efrell
Moderatorka
Moderatorka

Zodiak chiński: Byk
Pochwał: 10

PostWysłany: Wto 24-03-2009, 8:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Kitty ja za panny ciągle moczyłam brzuch podczas mycia naczyn i wlasnie slyszalam ten przesąd od babci ... ale wydaje mi się że miał bardziej służyć namowom do zakładania fartuszka w kuchni. Śmiejąca się

Tak samo jest z tym, że jak się za często przegląda w lusterku to można diabła zobaczyć. Śmiejąca się

A z tym odpukiwaniem, to faktycznie mimo, że jakas przesądna nie jestem to zdarza mi się powiedzieć "odpukać" albo coś w tym stylu. Bardzo szczęśliwa Ale i tutaj myślę że to kwestia przyzwyczajenia niz wiary w przesąd.

Tak samo jest ze wstawaniem lewą nogą albo pupą do góry. Śmiejąca się

Podpis Czytaj regulamin!
Powrót do góry

anusiak8989

Zodiak: Lew
Zodiak chiński: Wąż

PostWysłany: Pią 27-03-2009, 18:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Mnie śmieszy to "nie śpiewaj przy jedzeniu, bo będziesz miała głupiego męża" Bardzo uśmiechnięta
Powrót do góry

wiki
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

Zodiak chiński: Kogut
Pochwał: 7

PostWysłany: Pią 27-03-2009, 21:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Moze to dziwne,ale jak byłam mała babcia mi powiedziała "nie gwizdaj w domu bo Maryja płacze'.Tak mi to utrwaliło się w pamięci,ze nikt w domu w mojej obecności nie zagwizda Puszcza oko
Powrót do góry

Kitty

PostWysłany: Sob 28-03-2009, 11:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Hmmm a co sądzicie o pęknięciu obrączki na pół? Nie w jednym miejscu ale tak idealnie na pół? Gdzieniegdzie przeczytałam, że wróży to nieszczęście a jeszcze gdzieś indziej, że to uśmiech losu...

Podpis Przyjacielu, jeśli będzie Ci dane żyć sto lat, to ja chciałbym żyć sto lat minus jeden dzień, abym nie musiał żyć ani jednego dnia bez Ciebie.
Powrót do góry

kate74

Zodiak: Strzelec

PostWysłany: Sob 28-03-2009, 16:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Nigdy nie słyszałam o takim przesądzie, ale też nigdy nie słyszałam, żeby komuś tak pękła obrączka.
Powrót do góry

Oczko
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

Zodiak chiński: Pies
Pochwał: 4

PostWysłany: Sob 28-03-2009, 17:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ja też nigdy nie słyszałam o tym by obrączka pękła. Znam tylko przesąd, że jeśli ktoś zgubi obrączkę to znak, że straci swoją drugą połówkę.

Podpis Szczęście to jest sposób myślenia, a nie rzecz, którą dostajemy.
Powrót do góry

Alva

Zodiak: Baran
Zodiak chiński: Smok

PostWysłany: Sob 28-03-2009, 17:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

anusiak8989 napisała:
Mnie śmieszy to "nie śpiewaj przy jedzeniu, bo będziesz miała głupiego męża" Bardzo uśmiechnięta

Ja słyszałam troszkę inną wersję: "Nie śpiewaj przy jedzeniu, bo będziesz miała głupie dzieci." Śmiejąca się

Podpis SerduszkoNie ważne są żadne słowa, nasza miłość jest piękna. Nie liczy się nic, liczą się przyspieszone tętna.Serduszko
Powrót do góry

gosiagr84

Zodiak chiński: Szczur

PostWysłany: Sob 28-03-2009, 18:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

To znalazłam w necie:

* że jak ktoś nie spełni zachcianki kobiety w ciąży to go myszy zjedzą (ciekawe dlaczego akurat myszy ?? babcia nie wie
* nie wolno nic smażyć w ciąży bo tam gdzie tłuszcz kapnie to dziecko będzie miało znamię
* nie wolno nosić korali ani przechodzić pod kablami bo się pępowina owinie.
* Jak matka nie miała dolegliwości a córka ma ( i na odwrót) to będzie chłopiec
* nie wolno obcinać włosów bo dziecko będzie nie mądre
* Nie wolno współżyć 2 miesiące przed rozwiązaniem,bo dziecku będą ropiały oczka
* Jeżeli kobieta w ciąży się czegoś przestraszy i dotknie w tym momencie swojego brzucha to dzidzia będzie miała "myszkę " (znamię )
* nie wolno podnosić rąk do góry, bo się pępowina owinie dookoła szy
* Nie patrz na księżyc, bo dziecko będzie łyse.
* Nie patrz na słońce, bo dziecko będzie się zanosiło płaczem.
* Nie patrz przez wizjer w drzwiach lub przez inną dziurkę, bo dziecko będzie zezowate
* Nie patrz na nikogo brzydkiego, bo dziecko będzie podobne.
* Nie noś nic na szyi, bo dziecko okręci się pępowiną.
* Nie depiluj się (nie gol), bo dziecko urodzi się łyse.

Ciężarna nie powinna iść na wesele bo przyniesie pecha młodym

Co Wy na to? Gdybyśmy wierzyli we wszystkie zabobony i przesądy to wtedy należałoby leżeć w łóżku i nic nie robić Złośliwa

Ale z łóżka zawsze wstaje prawą nogą Bardzo szczęśliwa
Powrót do góry

Oczko
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

Zodiak chiński: Pies
Pochwał: 4

PostWysłany: Sob 28-03-2009, 20:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Przez te głupkowate zabobony teraz sie boję, bo na początku ciąży tłuszcz mi prysnął w stronę twarzy, jak smażyłam naleśniki. I teraz się boję, żeby małe nie miało znamienia. Smutna

Podpis Szczęście to jest sposób myślenia, a nie rzecz, którą dostajemy.
Powrót do góry

Alva

Zodiak: Baran
Zodiak chiński: Smok

PostWysłany: Sob 28-03-2009, 20:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

A mi się właśnie coś przypomniało.
Kiedyś słyszałam, że cyganki kiedy mają okres, to nie mogą gotować dla swoich mężów, bo wtedy jedzenie będzie skażone czy coś w tym stylu. Złośliwa
Bzdura niesamowita! Śmiejąca się

Podpis SerduszkoNie ważne są żadne słowa, nasza miłość jest piękna. Nie liczy się nic, liczą się przyspieszone tętna.Serduszko
Powrót do góry

gosiagr84

Zodiak chiński: Szczur

PostWysłany: Nie 29-03-2009, 18:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

To są tylko zabobony. Moim zdaniem należy do nich podchodzić z pewnym dystansem. Na nasz ślub wybrałam biała wiązankę z frezji. Wszystko było pięknie. Pewnego dnia mój M. zadzwonił że jakaś ciotka kazała nam zmienić kolor wiązanki, bo biały przynosi jakieś nieszczęście czy coś takiego. Troszkę się tym przestraszyłam więc zrobiłam mały wywiad wśród swoich starszych bliskich i znajomych. Okazało się, że każdy poparł nasz wybór stwierdzając, że to najbardziej odpowiedni kolor. Wtedy zrozumiała tak naprawdę że to ludzie wymyślają te głupie przesądy. Może ktoś miał białą wiązankę na ślubie i nie wyszło. Zwalili od razu na kolor. Bez sensu. Co ma być to będzie. Nie zmienimy swojego przeznaczenia. Nie szukajmy przyczyn w kolorach, w datach itp. Dodam, że moi rodzice wzięli ślub w maju i są ze sobą 31 lat. Nic dodać i nic ująć.
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Nasze codzienne zmagania Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 5 z 7

Skocz do: