Sama wierzę w nieszczęście, które przynosi rozsypana przez nieuwagę sól. Zawsze trochę tej rozsypanej biorę w palce prawej ręki i przerzucam przez lewe ramię lub też przez nie spluwam
Buty na stole też nigdy nie powinny się znaleźć. A że czasami wpadają do nas siostrzeńcy mojego kochania to wiadomo - worek z butami na stół. Ale gonię ich, żeby tego nie robili. Bo to wróży kłótnię...
Ammut ja robie podobnie. MI zawsze czarne koty szczęście przynoszą.
Za to jak byłam mała to na przekór zawsze jak znalazłam czterolistną koniczynę rozbijałam głowę.
Przypomniał mi się jeszcze jeden śmieszny przesąd. Jak za panny moczy się brzuch przy myciu naczyń to zwiastuje męża pijaka.
Kitty ja za panny ciągle moczyłam brzuch podczas mycia naczyn i wlasnie slyszalam ten przesąd od babci ... ale wydaje mi się że miał bardziej służyć namowom do zakładania fartuszka w kuchni.
Tak samo jest z tym, że jak się za często przegląda w lusterku to można diabła zobaczyć.
A z tym odpukiwaniem, to faktycznie mimo, że jakas przesądna nie jestem to zdarza mi się powiedzieć "odpukać" albo coś w tym stylu. Ale i tutaj myślę że to kwestia przyzwyczajenia niz wiary w przesąd.
Tak samo jest ze wstawaniem lewą nogą albo pupą do góry.
Moze to dziwne,ale jak byłam mała babcia mi powiedziała "nie gwizdaj w domu bo Maryja płacze'.Tak mi to utrwaliło się w pamięci,ze nikt w domu w mojej obecności nie zagwizda
Hmmm a co sądzicie o pęknięciu obrączki na pół? Nie w jednym miejscu ale tak idealnie na pół? Gdzieniegdzie przeczytałam, że wróży to nieszczęście a jeszcze gdzieś indziej, że to uśmiech losu...
* że jak ktoś nie spełni zachcianki kobiety w ciąży to go myszy zjedzą (ciekawe dlaczego akurat myszy ?? babcia nie wie
* nie wolno nic smażyć w ciąży bo tam gdzie tłuszcz kapnie to dziecko będzie miało znamię
* nie wolno nosić korali ani przechodzić pod kablami bo się pępowina owinie.
* Jak matka nie miała dolegliwości a córka ma ( i na odwrót) to będzie chłopiec
* nie wolno obcinać włosów bo dziecko będzie nie mądre
* Nie wolno współżyć 2 miesiące przed rozwiązaniem,bo dziecku będą ropiały oczka
* Jeżeli kobieta w ciąży się czegoś przestraszy i dotknie w tym momencie swojego brzucha to dzidzia będzie miała "myszkę " (znamię )
* nie wolno podnosić rąk do góry, bo się pępowina owinie dookoła szy
* Nie patrz na księżyc, bo dziecko będzie łyse.
* Nie patrz na słońce, bo dziecko będzie się zanosiło płaczem.
* Nie patrz przez wizjer w drzwiach lub przez inną dziurkę, bo dziecko będzie zezowate
* Nie patrz na nikogo brzydkiego, bo dziecko będzie podobne.
* Nie noś nic na szyi, bo dziecko okręci się pępowiną.
* Nie depiluj się (nie gol), bo dziecko urodzi się łyse.
Ciężarna nie powinna iść na wesele bo przyniesie pecha młodym
Co Wy na to? Gdybyśmy wierzyli we wszystkie zabobony i przesądy to wtedy należałoby leżeć w łóżku i nic nie robić
Przez te głupkowate zabobony teraz sie boję, bo na początku ciąży tłuszcz mi prysnął w stronę twarzy, jak smażyłam naleśniki. I teraz się boję, żeby małe nie miało znamienia.
A mi się właśnie coś przypomniało.
Kiedyś słyszałam, że cyganki kiedy mają okres, to nie mogą gotować dla swoich mężów, bo wtedy jedzenie będzie skażone czy coś w tym stylu.
Bzdura niesamowita!
To są tylko zabobony. Moim zdaniem należy do nich podchodzić z pewnym dystansem. Na nasz ślub wybrałam biała wiązankę z frezji. Wszystko było pięknie. Pewnego dnia mój M. zadzwonił że jakaś ciotka kazała nam zmienić kolor wiązanki, bo biały przynosi jakieś nieszczęście czy coś takiego. Troszkę się tym przestraszyłam więc zrobiłam mały wywiad wśród swoich starszych bliskich i znajomych. Okazało się, że każdy poparł nasz wybór stwierdzając, że to najbardziej odpowiedni kolor. Wtedy zrozumiała tak naprawdę że to ludzie wymyślają te głupie przesądy. Może ktoś miał białą wiązankę na ślubie i nie wyszło. Zwalili od razu na kolor. Bez sensu. Co ma być to będzie. Nie zmienimy swojego przeznaczenia. Nie szukajmy przyczyn w kolorach, w datach itp. Dodam, że moi rodzice wzięli ślub w maju i są ze sobą 31 lat. Nic dodać i nic ująć.