Forum Kobiet Kobieca Strona Życia
 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RegulaminRegulamin   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil
   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Zapiekanka warzywna
 
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Potrawy z warzyw
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mrowka84
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Rak
Zodiak chiński: Szczur
Dołączyła: 05 Kwi 2011
Ostrzeżeń: 2
Posty: 41

PostWysłany: Pon 30-05-2011, 11:07    Temat postu: Zapiekanka warzywna Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

cała zapiekanka to tylko 390 kcal Uśmiechnięta

Składniki na zapiekankę warzywną (1-2 porcje):

* 35 g kiełków fasoli mung,
* 40 g papryki czerwonej (ok. 1/4 średniej papryki),
* 200 g pieczarek (ok. 10 sztuk),
* 100 g cukinii (1/4 dużej cukinii),
* 130 g białych szparagów (4 obrane sztuki),
* 50 g białego ryżu (1/4 szklanki),
* 5 g sosu sojowego jasnego,
* przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka,
* natka pietruszki.

Składniki na sos beszamelowy:

* 10 g masła (ok. 2 łyżeczki),
* 10 g mąki pszennej,
* 10 ml mleka zwykłego lub sojowego,
* sól, pieprz.

PRZYGOTOWANIE:

1. Pokroić paprykę, cukinię, kiełki i pieczarki. Następnie wrzucić na teflonową patelnię, dolać trochę wody i dusić około 10-15 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i sosem sojowym.
2. W tym czasie obrać szparagi i gotować najlepiej na parze przez około 8 minut. Po tym czasie dorzucić je na patelnię.
3. Nagrzać piekarnik do około 150-180°C.
4. Ryż biały gotować w garnku z osoloną wodą (można pokropić cytryną, żeby był sypki) przez 15-20 minut.
5. Gdy warzywa i pieczarki są miękkie, a woda odparuje z patelni, należy zdjąć je z ognia.
6. W małym garnku roztopić masło (uwaga żeby nie przypalić! Puszcza oko), dolać mleko, wsypać mąkę cały czas mieszając. Następnie można dolać wody, żeby sos był trochę rzadszy, dobrze rozmieszać, dodać sól i pieprz.
7. Ugotowany ryż przesypać do żaroodpornego naczynia, a na wierzch nałożyć usmażone warzywa. Całość polać sosem.
8. Zapiekankę włożyć do piekarnika i zapiekać około 10 minut.
9. Po upływie tego czasu wyjąć z piekarnika, posypać natką pietruszki i gotowe!
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Potrawy z warzyw Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
 
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB modified for kobiet.pl v1.91.00
RSS10 RSS20