Forum Kobiet Kobieca Strona Życia
 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RegulaminRegulamin   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil
   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
sklep z biżuterią

Zasady wychowawcze w waszym domu
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Dzieci starsze
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Barbi

Zodiak: Panna
Zodiak chiński: Koń
Pochwał: 1

PostWysłany: Czw 20-03-2008, 9:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

A ja ostatnio wiele myslalam nad zasadami jakie panuja w domach moich znajomych.Niektore dzieci,nie znaja pojecia "nie mozesz",siedza non stop na necie i wszystko maja gdzies.Ja sobie tego nie wyobrazam i noz mi sie w kieszeni otwiera.
Jedna i tylko jedna z moich kolezanek wychowuje dziecko wedlug starych zasad,tak jak i my bylysmy wychowywane.Nie ma w domu komputera a jak cos potrzebne jest do szkoly to ida razem do kafejki internetowej.Slodycze niezbyt czesto.Mc Donald praktycznie raz w roku.Oszczedza swoje pieniadze w banku i co chwile zbiera na cos.I wyobrazcie sobie,ze na gry komputerowe tylko na ksiazki.Martyna jest grzeczna,ulozona chociaz zdarzaja sie jej dzieciece psikusy.I wiecie co.Ja tez bede chciala tak swoje dziecko wychowac.
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  

Fotoatrakcje
Katii
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

Zodiak: Wodnik
Zodiak chiński: Koń

PostWysłany: Nie 24-08-2008, 11:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

U mnie to różnie bywa, ale zawsze staram się moim dzieciom tłumaczyć "dlaczego tak, a nie inaczej". Pozwalam im na granie na komputerze , ale mają również swoje obowiązki np. ścielanie łóżka, czy sprzątanie pokoju. Natomiast gdy się kłócą, albo biją to mają karę. Ale robią również wiele rzeczy razem np: malują farbami , lepią coś z plasteliny, czy grają w gry planszowe. A znowu ja, jako rodzic staram się ich słuchać, rozmawiać z nimi bo uważam, że to jest bardzo ważne. Czasami gram z nimi w karty, ale nie brakuje również np. spacerów, albo małych szaleństw i wygłupów.

Podpis Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej.Uśmiechnięta
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  

tatiana

Zodiak: Lew
Zodiak chiński: Smok

PostWysłany: Nie 24-08-2008, 15:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Moja córcia ma niecałe 4 lata.Po moich dotychczasowych doswiadczeniach wiem jedno-najwazniejsze:nigdy nie wolno dopuscic do sytuacji aby dziecko rządziło w domu.Musi byc odpowiednia hierarchia.Rodzice ustalaja zasady a dziecko ich przestrzega.Ustalone zasady maja byc stałe i niezmienne.Np.jesli nie wolno wchodzic na stół to znaczy nie wolno i koniec kropka.Nie wolno jak mama ma dobry humor,nie wolno jak ma zły,nie wolno jak tata jest zmęczony itd.Nie nalezy w zaleznosci od okolicznosci popuszczac dziecku na zasadzie "jestem dzisiaj zmęczona...niech łazi po tym stole...bo juz nie mam siły gadac...".
Nie jestem za despotycznym wychowywaniem,nic z tych rzeczy.Uwazam ze niektóre panujace w domu zasady mozna nawet przedyskutowac z dzieckiem.Ale jestem zdania ze potrzebne sa granice,ustanowione juz na samym poczatku kiedy dziecko jest małe.
Od poczatku ucze tez moje dziecko samodzielnosci.Samodzielnego jedzenia,zakładania butów,nie wyręczam we wszystkim,chyba ze ma jakis problem,to wtedy pomagam.Ucze tez sprzatania po sobie.Róznie z tym bywa ale są postępy Puszcza oko .Staram sie nie zmuszac ale motywować.Nagrodą jest zwykle to ze ją chwale,mówie ze zrobiła to slicznie,ze dobra robota,bije brawo itp.Staram sie nie nagradzać rzeczami materialnymi.
Powrót do góry

sylla

Zodiak: Koziorożec
Zodiak chiński: Małpa

PostWysłany: Pon 26-10-2009, 13:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Jak czasami patrzę na inne dzieci to wydaje mi się że moje dziecko to aniołek . Jednak jestem zdania , że dzieci powinny być dopilnowane i stawiane do pionu od najmłodszych lat. Maja zna już zasady i stosuje się do nich . Wydaje mi sie , że dosyć stanowczo traktujemy ją oboje z mężem. Były momenty, że już mi serce krwawiło i chciałam ulec. Ale dałam rade. Maja zna swoje miejsce .Nie ma problemu ze sprzątaniem czy wykonywaniem różnych drobnych rzeczy o które ja poproszę. Widać , że dziecko się stara i nie łobuzuje. Dochodzą oczywiście różne problemy wychowawcze ale staramy się je na bieżąco rozwiązywać.
Jakie ja stosuje kary Przewraca oczami ? Najbardziej skuteczną chyba karą dla mojej córki jest pójście do swojego pokoju. Ona strasznie to przeżywa i płacze. Ale po chwili potrafi przyjść i przeprosić. U nas w domu jest to w zasadzie jedyna kara.. Nie stosuje kar cielesnych . Jestem ich całkowitą przeciwniczką. Wydaje mi się że kara typu"...idź do swojego pokoju i wróć jak to wszystko przemyślisz..." jest dużo lepszym wyjściem niż klaps.

Podpis Przeciwności losu uczą mądrości, powodzenie ją odbiera.
Powrót do góry

Majek
Młodsza Moderatorka
Młodsza Moderatorka

Zodiak: Waga
Zodiak chiński: Świnia
Pochwał: 4

PostWysłany: Pon 26-10-2009, 15:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Dziewczyny ja mam do Was pytanie odnośnie tego, o której Wasze dzieci chodzą spać i czy śpią w dzień.
Moja sąsiadka ma dwuletnią córeczkę, mała rzadkie kiedy śpi w dzień, z tego co mi sąsiadka mówi, to prawie nigdy nie kładzie jej spać po południu, a na dodatek wieczorami chodzi też bardzo późno spać. Parę razy gdy byliśmy u nich to szła spać po 23, tak jak my szliśmy już do domu, do tego czasu siedziała z nami.
Dla mnie to baardzo dziwne i chyba niezbyt dobre dla dziecka, choć może ja się nie znam. Przewraca oczami

Podpis Serduszko 23.07.2011 Serduszko

Ale i zakochała się bez pamięci, jako że miłość nie dba o powody.
Powrót do góry

Oczko
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

Zodiak: Strzelec
Zodiak chiński: Pies

PostWysłany: Pon 26-10-2009, 16:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Majek Ola spała popołudniami do 3 roku życia. Teraz już nie śpi.
Stała pora chodzenia spać to godzina 20-ta w porywach do 20.15.

Podpis Szczęście to jest sposób myślenia, a nie rzecz, którą dostajemy.
Powrót do góry

Edzia
Moderatorka
Moderatorka

Zodiak: Bliźnięta

PostWysłany: Pon 26-10-2009, 18:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Maja a może to dziecko długo śpi rano? Bardzo szczęśliwa Kiedyś pewnie śpi, bo jakieś kilkanaście godzin na dobę dwuletnie dziecko powinno przesypiać.

Mój był zawsze śpiochem, w wieku dwóch lat spał 10-11 godzin w nocy + 3 godziny w dzień, ale dzieci są różne, nie wszystkie potrzebują tyle snu. Puszcza oko

Podpis Każda zmiana może być zmianą na lepsze – wszystko zależy od tego, jak ją przyjmiemy...
Powrót do góry

Majek
Młodsza Moderatorka
Młodsza Moderatorka

PostWysłany: Pon 26-10-2009, 18:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Edzia z tego co mi koleżanka mówiła, to mała budzi się ok. 9 rano. Zszokowana

Powrót do góry

wiki
Przyjaciółka Forum
Przyjaciółka Forum

Zodiak: Ryby
Zodiak chiński: Kogut
Pochwał: 7

PostWysłany: Pon 26-10-2009, 19:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Moja córka spała po obiedzie do 2 lat.Godzina spania wieczorem była 19-20.Teraz chodzi do szkoły i o 20 ma byc w łóżku.Niech sie wali i pali.O 6 wstaje. Puszcza oko

ja jestem zdania ,że dzieci ida spać po dobranocce,bo rodzicom sie tez cos należy,a wieczór to taki moment dla siebie,czy samemu czy we dwoje Puszcza oko .
Powrót do góry

Edzia
Moderatorka
Moderatorka

Zodiak: Bliźnięta

PostWysłany: Pon 26-10-2009, 20:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Majek napisała:
Edzia z tego co mi koleżanka mówiła, to mała budzi się ok. 9 rano. Zszokowana

To ja jej szczerze współczuję, zero czasu dla siebie.

Podpis Każda zmiana może być zmianą na lepsze – wszystko zależy od tego, jak ją przyjmiemy...
Powrót do góry

Majek
Młodsza Moderatorka
Młodsza Moderatorka

PostWysłany: Pon 26-10-2009, 21:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Dokładnie Edzia! Nawet widać, że oni (rodzice) dla siebie nawzajem mają bardzo mało czasu. W ogóle nie widać między nimi miłości.

Dołączone po 25 minutach 12 sekundach:

wiki napisała:

ja jestem zdania ,że dzieci ida spać po dobranocce,bo rodzicom sie tez cos należy,a wieczór to taki moment dla siebie,czy samemu czy we dwoje Puszcza oko .

Wiki ja w 100% podzielam Twoje zdanie. I w przyszłości będzie to jedna z podstawowych zasad wobec moich dzieci.

Powrót do góry

sylla

Zodiak: Koziorożec

PostWysłany: Wto 27-10-2009, 14:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Moja córka chodzi spać około 22 godziny. Wiem że to późno a my rzeczywiście nie mamy dla siebie czasu wieczorami . Ciekawa jestem jak 'przestawić' córkę na wcześniejsze kładzenie sie spać? Dodam tylko , że gdy chodzi tak późno spać to wstaje około 87-8 godz. rano. Jak sie wcześniej położy to mam nadzieje że nie będzie mnie budziła o piątej nad ranem Przewraca oczami .

Podpis Przeciwności losu uczą mądrości, powodzenie ją odbiera.
Powrót do góry

dorinda

PostWysłany: Pon 01-02-2010, 11:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Mój skarb jest hiperaktywny i gdyby nie było zasad to bym życia nie miała Puszcza oko Wciąż próbuje przeforsować "ja tu rządzę" ...

Mamy wiele stałych zasad, ale też bardzo dużo podlega negocjacjom.

Dużo nagród!!!!!!
Niektóre dziwne ... Np. w nagrodę za posprzątanie zabawek może samodzielnie odkurzyć dywan Bardzo szczęśliwa Do tego naklejki (medale), bitwa na poduszki czy wspólna zabawa (bo skoro już tak ładnie posprzątał to mamy gdzie się bawić )

Kary? Czasem starczy groźba, że będzie miał karę. Czasem idzie "odsiedzieć" aż się uspokoi. Czasem po prostu nie będę się z nim bawić jeśli...

Staram się trzymać zasady, którą mi na jakimś szkoleniu menadżerskim podawali Puszcza oko : prośba, polecenie, ostrzeżenie (jak nie, to...), sankcja. No i liczę do trzech...

Słodycze je codziennie w małych ilościach i nie mają one żadnego związku z jego zachowaniem. Ma ochotę, to proszę. Np. 2 okienka gorzkiej czekolady czy jakieś ciastko... Wie, że więcej nie można bo: 1. bolałby brzuszek, 2. bakterie na ząbkach też lubią słodycze i będą miały dużo siły do robienia dziur w zębach. Rozumie.

Choć czasem, jak mi nerwy puszczą i argumentów brakuje, to idzie w decybele Zakłopotana A potem boli mnie gardło Skonsternowana Też jestem człowiekiem...

Dołączone po 6 minutach 2 sekundach:

A tak co do chodzenia spać, to to właśnie jedna z negocjowalnych kwestii Uśmiechnięta Dużo zależy od tego jak intensywnie był spędzony dzień, o której wstał i czy zdrzemnął się po południu (jeśli gdzieś jadę z nim samochodem po 16 to na 100% mi przyśnie).
Ale zawsze zachowujemy kolejność. Po umyciu ząbków wybiera książeczki do czytania, czasem jeszcze może "zbudować" samolot (czy coś tam) z pościeli i razem chwilę "jedziemy" a potem dużo czytania, czasem najpierw jakieś zagadki już na leżąco a potem dopiero bajeczka.

Sam proces usypiania czasem trwa nawet z godzinę, ale to dla mnie jedna z przyjemniejszych czynności w ciągu dnia Uśmiechnięta Taki nasz czas, kiedy nikt i nic nam nie przeszkadza Bardzo uśmiechnięta

Podpis Z pozdrowieniami dla wszystkich tutaj... Puszcza oko
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  

LemonIceTea

PostWysłany: Czw 06-05-2010, 9:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Moja córka też nie śpi w dzień (2,5 roku) nie ma siły żeby ją położyć i już.
Ale intensywnie spędzamy dzień i potem pada o 21 spać. Śpi do 9 rano więc 12 godzin. To chyba wystarczy, co?
Metody wychowawcze?
Podstawą jest szacunek.
Dzieci dużo pomagają w domu - z własnej woli.
Surowych zasad jako takich nie mam.
Nie potrzebujemy kar - wystarczą słowa Uśmiechnięta
Duuużo rozmawiamy i czytamy ksiażek.
Powrót do góry

Kachna

Ostrzeżeń: 1

PostWysłany: Czw 26-08-2010, 19:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Mnie sie trafił grzeczny dzieciak, nieskromnie powiem, ze wszyscy mi go zazdroszczą Bardzo szczęśliwa . Zasady w domu oczywiście mamy, które moj mały próbuje naginać. Ważne jest aby dziecka uczyc od poczatku pozytywnych zachowań, no najważniejszy jest przykład z góry - czyli nie wymagajmy od dzieci czegoś czego sami nie robimy.
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Dzieci starsze Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: