Forum Kobiet Kobieca Strona Życia
 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RegulaminRegulamin   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil
   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Zupa ogórkowa
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Zupy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
efrell
Moderatorka
Moderatorka


Płeć: Kobieta
Zodiak: Ryby
Zodiak chiński: Byk
Dołączyła: 15 Mar 2006
Pochwał: 10
Posty: 4196
Skąd: zza rogu :)

PostWysłany: Czw 10-05-2007, 11:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Mmmmmniam. Pije herbate i wyobrażam sobie, że to zupa. ;P
Pychotki.

A tak w ogole to takie pytanko, Iza ogórkową robisz na rosole/rosołku i zalewasz tylko przecierem ogórkowym + przyprawy, czy cos jeszcze robisz?

 Podpis Czytaj regulamin!
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
Iza_z_aachen
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Byk
Zodiak chiński: Pies
Dołączyła: 12 Lut 2007
Posty: 87
Skąd: Stolberg (Kiedys Rybnik)

PostWysłany: Czw 10-05-2007, 11:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ja wlasnie robilam tak:
Pierwsze zetarlam ogorki koszone na tarce i polozylam je na patelnie z odrobina masla i dalam zeby sie smazyly.
Do garnka wlozylam skrzydelka z kurczaka woda i wloszczyznei sie gotowalo +ziemniaki pokrojone w kostke.
Gdy ogorki byly juz miekkie dolozylam ich do garnka z rosolem i znow sie gotowaly 5 minut.
Przyprawilam do smaku (nie zageszczalam smietana)i przed podaniem posypie je kopierkiem
A wy jak robicie?

 Podpis 28.11.1998-Od tego dnia jestesmy razem
17.06.2004-W tym dniu wzielismy slub cywilny
19.07.2008-Odliczamy dni do slubu koscielnego
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
agaat
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Ryby
Zodiak chiński: Szczur
Dołączyła: 29 Sty 2007
Pochwał: 2
Posty: 1117
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 10-05-2007, 11:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Iza ja robię tak samo jak Ty, tylko, że nie podsmażam ogórków, a od razu daję je do zupy.
Jeśli chodzi o wcześniejsze podsmażanie, to w ten sposób robię z pieczarkami, przed dodaniem do zupki. Mniam
Ale chyba z ogórkami też spróbuję. Puszcza oko
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
efrell
Moderatorka
Moderatorka


Płeć: Kobieta
Zodiak: Ryby
Zodiak chiński: Byk
Dołączyła: 15 Mar 2006
Pochwał: 10
Posty: 4196
Skąd: zza rogu :)

PostWysłany: Czw 10-05-2007, 11:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Aneta napisała:
Ja robie podobnie, z tym że nie smaże ogórków - powiem szczerze nigdy o tym nie słyszałam i zaciekawiło mnie to Uśmiechnięta
Dorzucam po prostu starte ogórki i razem gotuje aż będą miekkę. I dodaje śmietany na koniec.

Ale mi teraz w brzuchu burczy, no!


Dołączone po 1 minucie 24 sekundach:

Ja jeszcze nigdy nie robiłam sama ogórkowej. Zakłopotana
Ale mam od babci gotowe przeciery ogórkowe w słoikach. Bardzo szczęśliwa Więc ścieranie i podsmażanie mnie ominie jesli będę robić zupę. Uśmiechnięta

 Podpis Czytaj regulamin!
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
pl35
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Byk
Zodiak chiński: Koń
Dołączyła: 16 Mar 2006
Pochwał: 1
Posty: 1353
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 10-05-2007, 11:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ja gotuję najczęściej serduszka z włoszczyzną. Dodaję starte ogórki. A potem tylko przyprawy i kefirek do zabielenia.
Ale podobno jak się podsmaży ogóreczki to jest jeszcze lepsza.
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
mako.mako
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Rak
Zodiak chiński: Pies
Dołączyła: 13 Kwi 2006
Pochwał: 1
Posty: 1004

PostWysłany: Czw 10-05-2007, 12:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Ja też przesmażam z masełkiem ogórki - ogólnie to uwielbiam ogórkową Złośliwa
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
De Monik
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Baran
Zodiak chiński: Wąż
Dołączyła: 29 Kwi 2007
Posty: 8

PostWysłany: Czw 10-05-2007, 12:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Wczoraj ugotowałam cały gar i zjadałam dwa talerze... Zakłopotana Pierwsze słyszę o podsmażaniu ogórków Zszokowana Co to daje ? ? ? Gotuje wywar w włoszczyzny, ziemniaków i daję dwa kurze udka. Dorzucam przecier i gotuję. Na koniec śmietanka i koperek... Bardzo szczęśliwa mniammmm
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
pl35
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Byk
Zodiak chiński: Koń
Dołączyła: 16 Mar 2006
Pochwał: 1
Posty: 1353
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 10-05-2007, 12:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Podsmażanie ogórków lub pieczarek do pieczarkowej wydobywa lepszy smak.
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
mako.mako
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Rak
Zodiak chiński: Pies
Dołączyła: 13 Kwi 2006
Pochwał: 1
Posty: 1004

PostWysłany: Czw 10-05-2007, 15:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

pl35 napisała:
Podsmażanie ogórków lub pieczarek do pieczarkowej wydobywa lepszy smak.


Otóż to Bardzo szczęśliwa
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
dotka
Moderatorka
Moderatorka


Płeć: Kobieta


Dołączyła: 08 Wrz 2006
Pochwał: 14
Posty: 1141
Skąd: zewsząd

PostWysłany: Czw 10-05-2007, 18:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Mój sposób na ogórkową jest podobny do waszych, ale jednak troszkę inny.
Ja gotuję mięsko (najlepiej udko kurczaka), po jakiś 10 minutach - zbieram "szumy", dodaję włoszczyznę. I tak to się gotuje jakieś 45 minut. Potem dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą na tarce o dużych okach marchewkę; po kolejnych 15 minutach starte ogórki kiszone. Gotuj tak kilka minut a w tym czasie na 2 lyzkach oleju podsmazam cebulke i dodaje troszke maki (tak z 1 lyzke) - podsmazam (jasno zloty kolor) dodaje do zupy - zagotowuje - wrzucam rozne nacie i kopry. Na talerzu dodaje smietane.
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
De Monik
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Baran
Zodiak chiński: Wąż
Dołączyła: 29 Kwi 2007
Posty: 8

PostWysłany: Czw 10-05-2007, 23:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

A długo tak sie podsmaża te ogóry ? Na oleju ?
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
Jewel
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Ryby
Zodiak chiński: Świnia
Dołączyła: 01 Sie 2006
Użytkownik zbanowany
Ostrzeżeń: 3
Posty: 845
Skąd: na Zachodzie bez zmian

PostWysłany: Czw 10-05-2007, 23:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Jaaaa nawet nie wiedziałam, że się ogórki podsmaża. Następnym razem na pewno spróbuję Uśmiechnięta

 Podpis Serduszko Razem od 11.02.2005 Serduszko
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
Iza_z_aachen
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Byk
Zodiak chiński: Pies
Dołączyła: 12 Lut 2007
Posty: 87
Skąd: Stolberg (Kiedys Rybnik)

PostWysłany: Pią 11-05-2007, 5:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Widac ze wiekszosc robi podobnie ...
fajnie miec takie forum mozna sie duzo rzeczy dowiedzec nam jeszcze na dzis zostalo na obiad

 Podpis 28.11.1998-Od tego dnia jestesmy razem
17.06.2004-W tym dniu wzielismy slub cywilny
19.07.2008-Odliczamy dni do slubu koscielnego
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
pl35
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Byk
Zodiak chiński: Koń
Dołączyła: 16 Mar 2006
Pochwał: 1
Posty: 1353
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią 11-05-2007, 12:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

De Monik napisała:
A długo tak sie podsmaża te ogóry ? Na oleju ?


Tylko chwilkę podsmażasz ( ogórki krócej- pieczarki - w zależności od wielkości kawałków). Najlepsze jest masełko lub oliwa z oliwek. Z braku laku może być olej roślinny ( słonecznikowy).
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
agaat
 
 


Płeć: Kobieta
Zodiak: Ryby
Zodiak chiński: Szczur
Dołączyła: 29 Sty 2007
Pochwał: 2
Posty: 1117
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią 11-05-2007, 15:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Raportuj ten post do moderatorki lub admina

Właśnie mama mnie poinformowała, że ona od zawsze podsmaża ogórki do ogórkowej na masełku. Zastanawiam się, dlaczego ja o tym nic nie wiedziałam i wrzucałam takie zwykłe. Muszę chyba więcej się przyglądać jak jestem w domu. Puszcza oko
Powrót do góry
Zobacz profil foremki Wyślij prywatną wiadomość  
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kobiet :: Strona Główna -> Zupy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB modified for kobiet.pl v1.91.00
RSS10 RSS20